HNS ODLUČIO POŠTOVATI ZAKON O SPORTU! U čemu je caka?

HNS ODLUČIO POŠTOVATI ZAKON O SPORTU! U čemu je caka?

Foto: Hina

HRVATSKI nogometni savez je nakon gotovo godinu i pol dana odlučio promijeniti Statut i početi poštovati Zakon o sportu, ali s figom u džepu jer je podnesen prijedlog za ocjenu ustavnosti spomenutog zakona Ustavnom sudu.

Skupština HNS-a je na današnjoj sjednici usvojila izmjene i dopune Statuta HNS-a na način kako je to tražila Sportska inspekcija i Središnji državni ured za šport (SDUŠ).

"Današnju Skupštinu sazvali smo kako bismo prilagodili Statut s tumačenjima Središnjeg državnog ureda za sport jer je HNS uvijek poštovao institucije države. No, isto tako uvijek ćemo se boriti za nogomet i za sport, što znači i za zakonska rješenja koja pomažu razvoju cjelokupnog sporta. Kao i ostatak hrvatske sportske obitelji, HNS se žustro zalaže za donošenje i provođenje novog, sveobuhvatnog Zakona o sportu koji bi bio u interesu klubova, sportaša i sportašica, nacionalnih saveza i svih zaljubljenika u sport", izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker i dodao:

"Nastavit ćemo se boriti i za bolju infrastrukturu, za kvalitetnije i ozbiljnije financiranje sporta i protiv svih neželjenih oblika ponašanja huligana na stadionima."

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović je istaknuo kako je ovim izmjenama i dopunama HNS ispunio i više od 100 posto što je od njega zahtijevala Sportska inspekcija i SDUŠ."Za nas nije bio nikakav problem prihvatiti ove izmjene i dopune jer one ne predstavljaju ništa revolucionarno za nas. Ušli smo i u dublje promjene nego što je to od nas traženo pa će se u budućem sazivu Skupštine naći predstavnici drugoligaša, trećeligaša, klubova iz nižih razreda, te trenera i igrača kao i predstavnik ženskog nogometa," istaknuo je Vrbanović.

Dodao je kako očekuje da će se do kraja godine donijeti i prva verzija novog Zakona o sportu nakon koje će HNS ponovo uskladiti svoj Statut sukladno Zakonu o sportu.

Deset novih članova u Skupštini HNS-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveće promjene odnose se na sastav Skupštine HNS-a koja će umjesto 49 imati 59 članova. Županijski nogometni savezi dat će po jednog člana, svaki prvoligaš po dva, drugoligaši će dati dva člana, a trećeligaši tri. U Skupštinu ulazi deset zastupnika klubova stupnjeva natjecanja nižih od Treće HNL, uz poštivanje regionalne zastupljenosti, jedan zastupnik udruženja nogometaša klubova najvišeg stupnja natjecanja, jedan zastupnik udruženja trenera klubova najvišeg stupnja natjecanja te jedan zastupnik ženskog nogometa.

No, za praktičnu primjenu novog Statuta potrebno je pričekati da se transformiraju svi županijski savezi, da bi se potom sazvala nova Skupština i uveli novi ljudi. Splitsko-dalmatinski savez, primjerice, već je napravio izmjene, ali njegovi ljudi neće dobiti vjerodajnice za skupštinu prije nego se riješe izbori u drugim savezima.

Skupština Saveza će se formirati prema sljedećem obrascu:

- jedan zastupnik svakog županijskog nogometnog saveza/ZNS-a
- dva zastupnika svakog kluba najvišeg stupnja natjecanja nogometa u kojem polovina klubova ima profesionalni status
- dva zastupnika klubova Druge HNL, koji predstavljaju sve klubove Druge HNL
- tri zastupnika Treće HNL, koji predstavljaju sve klubove Treće HNL
- deset zastupnika klubova stupnjeva natjecanja nižih od Treće HNL, uz poštivanje regionalne zastupljenosti
- jedan zastupnik udruženja nogometaša klubova najvišeg stupnja natjecanja
- jedan zastupnik udruženja trenera klubova najvišeg stupnja natjecanja
- jedan zastupni ženskog nogometa

Radovani: Drago mi je zbog deset terena u Zagrebu, ali u Dalmaciji je infrastruktura katastrofalna

Na Skupštini se pojavio i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Vinko Radovani koji je pozdravio nastojanje HNS-a da uskladi status s odredbama važećeg Zakona o sportu te predložio desetak amandmana na predložene promjene Statuta, od kojih su većina i prihvaćeni.

"Drago mi je čuti da će se u Zagrebu izgradi deset novih terena s umjetnom travom te napraviti stadioni Rudeša i Sesveta, kao i nogometni kamp na Sveticama. Ali upozorio bi čelnike HNS-a na katastrofalno stanje infrastrukture u našoj županiji i apelirao na njih da dio sredstava odvoje i za razvoj sportske infrastrukture u Dalmaciji koja je katastrofalna i koči razvoj nogometa u našoj regiji," kazao je Radovani.


 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara