Hrvatski ledeni gladijator među elitom

Foto: Red Bull

NAKON što je među 96 debitanata i predstavnika "malih" zemalja po svjetskom rankingu Hrvoje Starjački ostvario 31. rezultat u individualnom spustu, prvak Hrvatske trijumfirao je u svojoj premijernoj grupnoj utrci i plasirao se među elitu - 64 najbolja "ledena gladijatora" svijeta.

U toj ključnoj "tekmi" 24-godišnji je rekreativni klizač i extreme-višebojac iz Zagreba nadmašio domaćeg kandidata Nick de Jonga i susjeda mu, Belgijanca Xaviera Trautschta.

"Bio sam brži i pametniji," zaključio je naš Mrva te pojasnio: "Važno je brže krenuti od protivnika, onda "peglaš", startna strmina je opasna, pa i na stepenicama treba biti pažljiv, ostalo nije bilo tako teško. Naročito kad sam se riješio pratnje, obojica su pali po putu."

Danas u 18:45 pod reflektorima, uz ostatke jedinog nizozemskog dvorca smještenog na uzvisini (a i one su ondje rijetke!), Hrvoje Starjački pokušat će ono što prije dva tjedna nije ni mogao sanjati. Tek je tada u Areni Zagreb krenuo u adrenalinsku avanturu zvanu Red Bull Crashed Ice. U nedjelju je, 23. siječnja, pred više od 10.000 gledatelja Arena Ice Fevera izborio nastup na 2. utrci ovogodišnjeg svjetskog prvenstva.

Sada je u klizaljkama pionira ovog sporta, Hrvoja Appelta. Osjetit će 20.000 glasova uz stazu, škripu leda i ramena trojice protivnika u istoj smrznutoj uskoj "cijevi", opasnoj poput bob staze. Pet grupnih utrka, pet puta mora biti među dvojicom najbržih - i ponovit će Appelta - to je put do postolja.

"Mogu dalje od prve runde, bit ću još jače nabrijan," tvrdi Hrvoje i žuri dalje: "Moram se naspavati, idem još u saunu opustiti mišiće, pa u horizontalu."

Da, u ravnoj Nizozemskoj Hrvoje je jedan od onih koji su petak odradili uspravno, bez padova. I može biti ponosan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara