Hajduk i Zagreb jedini protiv: Odgođen početak prvenstva!

Hajduk i Zagreb jedini protiv: Odgođen početak prvenstva!

Tekst: M.Č.
Foto: Ilustracija

"18. KOLO HNL-a ipak se neće igrati između 19. i 21. veljače", potvrdio je povjerenik za natjecanja prve HNL Josip Brezni.

Klubovi iz kontinentalnog dijela zemlje zatražili su odgodu prvog kola u ovoj godini, a nagovještaj Breznog da će do nje i doći dobio je i svoju potvrdu u razgovoru za Index koji trenutak prije nego je Povjerenik za natjecanje HNL-a ušao u prostorije Udruge prvoligaša.

> Hajduk ustao protiv odgode prvenstva: Traže glasovanje, a Dvoransko je odgodio jedan klub!

Po novoutvrđenom rasporedu utakmice 18. kola igrat će se 27. veljače, a zbog ove odgode datumi odigravanja utakmica 19.-25. kola pomaknuti su za tjedan dana kasnije. Susreti 25. kola tako će se igrati u srijedu 14. travnja, a što se tiče posljednjih pet kola satnica ostaje ista. Ostaje tek mogućnost da se zadnje kolo prvenstva, koje je na rasporedu 15. svibnja, odigra dva dana ranije zbog moguće prijateljske utakmice reprezentacije.

U obrazloženju odluke, na službenim stranicima Prve HNL, Povjerenik za natjecanje navodi:

“Zbog vrlo niskih temperatura zraka i velikih snježnih oborina u kontinentalnom dijelu Hrvatske gotovo je nemoguće odigravanje bilo kakvih nogometnih utakmica. Prema sedmodnevnoj vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda vrijeme se u većem dijelu Hrvatske niti u narednih sedam dana neće bitno promijeniti i poboljšati. Vjerojatno je da slijedećeg tjedna neće biti  novih većih oborina snijega, ali se temperatura u kontinentalnom dijelu neće bitno mijenjati što znači da će i dalje u noći i u jutarnjim satima biti ispod nule. Stoga se nogometni tereni nakon čišćenja snijega neće odmrznuti već će ostati zaleđeni i vrlo tvrdi pa bi svako igranje nogometa na takvim podlogama moglo dovesti do ugrožavanja zdravlja neposrednih sudionika utakmica na terenu za igru, igrača i sudaca.

Prema rasporedu odigravanja utakmica izvjesno je da se u takvim uvjetima većina utakmica 18. kola T-Com Prve HNL zakazanih u terminu 19.-21.02.2010. najvjerojatnije ne bi mogla odigrati ili bi se igrala u vrlo upitnim uvjetima. Eventualno odgađanje većeg broja utakmica uoči ili na predviđeni dan odigravanja dovelo bi do velikih financijskih izdataka za klubove, stvorilo bi teškoće u organizaciji putovanja momčadi i službenih osoba, a takva situacija mogla bi dovesti u pitanje i djelomičnu regularnost natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom da je prema stanju na stadionima i dostupnim vremenskim prognozama izvjesno da u planiranom terminu za nastavak prvenstva neće biti bitno boljih uvjeta za normalno igranje na većini stadiona, predstavnici nekoliko klubova (Osijek, Cibalia, Inter-Zaprešić?) zatražili su  da se odgodi početak natjecanja u sezoni'Proljeće 2010'. Također, predstavnici klubova tražili su da se takva odluka donese odmah kako bi lakše mogli planirati i organizirati nastavak priprema u krajevima gdje će uvjeti dozvoljavati normalan rad i treninge.

Na temelju izvršenih usmenih konzultacija s predstavnicima klubova tijekom 10. i 11. veljače utvrdio sam da je velika većina klubova za odgodu prvenstva te podržava zahtjev da se odluka donese najkasnije u petak, 12. veljače. Stoga sam zatražio pismena očitovanja klubova te u ostavljenom roku (do 11.00 sati, 12.02.) dobio od 14 klubova podršku zahtjevu za odgodom, dok su se dva kluba pismeno izjasnila protiv (NK Hajduk i NK Zagreb) odgode prvenstva.

Uvidom u Kalendar natjecanja HNS-a i temeljem obavljenih konzultacija s odgovornima u HNS-u oko mogućeg programa odigravanja utakmica reprezentacije, konstatirao sam da je srijeda  14. travnja 2010. godine potpuno slobodan termin u kojem se može odigrati cijelo prvenstveno kolo, a budući da nema niti utakmica službenih UEFA natjecanja, moći će se u potpunosti ispuniti zahtjevi prema HRT ? ugovornom partneru za TV prava.

Na osnovu svih utvrđenih činjenica, a u interesu zaštite zdravlja svih sudionika utakmica i stvaranja boljih uvjeta za dolazak gledatelja na utakmice, temeljem ovlasti iz Propozicija natjecanja T-Com Prve HNL i sukladno odredbama Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS-a, donio sam Odluku kao u izreci”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara