Gordan Giriček - čudo iz Hrvatske bez mobitela

GORDAN GIRIČEK ponovo je bio meta novinara Orlando Sentinela. U članku pod nazivom "The Croatian wonder" Brian Schmitz iznosi o Gordanu svoje dojmove, te mišljenje NBA stručnjaka, koje je i više nego pohvalno.

Članak prenosimo u cjelosti:

"Nakon što izbjegnete granate bačene na vas u ratom rastrganoj domovini Hrvatskoj pokvareni jezik Gary Paytona ne može vas pokolebati.

Nakon što ste igrali košarku za 25 dolara tjedno toliko ste zahvalni što ste u NBA da ste ponudili da Vam se odbije dnevnica nakon što ste zakasnili na timski avion.

I nakon što ste vježbali na travnatom terenu napucavajući gumenu loptu u pravokutni obruč na ploči pribijenoj na drvo cijenite i najjednostavniji američki luksuz poput duge vožnje kako biste kupili Krispy Kreme krafnu.

A ako ste Gordan Giriček u Orlando Magic donijeli ste sve osim pretenzija.

Giriček je u Orlando došao u sklopu razmjene četiri igrača sa Memphis Grizzliesima 19. veljače 2003. Smatrali su ga kao dodatak u ponudu u kojoj su bili Mike Miller i Drew Gooden obojica bivši first-round odabir .

Ali sa Giričekom Magic je dobio više nego što je tražio. Dobili su više nego tvrdokornog braniča koji može poentirati i zadivljujuće popuniti Millerovu ulogu; također su dobili osvježavajuću dozu stvarnosti u ligu prečesto preplavljenu parama prekomjernosti i samozadovoljstva.

Igranje uloge primadone je Giričeku nepoznato. On možda ima prosjek od 16.8 bodova u svojih 11 utakmica za Magic, na drugom mjestu iza Tracy McGrady-a, ali njegova pratnja broji samo jedan – zaručnica Nataša.

Nema vidljive tetovaže niti nosi za oko prijemčiv nakit. A kako je Giriček opstajao u ligi, ili izrazito povezanom svijetu bez mobilnog aparata je izvan svakog shvaćanja.

"Unatoč mojim brojnim pokušajima, Gordie još uvijek nema mobilni telefon“ rekao je Marc Fleisher, Giričekov agent. "On je moj jedini klijent koji nema mobitel."

Giriček je ostavio dubok dojam na svoj tim. Kad se jednom izgubio u Orlandu na putu prema zračnoj luci kako bi ulovio avion tima, ispričao se svim timskim kolegama, trenerima i stjuardesama nakon što se ukcao. Također je nevino ponudio na predaju svoje dnevnice kao kaznu.

"To nam je zbilja otvorilo oči jer on ne uzima svoj život zdravo za gotovo", izjavio je trener Doc Rivers.
"Jedna od stvari koje volim kod Europljana i dečki poput Gordija je to što su skromni. Oni ulaze u cijelu stvar sa manje takozvanog "kompleksa zvijezde", rekao je Fleisher." 

"Nitko im unedogled ne govori kako su fantastični. a ne povlađuju ih već od 15 godine. To vidite u Gordiju. On nije Vaš tipični početnik.", dodao je Fleisher.

 "Vidio sam ga u juniorima", rekao je scout Orlando Magica Sam Fogan, "imao je izvanredan osjećaj za igru ali bio je tako prokleto mršav. Postajao je sve bolji, odlaskom u CSKA Moskva, premijernu europsku ligu, te je na kraju ušao u naš radar. Uvijek je težio ka tome da bude veliki igrač.

"Giriček se ne ustručava pucati veliki šut, zauzeti obranu ili sagnuti glavu i krenuti prema obruču. On je razlog našeg tihog poboljšanja", rekao je Rivers.

"On je definitivno wild-card iznenađenje ovog zanata" rekao je trener Milwaukee-a George Karl.

Unatoč jakom naglasku Giriček veli "Ja se samo trudim igrati onoliko dobro koliko mogu. Ne znam kako to radim - samo igram dobro. To je vrlo uzbudljivo za mene. Ovo je NBA, cilj svakog igrača na svijetu."

McGrady se polako zagrijava za Giričeka koji je zamijenio Millera, T-Macova najboljeg prijatelja.

Iako McGrady tvrdi da Giriček "nije Mike" on obožava Giričekovu sposobnost da započne i završi igru. "On se ničega ne boji" veli McGrady.

"Ako mi T-Mac proslijedi loptu, moram pogoditi. Ne bojim se", rekao je Giriček, "nikad neću pobjeći od posljednjeg šuta, ako ste me pratili u "Europi znate da sam oduvijek takav."

Možda je takav jer zna i drugu stranu sigurnosti NBA života.

On zna krvavi užas rata koji je proživio za svojeg odrastanja u Hrvatskoj.

"Nisam vidio puno rata tamo gdje sam živio ali sjećam se dviju bombi koje su pale na moj grad",  rekao je, "jedna je granata pogodila moju školu. Bilo je to kao jaki potres. Rat ste mogli vidjeti na TV-u cijelo vrijeme. Bilo je užasno. Imao sam sreće."

Nakon razgovora, Giriček je ušao u auto, no nakon par metara, morao je stati na kočnice, jer je jedna žena skočila ispred auta. "Molim vas za autogram gospodine Giriček" rekla je. Gordie joj je dao autogram i otišao dalje."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara