HNS: Rudeš, Cibalia i Istra bez licence za Prvu HNL

HNS: Rudeš, Cibalia i Istra bez licence za Prvu HNL

Foto: Hina

HRVATSKI nogometni savez (HNS) kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za UEFA-ina klupska natjecanja, natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL za natjecateljsku godinu 2018./19.

Za dobivanje licence za UEFA-ina klupska natjecanja, natjecanja u Prvoj i Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi tražitelj licence mora ispunjavati kriterije koji nose oznaku A i B iz pet skupina kriterija, a to su: sportski, infrastrukturni, administracije i stručnog osoblja, pravni i financijski.
 
UEFA licence za 2018./19. dobili su Dinamo, Hajduk, Inter, Lokomotiva, Osijek, Rijeka i Slaven Belupo, dok su licence za I. HNL za 2018./19. dobili Dinamo, Gorica, Hajduk, Inter, Lokomotiva, Osijek, Rijeka i Slaven Belupo. 
 
Sadašnji prvoligaši Cibalija, Istra 1961 i Rudeš za sada su ostali bez licenci za Prvu i Drugu HNL. 
 
Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja ove godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2018., do kojeg datuma su klubovi tražitelji licence, između ostalog, morali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31.12.2017. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača) te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike).
 
Obveze se ne smatraju dospjelima ako su iste do 31. ožujka 2018. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom.
 
Odjel za licenciranje klubova HNS-a je tijekom siječnja, veljače i ožujka 2018. godine održao bilateralne sastanke s predstavnicima 29 klubova koji su podnijeli molbe za licence. Cilj ovih sastanaka bila je pomoć klubovima u ispunjavanju kriterija, kao i razgovor o specifičnim temama, planovima ili problemima s kojima se pojedini klub suočava. 
Po zaprimljenim molbama klubova tražitelja licence i njihove dokumentacije, Odjel za licenciranje klubova HNS-a, sastavljen od stručnjaka za svaku skupinu kriterija, ocjenjivao je ispunjavaju li kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.
 
Odjel za licenciranje HNS-a je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS-a - tijelu 1. stupnja svim tražiteljima licence dostavljao iscrpne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za ispravljanje nedostataka s dodatnim rokovima.
 
Komisija za licenciranje HNS-a obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koju su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te sukladno Pravilniku donijela odgovarajuće odluke o licencama.
 
Protiv odluka Komisije za licenciranje, u roku od 8 dana od primitka odluke klubovi kojima je odbijena molba za licencu(e) mogu podnijeti žalbu. Tijekom žalbenog postupka mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza.
 
Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Krajnji rok za donošenje konačnih odluka je 20. svibnja 2018.
 
UEFA licence za 2018./19. dobili su:
 
1. . GNK Dinamo Zagreb
2. HNK Hajduk š.d.d., Split 
3. NK Inter-Zaprešić, Zaprešić
Tekst se nastavlja ispod oglasa
4. NK Lokomotiva, Zagreb
5. NK Osijek s.d.d., Osijek
6. HNK Rijeka s.d.d., Rijeka 
7. SNK Slaven, Koprivnica
 
Licence za I. HNL za 2018./19. dobili su:
 
1. GNK Dinamo Zagreb
2. HNK Gorica, Velika Gorica
3. HNK Hajduk š.d.d., Split 
4. NK Inter-Zaprešić, Zaprešić
5. NK Lokomotiva, Zagreb
6. NK Osijek s.d.d., Osijek
7. HNK Rijeka s.d.d., Rijeka 
8. SNK Slaven, Koprivnica
 
Izdane licence za II. HNL za 2018./19. dobili su: 
 
1. GNK Dinamo Zagreb - Dinamo II. 
2. HNK Gorica, Velika Gorica
3. HNK Hajduk š.d.d., Split - Hajduk II. 
4. NK Inter-Zaprešić, Zaprešić
5. NK Lučko, Zagreb 
6. NK Osijek s.d.d., Osijek - Osijek II. 
7. NK Sesvete, Sesvete

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara