Hrvatski navijači rekli "ne" represiji i profitu u modernom nogometu

HRVATSKI navijači i ove su godine bili dio velike kampanje koja se odvija među navijačima koji preziru moderan nogomet. Tijekom utakmice sa Turskom najvjerniji navijači razvili su veliki transparent na kojemu je pisalo "Against modern football", kojim zajedno s ostalim navijačima diljem Europe protestiraju protiv velike moći novca i sponzorstava u današnjem nogometu, koji je izgubio draž kakav je imao dugi niz godina i kojega je krasila nada, čast i strast prema toj igri i momčadi za koju se navijalo.

Nogomet kao najpopularnija sportska igra na svijetu gubi prave navijače, a na velikim natjecanjima ulaznice dobivaju "pozeri", tj. ljudi koje nogomet do tih utakmica uopće nije zanimao, dok pod raznim pritiscima poput cijena karata i ograničenog broja ulaznica, pa čak i represivnih zakona, pravi navijači ostaju kod kuće primorani ispiranju mozga jedno te istih reklamnih poruku, koje nerijetko idu i za vrijeme sviranja nacionalnih himni prije nogometnih susreta, kako bi nacionalne ili komercijalne televizije maksimizirale svoj profit iskorištavajući takva velika sportska događanja.

"Protiv modernog nogometa" dio je jedne šire kampanje koja već neko vrijeme traje u čitavoj Europi, a odnosi se prvenstveno na klupske lige, ali kao što se može vidjeti i na reprezentativne nastupe jer je nogomet danas jedan od najvećih biznisa u svijetu koji se, nažalost, više ne igre za boje i dres kluba nego za novac. U cijeloj toj priči pravi navijači često se pokušavaju marginalizirati donošenjem raznih represivnih zakona, a koriste se samo u slučajevima kada se iste želi maknuti sa sportskih borilišta.

"Muka mi je od namazanih navijača po licu, muka mi je od navijača i simpatizera sa šeširima na glavama, muka mi je od porodica, baba i strina na stadionima, muka mi je od uglađenih bogataša u odijelima na stadionima, muka mi je od stadiona koji liče na kazališta, muka mi je od restorana na stadionima, muka mi je od reklama oko terena, muka mi je od svega modernog u nogometu i oko njega", piše jedan forumaš o toj temi što slikovito pokazuje što pravi navijači misle o modernom nogometu i novcu koji se oko njega vrti.

Navijači diljem Europe osjećaju kako nogometne predstave sve više izgledaju poput američkih NBA ili NFL susreta gdje je vrhunac navijanja deranje "defence, defence" od strane "kazališne publike", i to je upravo ono što se želi spriječiti kako bi nogometna utakmica ostala posljednje navijačko utočište gdje se bez previše razmišljanja može psovati suca i igrače, a da ih nitko zbog toga ne gleda krivo ili pak baca u zatvore.

R.J.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara