Gordan Kožulj izabran u europsku Komisiju sportaša

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

GORDAN KOŽULJ, četverostruki olimpijac (OI Atlanta 1996., OI Sydney 2001., OI Atena 2004., OI Peking 2008.), predsjednik Međunarodne komisije HOO-a, u subotu je na izbornoj skupštini Komisije sportaša Europskih olimpijskih odbora (EOO), održanoj u Moskvi, izabran za člana Komisije sportaša EOO-a u mandatnom razdoblju 2009-2013.

Naime, u Moskvi je od 11.-12. rujna održana 3. skupština europskih sportaša, na kojoj je izabrano novo vodstvo te članovi Komisije, a Gordan Kožulj bio je kandidat Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Za predsjednika Komisije izabran je talijan Antonio Rossi (kajak-kanu), potpredsjednica je čehinja Katerina Neummanova (skijanje), a uz Gordana Kožulja izabrani su i ostali članovi: Njemica Marion Gabrielle Rodewald (hokej na travi), Belgijanac Jean Michel Saive (stolni tenis), Ruskinja Jelena Isinbajeva (skok motkom) i Danac Mads Kruse Andersen (veslanje).

Na skupštini u Moskvi bio je nazočan i predsjednik Komisije sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Frank Fredericks, kao i predsjednik i glavni tajnik EOO-a Patrick Hickey i Raffaele Pagnozzi.

Biografija

Gordan Kožulj rodio se 28. studenoga 1976. u Zagrebu. Olimpijac je svjetskoga glasa, veleposlanik sporta, snošljivosti i fair playa pri Vijeću Europe, veleposlanik promicanja kulture i olimpijske izobrazbe Hrvatskog olimpijskog odbora te jedan od olimpijaca instruktora u projektu "Olimpijsko 'ne'pretilosti u Hrvatskoj". Gordan je dobitnik Državne nagrade športa "Franjo Bučar", a najuspješnijim sportašem Hrvatske u izboru HOO-a proglašen je 2002.

Zagrepčanin, vrhunski hrvatski sportaš, plivanjem se počeo baviti u dobi od šest godina, a tom je sportu ostao vjeran do danas. Ključni trenutak koji je odredio njegov plivački put i karijeru bilo je prvo mjesto u B finalu na Europskome juniorskom prvenstvu godine 1993. u Istanbulu. Pošto je u Zagrebu završio X. gimnaziju, Gordan odlazi u SAD. Na University of California, Berkely, završava političku ekonomiju, a to ga sveučilište godine 1999. proglašava najboljim studentom športašem.

Ostao je vjeran svojemu prvom klubu - HAVK "Mladost" iz Zagreba, a treneri Aleksander Seleznev, Mike Bottom i Nort Thorton, po Gordanovu mišljenju, najviše su pridonijeli njegovu športskom razvoju. Unatoč mnogim ozljedama i problemima sa sinusima, nikada nije posustajao, a poraz je shvaćao kao dio uspjeha.

Danas je uspješan poslovni čovjek koji gradi svoju poslovnu profesionalnu karijeru, ali je svojim znanjem i iskustvom ostao u sportu, odnosno hrvatskom plivanju te trenutačno obnaša funkciju direktora reprezentacije u Hrvatskom plivačkom savezu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara