EURO ZA MLADE

Gračan: Mi smo svjetski prvaci kad od uspjeha radimo neuspjeh

Gračan: Mi smo svjetski prvaci kad od uspjeha radimo neuspjeh
Foto: EPA

MLADA reprezentacija Hrvatske remijem 3:3 protiv Engleske završila je nastup na Europskom prvenstvu do 21 godine. Momčad Nenada Gračana tri puta je gubila u Serravalleu u San Marinu, ali se tri puta vraćala uz dva gola Josipa Brekala i jedan Nikole Vlašića.

>>> U-21 HRVATSKA - ENGLESKA 3:3 Hrvatska izbjegla poraz, a triput je gubila

>>> Brekalo zabio sjajan gol Englezima

>>> Vlašić zabio gol pa se teško ozlijedio tijekom slavlja

Time je Hrvatska s jednim bodom okončala nastup u skupini C na posljednjem mjestu jer ima lošiju gol-razliku od Engleske koja također ima samo jedan bod. Rumunjska je osvojila prvu poziciju sa sedam bodova, a Francuska je s istim brojem bodova završila druga i uz Rumunje se kao najbolja drugoplasirana ekipa plasirala u polufinale. 

 

S druge strane, ostaje analiza Gračana nakon ove tri utakmice. Hrvatska se poslije 15 godina plasirala na Euro do 21 godine. Na startu je doživjela težak poraz od Rumunjske (1:4), a potom je izgubila od Francuske (1:0), a na kraju je uslijedio remi s Englezima. 

Gračan: Pokazali smo da možemo puno

"Čestitao bih našim igračima na sjajnog utakmici, pokazali smo da možemo puno. Igrali smo u grupi koja ima veliku kvalitetu i najbolje ekipe idu u polufinale. Vjerujem da će ubrzo naših nogometaša otići u A reprezentaciju", poručio je. 

"Upozoravali smo igrače da pazimo na ulasku u utakmicu, imali smo dosta problema uoči prvenstva, zadnju liniju smo praktički ovdje uigravali. Bitno je da su dečki pokazali karakter i da znaju kako je to boriti se za hrvatske boje", naglasio je Gračan. 

Mi smo svjetski prvaci da od uspjeha radimo neuspjehe

"Najvažnije je sad se smiriti i sve analizirati, mogli smo možda i više, ali bilo je tu i problema s ozljedama i nedolascima, ali možemo uzdignute glave otići s ovog turnira", istaknuo je izbornik koji je bio kritiziran ovih dana nakon poraza od Rumunjske i Francuske.

"Mi smo svjetski prvaci da od uspjeha radimo neuspjehe, ovo je veliki uspjeh ove reprezentacije, ravnopravno smo se nosili s velikim reprezentacijama kao što su Engleska i Francuska, nije u redu prema igračima da se to osporava", zaključio je Gračan. 

Brekalo: Hrvatska se ne mora bojati za budućnost

Najbolji u hrvatskim redovima protiv Engleske bio je dvostruki strijelac Brekalo.

"Mislim da smo svima pokazali da ipak nešto vrijedimo nakon onog katastrofalnog ulaska u turnir. Odigrali smo dobru utakmicu protiv Francuske u kojoj je malo falilo da nas nagradi, a danas smo igrali još bolje. Pokazali smo karakter i svima smo pokazali da ipak vrijedimo. Doći na ovakav turnir je uspjeh, Hrvatska se ne mora bojati za svoju budućnost. Također, nadam se da ćemo imati više sreće na otvaranjima u budućnosti, ali pokazali smo da nešto vrijedimo, možemo ići ponosni doma", jasan je Josip. 

Komentar je dao i bivši izbornik U17 reprezentacije Hrvatske Dario Bašić. 

"Pa gledajući rezultatski naša najbolja utakmica, s trenerske strane rastrgana, ekipe su se prelomile na dvije linije, malo kaotično prema kraju. Barem smo vidjeli puno golova i izvukli remi. Ono što je bilo drugačije u odnosu na prvu utakmicu je postavka u fazi obrane, ali i dalje se nismo uspjeli nametnut. Pokazali smo da kroz tranziciju s Brekalom možemo biti neugodni za sve protivnike, ali nismo pokazali neki naš stil igre koji bi bio prepoznatljiv", rekao je, pa dodao.

"Brekalo je pokazao karakter želju i volju, pokazao je kako treba igrati kad se igrač vrati iz A reprezentacije u mladu reprezentaciju", rekao je Bašić.

"Kulenović je svojim ulaskom u prošloj utakmici i u ovoj donio drugačiji profil napadača u odnosu na Jakoliša. Također, nadam se samo da ozljeda Vlašića nije ništa ozbiljno što bi ga spriječilo da se kvalitetno pripremi za sljedeću sezonu", poručio je, pa poentirao.

"Sigurno da nakon svakog ciklusa dolazi smjena generacija, ali i određen broj igrača ostaje. To su igrači koji iza sebe imaju igranje Svjetskog i Europskog prvenstva, dolazi generacije 1998. koja će biti kostur reprezentacije u budućnosti", zaključio je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara