LINO ČERVAR

HND: Červarov istup je opasan, kolega Krušelj je ranije već pretučen

HND: Červarov istup je opasan, kolega Krušelj je ranije već pretučen
Screenshot: RTL

LINO ČERVAR jutros je u razgovoru za Index kazao kao mu je žao zbog svega što se sinoć dogodilo pred kamerama, kada je nakon rušenja Fracuske na SP-u prozvao kolegu Dražena Krušelja. Izbornik tvrdi da iza svojih riječi stoji, ali ih je trebao drugačije izgovoriti. 

Červar je, kako tvrdi, reagirao u naletu emocija, ali iza svojih stavova stoji, kako je za Index danas tijekom dana pojasnio.

Jučer je "u naletu emocija" izbornik Hrvatske tražio reakciju Krušeljovih poslodavaca, pitao se po čijem nalogu radi, citirao Gandhija, pozvao se u emisiju Ace Stankovića na obračun s kritičarima i spominjao parole o nepravdi, zakonu, otporu i dužnosti. Pričao je o bolesnima i nemoćnima, u momentu dok proživljav osobnu dramu zbog bolesti u obitelji. 

"Žao mi je to je do svega došlo. Ta priča je za mene gotova, stojim iza svojih stavova, ali trebao sam neke stvari drugačije kazati. Žao mi je što je do ovoga došlo. Ljudi koji nisu uz rukometnu reprezentaciju svaki dan jednostavno ne mogu razumjeti neke stvari, no to je već druga tema", kazao nam je Červar jutro nakon žestokog istupa pred kamerama u kojem je glavna meta bio Krušelj.

Hrvatski rukometni savez još nije službeno reagirao, izostala je i konkretnija reakcija RTL televizije tijekom prijenosa uživo, u kojem nisu momentalno osudili Červarove riječi i pokušali zaustaviti daljnje vrijeđanje.

Kolega Krušelj već je bio pretučen, prije 15 godina 

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko za Index je kazao kako pozdravlja ispriku Line Červara, ali njegov istup smatra nedopustivim te traži reakcije i osude iz Hrvatskog rukometnog saveza.

"U redu je da je Červaru žao zbog svega jer njegov istup bio je sramotan i opasan, on je javna osoba te mora znati istrpjeti kritiku. Smatramo da bi trebao reagirati i Hrvatski rukometni savez. Ili će se i oni ponašati jednako kao najviši dužnosnici ove države koji iz dana u dan šute o napadima i progonima novinara? Nedopustivo je da najviši predstavnici institucija i odgovornih tijela šute, očito je u državi otvoren lov na novinare", kazao nam je Zovko dodajući kako će HND pružiti bezrezervnu podršku Draženu Krušelju i braniti ga svim legitimnim sredstvima.

"Prije 15 godina Krušelj je već bo meta napada i teško je pretučen. Ne želimo da se to ponovi. Ne aludiramo da je izbornik Červar to pomislio dok je govorio o Krušelju, ali publika koja je sinoć gledala njegov istup može pomisliti svašta nakon onakvih riječi. Poštujemo rezultate koje je Červar postigao, ali on mora poštivati novinarski rad i suzdržati se od ovakvih komentara", zaključuje predsjednik HND-a. 

>>> Poslušajte jučerašnje izjave Line Červara u razgovoru s novinarima u Kölnu: 

Hrvatska je sinoć srušila prvake svijeta, a Červarov "nalet emocija" ovaj put bio je žešći nego ikada. Nije istrpio legitimno pravo medija da kritiziraju i propituju jesu li mu trebali taktika bez golmana i ispadi zbog suđenja protiv domaćina Njemačke. Kada je govorio o sucima, izbornik je uglavnom znao što govori i radio je to svjesno, tvrdoglavo i s jasnim ciljem, da ga na odlasku rukomet osim po medaljama upamti i kao borca za pravdu i spas rukometa. No u "naletu emocija" Lino Červar, profesor hrvatskog jezika, koji je bio i dugogodišnji urednik lokalnog Primorskog lista, tražio je da se ukinu suci i novinari i propitkivao tko ih zapošljava i plaća. Kolega Dražen Krušelj već je ranije bio meta napada, 2004. godine pretučen je pred kućnim vratima. Dugo godina Krušelj je pratio nogometni klub Dinamo. 

"Ima li Červar pravo da mi stavi metu na čelo, je li on MUP?" upitao se jutros Krušelj u svom odgovoru izborniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara