RUKOMETNI EURO

Hrvatska igra na stadionu koji se pretvara u najmoderniju arenu na svijetu

Hrvatska igra na stadionu koji se pretvara u najmoderniju arenu na svijetu
Foto: Tele 2 Arena

ULAZNICA za završnicu Europskog prvenstva rukometaša u Stockholmu ima još podosta, a organizatori očekuju hrvatske i norveške navijače u što većem broju, sukus je izjave direktora švedskog dijela turnira Kristera Bergströma. 

Švedska reprezentacija izgubila je sve izglede ne samo za polufinale, nego i da zaigra u utakmici za peto mjesto, pa švedski mediji već danima spekuliraju o podbačaju ili čak financijskim minusu organizacije.

"Trenutačno je na raspolaganju još oko 30 posto ulaznica za završnicu Europskog prvenstva u Tele2 Areni. U Malmöu je prodaja ulaznica zamrla nakon što je Švedska zaredala s porazima, ali ja nisam zabrinut zato što u Stockholmu takvih problema nemamo", rekao je Krister Bergström, dodavši kako ne strahuje za financijsku bilancu turnira.  

"Norveška i Hrvatska su reprezentacije koje sa sobom vuku mnogo navijača. Mogu reći da norveški i hrvatski navijači pokazuju veliki interes za ulaznicama. Uvijek je dobro pokazati Međunarodnom rukometnom savezu punu arenu u završnim utakmicama turnira", objasnio je Bergström.

Po dolasku u Stockholm, doznali smo da svaki dan u opticaj ide 19 tisuća ulaznica, a za utakmice u petak i nedjelju u prodaji je još po četiri tisuće komada. 

Najmodernija arena na svijetu 

Tele2 Arenu nije lako rasprodati ponajprije zato što se radi o nogometnom stadionu s pomičnim krovom, odnosno jednoj od najmodernijih višenamjenskih arena na svijetu s kapacitetom tribina od 30.000 gledatelja za nogometne utakmice i 40.000 za koncerte. Za rukometni Euro dvorana će imati bitno smanjeni kapacitet, ali od petka do nedjelje na tribinama će svakodnevno biti mjesta za oko 20.000 gledatelja. U petak su na rasporedu polufinalne utakmice (18:00 i 20:30), u kojima će igrati i hrvatska reprezentacija, u subotu se igraju utakmice za treće (18:30) i peto mjesto (16:00), a u nedjelju u 16:30 finale.

Tele2 Arena otvorena je 24. kolovoza 2013. godine, a najviše publike (40.557) okupila je Madonna na koncertu u studenome 2014. Mnoge su svjetske glazbene zvijezde gostovale u dvorani u kojoj će hrvatski rukometaši boriti za europsku medalju (Adele, Avicii, Celine Dion, Rolling Stones, Justin Bieber, Kiss, Iron Maiden, Aerosmith, Justin Timberlake...), no Tele2 Arenu ipak najbolje poznaju nogometaši švedskih prvoligaša Hammarbyja i Djurgårdena koji u njoj igraju svoje domaće ligaške utakmice. 

Upravitelji arene rado se hvale kako gledateljima omogućavaju jedinstveni sportski doživljaj zato što od prvog reda tribina do aut-linije u nogometu ima samo šest metara. Tele2 Arena dobila je 2014. godine nagradu za svjetsku arenu godine u izboru The Stadium Business Awardsa i to u konkurenciji newyorškog Madisona Square Gardena, londonskog Wembleyja i münchenske Allianz Arene.

Zanimljivo je da su stockholmske gradske vlasti izgradnju Tele2 Arene platile oko 250 milijuna eura, baš koliko će hrvatske i zagrebačke porezne obveznike ukupno koštati Arena Zagreb.

U istom se kompleksu, samo stotinjak metara dalje nalazi i Globen, još jedna višenamjenska dvorana s maksimalno 16.000 mjesta na tribinama. Globen je prepoznatljiva sferična građevina s gondolom koja vozi do 85 metara visokog vrha, inače dom švedske reprezentacije u hokeju na ledu. Uz Globen je i Hovet, treća i nešto starija višenamjenska dvorana u istom kompleksu Globen Cityja, s oko 8000 mjesta na tribinama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara