"Hrvatski neonacisti na izletu": Rus kojeg su Boysi pretukli u Pragu još je uvijek u komi

"Hrvatski neonacisti na izletu": Rus kojeg su Boysi pretukli u Pragu još je uvijek u komi

HRVATSKI huligani, koji su u Prag stigli na susret Sparte i Dinama, prošlog su četvrtka u Pragu, u četvrti Myslbek, "bez ikakvog povoda", pretukli 32-godišnjeg ruskog turista. Kako prenosi češki list Lidove noviny, mladić, kojeg su BBB-i istukli teleskopskom palicom po glavi, i dalje se nalazi u komi.

Da Česi nisu i neće tako brzo zaboraviti na huliganski ispad pojedinaca koji su u Prag stigli pod krinkom Dinamovih navijača, svjedoči i najnovija opsežna fotoreportaža u tjedniku Tyden, pod nazivom "Hrvatski neonacisti na izletu", u kojoj se podsjeća na divljanje BBB-a po Pragu, nabacivanje kamenjem i bocama, razbijanje automobila, ali i na "krvave sukobe" s češkom policijom.

Tako su među objavljenim fotografijama ona na kojoj jedan istetovirani huligan prijeti policajcu da će mu prerezati grlo, potom okrvavljene glave nekolicine izgrednika, ali i one na kojima je vidljivo uzmicanje policajaca pred petardama i bakljama koje su letjele prema njima.

Češki ministar unutarnjih poslova, Ivan Langer, rekao je kako praška policija nije uspjela na vrijeme reagirati na huliganske izgrede "jer nisu na vrijeme imali sve potrebne informacije". Langer je napomenuo i kako problema s huliganima iz drugih zemalja Europske unije nemaju, jer se koriste informacijama iz Schengenskog informacijskog sustava, u kojeg Hrvatska nije uvrštena. Policijske intervencije je ocijenio kao profesionalne, a naveo je kako je taktika koju su koristili izabrana da bi se spriječila veća šteta i teže ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, češka je policija, u izgredima uoči susreta Sparte i Dinama, privela stotinjak Dinamovih navijača. Iako su češki mediji prvotno izvještavali o više od 300 uhićenih, glasnogovornik hrvatskog veleposlanstva u Pragu je rekao kako se situaciju prikazivalo dramatičnijom no što je bila.

"Centar Praga pretvorio se u krvavo bojno polje nakon što je horda hrvatskih huligana policiju napala bakljama, kamenjem i bocama", opisivao je sukob portal blesk.cz, a mediji su prenosili i kako je češku javnost šokirala činjenica da su hrvatski navijači, na glavnom gradskom trgu, fotografima "pozirali" s uzdignutom desnicom, prepoznatljivim nacističkim pozdravom. U sukobima je ukupno ozlijeđeno osam policajaca te nekolicina huligana.

I.M.
Foto: Novinky.cz/AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara