Hrvatska sanjkašica propušta OI zbog nesreće na "stazi smrti": Potpisali smo da vozimo na vlastitu odgovornost

Hrvatska sanjkašica propušta OI zbog nesreće na "stazi smrti": Potpisali smo da vozimo na vlastitu odgovornost

Tekst: G.Š.
Foto: Nova TV


NAKON tragične pogibije mladog gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija sve više sportaša diže glas i apelira na MOO da poduzmu mjere kako bi osigurali sportaše. Nesreću na istoj stazi imala je i hrvatska sanjkašica Darija Obratov.

U razgovoru za Dnevnik.hr Darija Obratov je prepričala svoje dojmove s iste staze. Ona je doživjela ozljedu gležnja u 14. zavoju, dva prije kobnog Nodarovog izlijetanja. U iskrenom razgovoru nije propustila obrušiti se na organizatore.

"Staza u Whistleru je jedina gdje smo morali potpisati da se spuštamo na svoju odgovornost. Kad su je projektirali nisu bili svjesni da će se na njoj moći razviti brzine od 160 km/h", rekla je Obratov i naglasila da je brzina koju dozvoljava takva staza presudna za smrt Gruzijca.

"Mi sanjkaši sad se prvi put susrećemo s takvim brzinama", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesreću u Whistleru Darija je doživjela tri mjeseca prije OI-a. Već tad je bilo jasno da je prebrza, da dovodi u opasnost ljudske živote. No nitko nije reagirao, baš kao niti nakon izlijetanja Rumunjke Violete Stramaturaru nekoliko dana nakon kobne trke. Stramaturaru je doživjela potres mozga te se povukla s natjecanja. Osim nje, probleme su imali brojni drugi sanjkaši.

"Problem je što oko ne može registrirati neke krivine pa ste prisiljeni voziti napamet. Prekasno je za reakciju kad već dođe do greške. Vjerujem da je konstrukcija glavni krivac za Nodarovu smrt", dodala je Obratov za Večernji list, a osobno je poznavala gruzijskog sportaša.

"Brzina je adrenalin u kojemu uživamo, no potrebno je postaviti granice. Da na stazi nije bilo čeličnih stupova, već da je kao obično postavljen ledeni zid, on bi danas bio živ", zaključuje hrvatska sanjkašica.

Rezignirana i bijesna na organizatore bila je i dvostruka svjetska prvakinja Anna Huber, koja je samo nekoliko sati nakon Kumaritašvilijeve pogibije oštro istupila rekavši kako se organizatori igraju životima natjecatelja. Australka Hannah Campbell-Pegg otišla je korak dalje i rekla da vjeruje da se zdravlje sportaša ponekad svjesno ugrožava.

"Forsiraju nas, a radi se o našim životima. Zar smo kao zamorci koje se baca na ledenu stazu. To je poput testova za automobilske sudare", rekla je Australka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara