JUDO

Hrvatsku judo reprezentaciju u Japanu dočekali kao Real Madrid

Hrvatsku judo reprezentaciju u Japanu dočekali kao Real Madrid
Foto: Hrvatski judo savez

POSLJEDNJI tjedan kolovoza (25. do 31. kolovoza) donosi povratak Svjetskog judo prvenstva za seniore u kolijevku tog sporta. Najbolji judaši svijeta će tražiti put do naslova svjetskih prvaka u Tokiju nakon devet godina. Hrvatsku će predstavljati Barbara Matić (-70 kg), Karla Prodan (-78 kg), Ivana Šutalo (+78 kg), Dominik Družeta (-81 kg) i Zlatko Kumrić (-100 kg).

Posljednje Svjetsko prvenstvo u Japanu održalo se 2010. godine u Tokiju, a sada u manje od godinu dana do Olimpijskih igara na istom mjestu, u japanskoj metropoli, održava se jedno od najprestižnijih svjetskih prvenstava u novijoj judaškoj povijesti. 

Nippon Budōkan naziv je dvorane u dijelu grada Chiyoda koja će za ovo Prvenstvo svijeta ugostiti 841 judoku iz 148 država. Nippon Budōkan, u prijevodu "dvorana borilačkih puteva", povijesno je zdanje koje je izvorno sagrađeno za judaški turnir na ljetnim olimpijskim igrama u Japanu 1964. godine.

Individualni dio Svjetskog prvenstva trajat će sedam dana - svaki novi dan donijet će po jednu mušku i po jednu žensku kategoriju. Hrvatska reprezentacija se pripremala u Tokamachiju, gradu koji je veliki prijatelj Hrvatske, još od 2002. godine, kada su tamo ugošćeni najbolji hrvatski nogometaši, tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji. 

Tijekom posljednjih pet dana hrvatski judaši su osjetili toplu dobrodošlicu, prijateljske pozdrave, doček djece na skoro svakom treningu, kao i primanje kod gradskih čelnika i prijatelja Hrvatske. Posebnu dobrodošlicu i želju za dobrim rezultatima izrazio je gradonačelnik Tokamachija na upoznavanju i druženju s japanskim novinarima.

"Fantastična dobrodošlica i puno ljubavi te pozitivne energije su nas dočekali od dolaska u Tokamachi. Kao da je Real Madrid došao u njihov grad i veselim se daljnjim druženjima s ovim predivnim ljudima. Svi uvjeti, od smještaja, hrane do treninga su odlični i zaista smo počašćeni", sažeo je dojmove trener reprezentacije Tomislav Marijanović nakon treninga u Nakasato Areni, a prije povratka u hotel Belnatio.

Ništa manje pozitivan nije bio niti izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović:

"Sve je na iznimno visokoj razini, imamo sve što nam treba. Pripreme idu kako smo htjeli, a osim Barbarinih problema s ramenom, svi su zdravi. Ždrijeb nas nije mazio, ali to je Svjetsko prvenstvo. Za velike rezultate se uvijek mora svladati najbolje. Uz pravi pristup, imamo judaše i judašice koji imaju kvalitetu za dobar rezultat."

U Tokamachiju su našu reprezentaciju dočekali Sven Bjelan, koordinator za internacionalnu razmjenu s Hrvatskom Grada Tokamachija i član organizacijskog odbora za hrvatski kamp u Tokamachiju, te Naoya Takahashi, menadžer u gradskom uredu za promociju sporta.

Srijeda (28. kolovoza) za Hrvatsku donosi prvi nastup, kada Dominik Družeta nastupa u kategoriji do 81 kilogram. Europska bronca iz 2017. još pronalazi formu koja mu je u ožujku ove godine donijela zlato na svjetskom kupu u Varšavi. Protivnik u prvom kolu bit će mu predstavnik Južne Koreje, Sungho Lee, aktualna bronca s Azijskog prvenstva. 

U četvrtak (29. kolovoza) na strunjaču će izaći Barbara Matić, najveći hrvatski adut za medalju. Međutim, ozljeda ramena je usporila pripreme te će Barbari trebati vrhunski dan da u Tokiju dođe do prve svjetske medalje. U prvom kolu ide na Njemačku predstavnicu Alinu Boehm, koju njen trener i izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović vrlo dobro poznaje - Barbarina klupska i reprezentativna kolegica Karla Prodan još je 2015. godine svladala Boehm za svjetski kadetski naslov u Sarajevu.

U petak (30. kolovoza) Hrvatska će imati još dva snažna predstavnika. Nastupit će Karla Prodan u kategoriji do 78 kg i Zlatko Kumrić u kategoriji do 100 kilograma. Prodan u Tokio dolazi na krilima svoje prve bronce sa IJF toura. Medalju je osvojila na domaćem, zagrebačkom Grand Prixu te na svojem prvom seniorskom svjetskom prvenstvu može nastupiti potpuno rasterećeno. Karla će u prvom kolu Svjetskog prvenstva, baš kao što je to bio slučaj i u prvom kolu Grand Prixa Zagreb, ići na Kineskinju Ma. 

Zlatko Kumrić tri je puta u ovoj sezoni na velikim natjecanjima ostao nadomak medalje. U veljači je osvojio peto mjesto na prestižnom Grand Prixu u Parizu, a peti je bio i na Europskim igrama u Minsku te na Grand Prixu u Montrealu. Kumrić zasigurno ima kvalitetu za osvajanje medalja na najvećim pozornicama, a prestižno Svjetsko prvenstvo u Japanu sjajna je prilika za prekid nesretnog niza. 

Zlatko će u prvom kolu prvenstva svijeta, baš kao i Karla, imati istog protivnika iz prvog kola Grand Prixa Zagreb. Još jednom, Kumrić će odmjeriti snage s Alžircem Bouyacoubom. 

Posljednjeg dana natjecanja (subota, 31. kolovoza) za Hrvatsku će nastupiti Ivana Šutalo u kategoriji preko 78 kilograma. Šutalo u 2019. godini traži formu koja joj je prijašnjih sezona donosila odličja s IJF toura - u tekućoj sezoni ostala je nadomak medalje početkom godine na Grand Prixu u Tel Avivu, a peta je bila i na srpanjskom Grand Prixu u Montrealu. U početnom kolu Ivana se susreće s njemačkom predstavnicom Kuelbs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara