Hrvatska u bubnju s Češkom, Nizozemskom, Portugalom i Švedskom

FIFA je u Lepzigu objavila nositelje ždrijeba za Svjetsko prvenstvo u Njemčakoj koji će se održati ovoga petka.

Hrvatska može biti izuzetno zadovoljna Fifinim kriterijem za određivanje jakosnih skupina, jer je svrstana u drugu jakosnu skupinu.

Hrvatska je bubnju "broj 3", zajedno sa Češkom, Nizozemskom, Poljskom, Portugalom, Švedskom, Švicarskom i Ukrajinom. To znači da nam te reprezentacije ne mogu biti protivnici u natjecanju po skupinama na SP 2006.

Za domaćina Njemačku i branitelje naslova Brazil znalo se da će ući među osam nositelja, a uz njih su nositeljima proglašeni Engleska, Španjolska, Meksiko, Francuska i Argentina.

U drugu skupinu ušle su Australija, pet afričkih nacija; Gana, Obala Bjelokosti, Tunis, Angola i Togo te dvije momčadi iz Južne Amerike, Ekvador i Paragvaj.

U trećoj skupini su europske momčadi - Hrvatska, Češka, Nizozemska, Poljska, Portugal, Švedska, Švicarska i Ukrajina. To znači da nam te reprezentacije ne mogu biti protivnici u natjecanju po skupinama na SP 2006.

U četvrtoj skupini su četiri azijske momčadi Iran, Japan, Saudijska Arabija i Južna Koreja te tri preostale zemlje CONCAFA Kostarika, Trinidad i Tobago te SAD.

SiCG će dobiti posebnu skupinu, tako da će biti u skupini s Brazilom, Argentirom ili Meksikom. FIFA je napravila posebnu skupinu kako bi se izbjeglo da u jednoj grupi bude više od dva europska tima.

FIFA-in direktor natjecanja Jim Brown kazao je kako je odlučivano po rangingu FIFA u posljednje tri godine i na osnovu posljednja dva Svjetska prvenstva. Njemačka će biti nosioc Skupine A, a Brazil Skupine F te će zbog ekonomskih čimbenika igrati na većim stadionima.

Ako nam je dozvoljeno maštati o najpovoljnijem ždrijebu, onda bi većina nogometnih navijača u Hrvatskoj poželjela da iz prvog bubnja dobijemo Meksiko. Poželjni protivnici iz drugog bubnja su Australija, Angola i Togo, a iz četvrtog bubnja to bi bili Iran, Saudijska Arabija te Trinidad i Tobago.

Ždrijeb skupina SP-a održat će se u petak, 9. prosinca, u Leipzigu, a 32 reprezentacije bit će podijeljene u osam skupina.

Prva skupina: Argentina, Engleska, Italija, Francuska, Meksiko, Španjolska, Brazil, Njemačka.

Druga skupina: Australija, Angola, Gana, Obala Bjelokosti, Togo, Tunis, Ekvador, Paragvaj.

Treća skupina: Hrvatska, Češka, Nizozemska, Poljska, Portugal, Švedska, Švicarska, Ukrajina.

Četvrta skupina: Iran, Japan, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Kostarika, Trinidad i Tobago, SAD.

Posebna skupina: Srbija i Crna Gora

Ranking po kojem je odlučivano:

Brazil 64
Engleska 51
Španjolska 50
Njemačka 49
Meksiko 47
Franncuska 46
Argentina 44
Italija  44
SAD 43
Nizozemska 38
Južna Korea 37
Japan  36
Švedska 34
Hrvatska 33
Paragvaj 31
Češka 29
Portugal 29
Kostarika 23
Saudijska Arabija 21
Poljska 20
Iran 19
Tunis 19
Ekvador 16
SiCG 16
Švicarska 9
Ukrajina 7
Obala Bjelokosti 7
Australija 4
Trinidad i Tobago 4
Gana 3
Angola 2
Togo 1

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara