"Hrvatski" kukasti križ formirali navijači iz Busovače?

UOČI početka prijateljske utakmice na Koševu između Hrvatske i BiH, skupina hrvatskih navijača je na tribini svojim tijelima formirala "ustaško" slovo U, piše bosanskohercegovački portal fildzan.info. 

Sličan slučaj dogodio se prošle godine, kada su hrvatski navijači na prijateljskoj utakmici u Livornu protiv Italije, svojim tijelima formirali svastiku (kukasti križ) i skandirali uz fašističke pozdrave. Znakovito je da su u Livornu kao glavni krivci za primitivizam na tribinama isticani pripadnici Armade, koji su u velikom broju putovali na gostovanje u Italiju, dok je u Sarajevu, u kafiću Bodyguard, nastala makljaža upravo između 37 pripadnika Armade te dvostruko većeg broja Hordi Zla, navijača FK Sarajeva.  Nije poznato koliko pripadnika Armade nakon incidenta u Bodyguardu nije vidjelo utakmicu, ali se zna da pojedinci Hordi zla već duže vrijeme bojkotiraju reprezentaciju, odnosno, aktualnu garnituru saveza.

Nakon ispada navijača u Livornu HNS je samo opomenut od strane FIFA-e, a slučaj je poprimio dosta velike razmjere i iz razloga što je Hrvatska još uvijek bila u igri za dobivanje Europskog prvenstva 2012.

"Slučaj Livorno se ne može poreći, međutim je li je to bila pretjerana navijačka provokacija kao odgovor na jugoslovenske zastave ili uzdizanje tri prsta od strane domaćih navijača, pa čak i nekih karabinjera prilikom ulaska na stadion, neka odluči javnost i upućeniji u navijački pokret općenito." - dio je priopćenja koje je Armada objavila u povodu optužbi Vlatka Marković o stvaranju plaćenićke skupine čiji je cilj minirati projekt EURO 2012. Armada je u priopćenju priznala dio odgovornosti za stvaranje živog kukastog križa, ali i podsjetila na vrijeđanja od strane fašistički nastrojenih domaćih tifosa, koji su složno provocirali komunističkom pjesmom Bandiera Rossa i tradicionalno veličali Fidela Castra.

Ostale hrvatske navijačke skupine koje su prisustvovale utakmici na stadionu legendarnog Armada Picchija odmah su se ogradile od "odgovora na fanatizam ultra-ljevičarskih Ultrasa Livorna", kako je Armada objasnila slučaj.

Autori Hrvati iz Busovače?

No, prema informacijama portala visoko.co.ba, navijači u Sarajevu koji su tijelima formirali zloglasni simbol navodno su Hrvati iz Busovače, čiji je transparent također bio jedan od istaknutijih na južnoj tribini stadiona na Koševu. Prva organizirana navijačka skupina koja je ušla na južnu tribinu je bila iz upravo Busovače, navodi se na spomenutom portalu. Nakon postavljanja transparenata i skandiranja "Ovo je Hrvatska" te navijačkog prepucavanja sa skupinom djece sa istočne tribine, hrvatski navijači iz Busovače su formirali slovo "U" i nastavili skandirati "Ovo je Hrvatska" i "Ajmo, ajmo, ustaše", dodaje autor.

Domaći navijači iz Donjeg Vakufa  na ustaške provokacije odgovorili su postavljanjem transparenta s likom Alije Izetbegovića, te popratnim naslovom; "Onaj tko te voli, uvijek je s tobom."

Srebrić upozoren u Nyonu

Također, glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić iz Nyona se s lobističke misije vratio prepun prijetnji od strane disciplinske komisije, koja budnim okom prati događaje na stadionima u regiji. Partizan je zbog nereda svojih navijača u Mostaru izbačen iz Kupa UEFA,  Crvena Zvezda je na uvjetnoj, dok su srpskoj reprezentaciji UEFA-ini delegati prijetili izgonom iz kvalifikacija u slučaju i najmanjeg incidenta na gostovanju kod Belgije.

Još nije potvrđeno jesu li nadležne službe FIFA-e upoznate s događajem koji je prethodio utakmici na Koševu i hoće li biti kakvih posljedica za naš savez.


D:R.,M.P..
Foto: www.visoko.co.ba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara