HAJDUK

Hajduk ne gubi prvenstva protiv Lokomotive, imaju većih problema

Hajduk ne gubi prvenstva protiv Lokomotive, imaju većih problema
Foto: hajduk.hr / Miro Gabela

OTPRILIKE ovih dana prije četiri godine, a točnije 24. listopada, Hajduk je pobjedom nad Lokomotivom na Poljudu izbio na prvo mjesto na ljestvici. Strijelci su bili Tino Sven Sušić i Fran Tudor, a od svih igrača u kadru za tu utakmicu samo je jedan još i danas tu - kapetan Josip Juranović. Trener je i tada bio Damir Burić.

Hajduk je prije četiri godine na Poljudu pobijedio Lokomotivu za prvo mjesto na ljestvici, a danas to mora napraviti u gostima. Međutim, učinak Hajduka u gostujućim utakmicama vrlo je loš uoči utakmice protiv jednog od najomraženijih protivnika. Hajduk u sudar u Kranjčevićevoj (17:30) ulazi s drugog mjesta jer je Dinamo u petak odradio svoj posao i pobijedio Goricu.

 

Mnogi smatraju da je Lokomotiva neugodan protivnik za Hajduk, ali ima i puno neugodnijih. Lokomotiva je hajdukovcima mrska jer je godinama funkcionirala kao Dinamo 2 i filijala najvećeg rivala iz Zagreba. Zbog tog kartela Splićani danas doživljavaju Lokomotivu kao protivnika koji je opasan za njihove ambicije, a utakmice teže nego što jesu. 

Kakav je Hajdukov učinak protiv Lokomotive?

Česta je računica prema kojoj Dinamo u sezonu kreće "s 12 bodova iz utakmica s Lokomotivom", no to je daleko od 12 bodova stvarne ukupne prednosti, kako se to često percipira među navijačima Bijelih.

Primjerice, u sezoni 2011./2012., dok je u ligi još bilo 16 klubova, Hajduk je izgubio oba susreta protiv Lokomotive. Dinamo je završio sezonu s 21 bodom više. Sezonu nakon toga Hajduk je uzeo dva boda iz tri utakmice i tada je stvorena slika o Lokomotivi "kao neugodnom protivniku". No, Hajduk zapravo taj problem poprilično uspješno rješava.

Ako računamo period od Burićevog prvog mandata pa do danas, Hajduk je zabilježio dosta dobre rezultate protiv Lokomotive. U sezoni 2015./2016. splitska je momčad protiv Lokomotive osvojila devet bodova, a sljedeće sezone osam. Najbolja sezona bila je 2017./2018. kada su imali 10 bodova, a "pod nerazjašnjenim okolnostima" Dinamo je tada osvojio samo šest. 

Uključujući i prethodnu sezonu u kojoj je protiv Lokomotive uzeo sedam, te tekuću sezonu sa zasad maksimalnih 3 boda, dolazimo do prosjeka od 2,18 bodova po utakmici. Nije zadovoljavajuće za Hajduk, ali nije ni katastrofalno. U istom periodu Dinamo je protiv Lokomotive uzeo tek jedan bod više od Hajduka. 

Hajduk ima jednog puno nezgodnijeg protivnika

Hajdukove brojke protiv Lokomotive daleko su od poraznih, no porazne su, recimo, brojke u utakmicama protiv Slaven Belupa. Koprivnička momčad je u svakoj od tih sezona gledala u leđa Lokomotivi, s desetak bodova zaostatka. Dosta slabija momčad od Lokomotive Hajduku je odnijela znatno više bodova.

Protiv Belupa je Hajduk od sezone 2015./2016. osvajao tek 1,64 boda po utakmici, neusporedivo manje nego protiv Lokomotive. Za usporedbu, protiv Zaprešića je Hajduk u istom razdoblju osvojio 2,35 bodova po utakmici. Očito je da je Lokomotiva kao izravni protivnik krivo rangiran bez razloga.

Većina navijača Hajduka spremno će kazati da je Lokomotiva teži protivnik za Hajduk od Slaven Belupa, ali taj odgovor nije točan. I u ovoj sezoni je Hajduk već zapeo u Koprivnici.

Igrom slučaja, Hajduk nakon Lokomotive igra upravo protiv Belupa, a te utakmice umnogome će otkriti ima li ova momčad nešto više u odnosu na prethodne sezone.

Ako je ova momčad Hajduka spremna za najviše ciljeve, sve manje od 10 bodova protiv Lokomotive u ovoj sezoni bilo bi veliki podbačaj. 

Rezultati by SofaScore
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara