HNL ponovno sa 16 klubova?

UDRUGA profesionalnih klubova Prve HNL opet je odlučila: promjena sustava natjecanja!

Kakav će u jesen 2005. biti novi sustav? Još se ne zna. Problem je što se "veliki“ klubovi zalažu za ligu od 10 klubova po četverokružnom sistemu, a "mali“ su za ligu od 16 klubova, koja za posljedicu ima veći i češći protok klubova kroz 1. HNL.

Ima li smisla da prva liga ima čak 16 klubova kada su neki (među njima i NK Zagreb) daleko od dobivanja UEFA-ine licence, plivaju u dugovima i nemaju novca niti za tekuće troškove (suci, osiguranje, voda, struja…)?

Kako javljaju Sportske novosti, povod novoj promjeni su manjkavosti sadašnjeg sustava, te navodne kalkulacije u ovogodišnjem play-offu i play-outu kada su neki klubovi čak izbjegavali igrati.

Prvoligaši će se u idućih desetak dana pismeno očitovati i izreći svoje želje, nakon čega će se sastati Komisija za natjecanje koja već slaže prijedloge za budućnost.

Treba dodati i vijest da je Udruga odlučila raskinuti ugovor s njemačkom agencijom UFA koja je prodavala prava na prijenose utakmica 1. HNL. S obzirom da je gledanost Prve lige čak 17 posto (više od talijanskih ili španjolskih derbija!), neće biti problem naći novog partnera, zaključuju u Udruzi profesionalnih klubova Prve HNL.

M.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara