OLIMPIJSKE IGRE

Hitler je imao veze sa svim odgođenim Igrama. Tokiju ovo nije prvi put

Hitler je imao veze sa svim odgođenim Igrama. Tokiju ovo nije prvi put
Foto: Getty Images, Wikipedia

OLIMPIJSKE igre koje su se trebale ovog ljeta održati u Tokiju službeno su odgođene na godinu dana, objavio je Međunarodni olimpijski odbor nakon telefonske konferencije u kojoj su sudjelovali njegov predsjednik Thomas Bach i japanski premijer Shinzo Abe.

Od 1896., kad su u Ateni održane prve moderne Olimpijske igre, najveće svjetsko sportsko natjecanje nije se održalo samo tri puta. Ovogodišnje igre zasad još nisu otkazane, nego samo odgođene, ali prvi put u povijesti razlog za njihovo neodržavanje u predviđenom terminu nije rat. Barem ne rat među pripadnicima ljudske vrste, nego ljudske vrste protiv nevidljivog neprijatelja zvanog COVID-19.

Opet Tokio

Igrom slučaja drugi put je odgodom/otkazom pogođen Tokio, koji je trebao organizirati Igre 1940., ali su prvo bile preusmjerene na Helsinki, a zatim i potpuno otkazane zbog Drugog svjetskog rata.

Prve neodržane Olimpijske igre bile su one šeste, koje su se 1916. trebale održati u Berlinu, koji je domaćinstvo dobio 1912. u konkurenciji Alexandrije, Amsterdama, Bruxellesa, Budimpešte i Clevelanda. Odmah je počela izgradnja olimpijskog stadiona, koji je otvoren 1913.

Nitko nije mislio da će rat toliko potrajati

Godinu dana kasnije izbio je Prvi svjetski rat, ali nitko nije pomislio da će potrajati tako dugo da ugrozi održavanje najveće sportske manifestacije na svijetu. Ipak, rat se otegnuo na četiri godine i berlinske su Igre morale biti otkazane, a taj je njemački grad zauzvrat dobio domaćinstvo ovog spektakla 1936.

Za njih je izgrađen novi stadion kapaciteta 100.000 mjesta, ali te su se Igre pretvorile u propagandu antisemitizma i bijele supremacije pod vodstvom kancelara Adolfa Hitlera, što je pak nagovijestilo političke i društvene promjene koje su dovele do otkazivanja Igara 1940. i 1944.

Embed from Getty Images

No krivac za to što se 1940. Olimpijske igre nisu održale u Tokiju nije bio Drugi svjetski rat, nego Drugi kinesko-japanski rat, koji je izbio 1937. No ponovno, Japanci su bili uvjereni da će rat završiti na vrijeme da se OI održe, iako je vojska inzistirala da se borilišta grade od drva, umjesto metala, koji joj je trebao za izradu oružja.

Konačno, na ljeto 1938. Igre su im oduzete i premještene u Helsinki, koji je bio finalist u izboru, no kako je uskoro izbio puno već rat od onog kinesko-japanskog, one su u potpunosti otkazane.

London je dobio priliku već četiri godine kasnije

Ista je sudbina pogodila London četiri godine kasnije. Engleska metropola dobila je domaćinstvo u lipnju 1939., tri mjeseca prije početka Drugog svjetskog rata. Naposljetku je London umjesto 1944. Igre drugi put u povijesti organizirao 1948.

Organizacija OI-ja 1952. pripala je Helsinkiju, a Tokio je svoju novu priliku dočekao tek 1960.

Drugi svjetski rat otkazao je i Zimske olimpijske igre 1940., koje su se također trebale održati u Japanu, u Sapporu, te ZOI 1944. u talijanskoj Cortini d'Ampezzo. Prvi svjetski rat nije imao utjecaja na ZOI jer su one prvi put održane 1924. u Chamonixu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara