"Zamalo su nas žive spalili!" Navijači tuže Grke za sudjelovanje u pokušaju ubojstva

"Zamalo su nas žive spalili!" Navijači tuže Grke za sudjelovanje u pokušaju ubojstva

Foto: AF, Cropix / Nikola Vilić

HRVATSKI navijači ne mogu se pomiriti s činjenicom da su izgredi na Karaiskakiju već gurnuti pod tepih. Činjenica jest da su i naši ekstremisti provocirali domaćine, no puno je ozbiljnija stvar baciti molotovljev koktel prema pulici ili pretući desetogodišnje dijete. Upravo su takav scenarij odigrali srpsko-grčki huligani, a udruga Uvijek vjerni se pita: Zašto HNS još uvijek šuti? Ignoriranje navijača nije novost za HNS, koji je ovih dana dodatno opterećen neuspjehom Bilićeve reprezentacije. No, mogu li zamisliti kako bi Europa reagirala da se sličan indicent dogodio na našem stadionu?

"Od prvog dana kada su određene reprezentacije kvalifikacijske skupine u kojoj je Hrvatska isticali smo da će najveći problem biti gostovanje u Grčkoj. U posljednjih mjesec dana pojačali smo upozorenja, stupili u kontakt s hrvatskim veleposlanstvom u Ateni, sve kako bi na primjeren način organizirali putovanje naših navijača u što većoj sigurnost. Međutim, nakon događaja u Pireju za dvoboja Grčka i Hrvatske potvrđuju da naša upozorenja nisu naišla na plodno tlo. Prije, za vrijeme i poslije utakmice bilo smo izloženi stalnom pritisku, nasilju, pokušajima ubojstva i poniženjima", započinju svoj bunt navijači reprezentacije.

"Hrvatski navijači napadnuti su na početku utakmice sa zapadne tribine gdje hrvatske navijače nije uopće zaštitila policija, zapravo je i nije bilo, a sve ovo može se potkrijepiti snimkama koje i sami posjedujemo. Na navijače su bacani molotovljevi kokteli, topovski udari, baklje, nekoliko ljudi je ozlijeđeno, stradala su i djeca, a jedan naš član je ostao bez dijela prsta na ruci. Ne smijemo ni zamisliti što bi se dogodilo da je molotovljev koktel, bačen od strane tridesetak maskiranih grčkih huligana prešao ogradu i zapalio se među ljudima. Ovako je zapevši za ogradu od pleksiglasa aktiviran, gdje se i zapalio. Da je došao među publiku bilo bi među hrvatskim navijačima i teško ozlijeđenih i smrtno stradalih.

"Bio je to oružani napad na publiku, a svi su nam okrenuli leđa"

Činjenica jest da su hrvatski navijači od strane organizatora utakmice, grčkog Saveza i svih snaga sigurnosti, u kooperaciji s grčkim navijačima ubačeni u klopku. Policija, koje uopće nije bilo s lijeve strane hrvatskih navijača prema zapadnoj tribini, reagirala je mlako i blagonaklono prema domaćim huliganima? Grci su se jednostavno natjecali tko će s ubojitijim oružjem pogoditi hrvatske navijače, policija je sve mirno promatrala i jednostavno dala impuls za nasilje nad nama u kojima su sudjelovali čak i akreditirani zaštitari. U cijelom slučaju, dok smo gađani topovskim udarima i molotovljevim koktelima, nitko nije reagirao, pa ni djelatnici Hrvatskog nogometnog saveza koji su inače brinu za sigurnost na stadionu. I dok bi se svugdje drugdje utakmica prekinula zbog oružanog napada na publiku, dvoboj u Ateni je nastavljen bez ikakvog jamstva sigurnosti prema hrvatskim građanima. Osjećajući se nepotrebno izloženi riziku i pogibelji, ostavljeni od baš svih želimo uputiti zahvali hrvatskoj veleposlanici u Ateni, Vesni Cvjetković-Kurelec koja se cijelo vrijeme brinula za naše ozljjeđene, pretučene, opljačkane i bezrazložno privedene članove.


Ελλάδα Κροατία - Φωτιά στις κερκίδες by koukos_81

I navijači traže promjene u HNS-u

Svi drugi koje smo molili za pomoć okrenuli su nam leđa. Slijedom događaja tražimo očitovanje Hrvatskog nogometnog saveza jer nam je nevjerovatno da se do danas nisu oglasili u vezi nemilih događaja na i oko stadiona. Istovremeno prikupljamo potrebnu dokumentaciju za podizanje tužbe protiv organizatora utakmice i Grčkog Ministarstva unutanjih poslova za sudjelovanje u pokušaju ubojstva. Ovi nemili događaji na stadionu i ignoriranje istih od stane HNS-a izgledali su kao i igra reprezentacije na terenu, te ono što treba istaknuti je da su nužne promjene u svim strukturama saveza"

Priopćenje koje donosimo u cjelostoi izdala je i Koordinacija hrvatskih navijačkih udruga.

"Zgroženi događajima u Pireju, na utakmici Hrvatska - Grčka, gdje su se kršila ljudska prava, izravno ugrožavali životi građana Republike Hrvatske i gdje se vrijeđala naša država čak i od strane grčkih policajaca, a još više zgroženi izostankom reakcije tijela naše države i Hrvatskog nogometnog saveza koji građane i navijače Hrvatske očito smatraju potrošnom robom za koje nije vrijedno čak niti protestirati - pitamo:

- Zašto velesposlanstvo Republike Hrvatske u Grčkoj nije postupilo onako kako u sličnim slučajevima u Hrvatskoj postupaju veleposlanstva drugih država, čak i za minorne stvari poput običnih carinskih prepirki s turistima, sve do napada na autobus navijača PAOK-a prošle godine kada su sva državna tijela RH taj napad osudila, ispričala se i provedena je istraga?

Koja je svrha ovog HNS-a? Zamalo su nas žive spalili!

- Zašto HNS i korumpirane osobe koje očito brinu samo o svojim privatnim interesima, foteljama i kadroviranju nakon ponovljenog neuspjeha reprezentacije, nisu učinili ništa da pomognu zaštiti hrvatske građane koji su došli bodriti reprezentaciju?

- Koja je svrha postojanja takvog HNS-a i njegovih dužnosnika koji se, kad su hrvatski navijači u pitanju, ne propuštaju zgražati čak niti nad najbanalnijim verbalnim ispadima, a sve u pokušaju skretanja pažnje s vlastitih nedjela koja su dovela reprezentaciju i Hrvatsku nogometnu ligu na najniže grane zadnjih godina? Je li stvarno gore nepoćudno skandiranje hrvatskog navijača od molotovljevog koktela koji je na njega bacio neki Grk i zamalo ljude žive spalio?

Kako bismo potkrijepili svoje navode, navest ćemo samo nekoliko svjedočenja hrvatskih navijača koji nisu sudjelovali u neredima, jer se radilo samo o divljačkim nasrtajima grčkih huligana i policije, te ponoviti ono što bilo vidljivo i u medijskim izvještajima:

Kako je moguće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- da grčka policija dopusti da na stadion uđu huligani naoružani molotovljevim koktelima i kacigama, da isti neometano masovno ugrožavaju živote običnih hrvatskih navijača i nanose im teške ozljede pirotehnikom te se nakon toga neometano udalje?

- da dođe do bezbroj slučajeva nasrtanja; od kamenovanja autobusa s hrvatskim navijačima do premlaćivanja djece, a sve pred očima grčke policije koja se nije niti pomaknula?

- da dođe do ničim izazvanog nasilnog postupanja grčke policije prema hrvatskim navijačima koji su samo htjeli ući na tribinu, a koje je po izravnim svjedočenjima eskaliralo do cipelarenja uz povike od strane grčkih policijskih službenika: "Serbia, Serbia, fuck Croatia", pljuvanja i opscenih uvreda prema navijačima Hrvatske?

Zašto se naša državna i nogometna tijela, koja su obično puna lažne brige i zgražavanja nad svakom upaljenom bakljom i nepoćudnim skandiranjem i spremna izvan svih proporcija napuhati svaki incident vezan uz hrvatske navijače, i ovoga puta nisu javila HITNIM i AKCIJSKIM mjerama radi zaštite građana, navijača, žena i djece koja su bila prepuštena na milost i nemilost?

Gdje je sve to vrijeme bio kontigent hrvatskih policajaca koji su tamo poslani na državni trošak, a svoju su zadaću očito shvatili kao priliku za besplatni odmor na račun poreznih obveznik jer se niti u jednom trenutku, čak niti kad su životi građana RH bili ugroženi, nisu približili dijelu tribine s hrvatskim navijačima?

Pozivamo nadležne na očitovanje i poduzimanje mjera, uzimanje svjedočanstava ozlijeđenih i poniženih navijača te prosljeđivanje nadležnim grčkim i europskim institucijama. Svi su građani isti pred zakonom i moraju biti zaštićeni pa tako i navijači i njihov život, a ovdje je bio ugrožen sam život i dostojanstvo mnogih."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara