NOVI SKANDAL Modrićeva punica promijenila dio iskaza, ali ne zna zašto! Mamić napravio scenu i izletio iz sudnice

NOVI SKANDAL Modrićeva punica promijenila dio iskaza, ali ne zna zašto! Mamić napravio scenu i izletio iz sudnice

Foto: Hina, Index, Pixsell / D. Javorović 

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje gazdi Dinama Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru. Sudi im se jer ih USKOK tereti da su oštetili gradski klub za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza, većinom posredstvom transfera igrača.

>>> NA SUĐENJU U OSIJEKU SVJEDOČE EDUARDO DA SILVA I MODRIĆEVA PUNICA  (klik za opširniju najavu današnjeg svjedočenja) 

Novi odvjetnički tim 

Zdravka Mamića i njegova brata Zorana zastupaju Ivan Stanić i Nikola Mandić, odvjetnički tim iz ureda Mate Matića. Podsjetimo, Zdravko Mamić na proteklom je ročištu, tijekom svjedočenja oca Dejana Lovrena, potjerao svoje odvjetnike Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića, koji su potom otkazali punomoć. Stanić i Mandić nisu tražili odgodu zbog upoznavanja sa spisom, pa se suđenje danas nastavlja svjedočenjem Modrićeve punice Vesne Juraić, računovotkinje Dinama u inkriminiranom periodu.

Modrićeva punica knjižila je i za Mamićevu agenciju 

"Bila sam računovotkinja Dinama od 1996. do 2009. godine. Sredinom 2008. godine izbivala sam s posla zbog osobnih razloga. Povremeno sam dolazila na posao do sredine 2009. godine, kada sam konačno i prestala raditi u Dinamu. Ja sam punice Luke Modrića. Poznata mi je agencija Mamić Sport Agency, čiji je vlasnik bio Zdravko Mamić. Bila sam zaposlenica Dinama, ali sam kratko vrijeme vodila i knjigovodstvo za tu agenciju. Ne sjećam se točno u kojem razdoblju. Nisam znala da sklapaju ugovore s igračima. Bavila sam se knjiženjem virmana, putnih troškova, plaća, faktura telefonskih računa", kazala je Juraić, odgovarajući na pitanja Tončija Petkovića iz USKOK-a.

Modrićeva punica nije vidjela da je agencija plaćala naknade igračima, a ne sjeća se ni da im je agencija kupovala automobile. Kazala je da je vodila dio knjiženja poslova Luke Modrića dok je igrao za Dinamo. 

"Radila sam za Luku u smislu knjiženja poreza na dohodak po odbitku, što je konačni obračun i nema završnog računa. Poznato mi je da svaki igrač koji vodi obračun poreza po odbitku nema obvezu podnositi završni račun."

Rešetanje punice o datumu potpisa Modrićevog aneksa: Ne zna zašto je spomenula dva različita perioda 

Petković je potom pitao svjedokinju što joj je poznato o podjeli transfernog obeštećenja za Lukin transfer u Tottenham 2008. godine.

"Tajnica Dinama u travnju 2008. godine mi je donijela dva ugovora - jedan o transferu Luke Modrića, zaključen između Dinama i Tottenhama, te drugi aneks ugovora koji regulira podjelu transfera između Luke Modrića i Dinama. Istovremeno sam ih knjižila na jednoj temeljnici."

Petković je podsjetio Modrićevu punicu na iskaz koji je dala 2015. godine, navodeći tada "da je aneks vidjela kada joj ga je donijela tajnica, u razdoblju od srpnja 2008. godine do srpnja 2009. godine". U tom periodu, prema vlastitim riječima, nije redovito dolazila na posao u ured. Danas tvrdi da je aneks vidjela u travnju 2008. godine, a Petković podsjeća kako je 2015. godine dala drugačiji iskaz te izjavila da je aneks vidjela između srpnja 2008. i srpnja 2009. godine.

"Prvi put sam vidjela aneks kada sam ga knjižila. Kolegica koja je radila završni račun za 2008. godinu, negdje u veljači 2009. godine, zamolila me da joj pomognem u izradi računa. To je bilo pitanje kada sam opet vidjela aneks...",

Sudac Krušlin tražio je od Juraić da pojasni navod.

"Pa ovo je nečuveno! Ja želim čistu situaciju, a vi ovako pritišćete svjedokinju...", ustao je Mamić s optuženičke klupe.

"Postoji knjigovodstveni dokument po kojem se vidi kada sam to knjižila, a postoji i završni račun, kada sam opet vidjela sve dokumente unutar njega", rekla je svjedokinja.

Sudac ju je potom upitao zašto je navela razdoblje od srpnja 2008. godine do srpnja 2009. godine.

"Ne znam zašto, mislim da je bilo pitanje u tom pravcu. Iz temeljnice se vidi kada sam knjižila, naglašavam još jednom."

Mamić isključen do kraja ročišta

Krušlin je krenuo unijeti njezin odgovor na pitanje je li imala neku drugu dokumentaciju osim spomenutih ugovora o transferu te aneksa, kada se umiješao Mamić.

"Gospođa je kazala izričito NE, a ne da se ne sjeća", rekao je.

Sudac ga je opomenuo, a Mamić je dobio slom živaca.

"Istjerajte me vani, pa ispitujte svjedokinju", izderao se i napustio sudnicu.

Novi odvjetnici braće Mamić, Ivan Stanić i Nikola Mandić, u više su navrata prekidali iskaz svjedokinje primjedbama da tužiteljstvo postavlja nedopuštena pitanja ili pitanja koja nisu povezana s predmetom glavne rasprave. Predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin primjedbe je odbacio, ocijenivši kako svaka upadica odvjetnika znači da pokušavaju kontrolirati svjedokinju i njezin iskaz.

"Često upadanje u riječ svjedoku je pokušaj manipulacije", upozorio je branitelje član vijeća sudac Miroslav Jukić. "Ali ne s naše strane", ponovio je nekoliko puta okrivljeni Zdravko Mamić.
"Nisam Vas pitao", odgovorio mu je Jukić.

Mamić je potom samovoljno napustio sudnicu, smatrajući da je svjedokinja Juraić izričito odgovorila niječno na upit Uskoka je li, osim ugovora o profesionalnom igranju Luke Modrića i NK Dinama te aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja, postojala još neka dokumentacija kojom se regulirao Modrićev transfer u enegleski Tottenham, a da se u zapisnik diktira nešto drugo.

Sudac bi ga svejedno izbacio jer je oduzeo riječ predsjedniku Vijeća, konstatirao je.

"Rješenjem se Mamić isključuje iz sudnice do kraja ročišta", rekao je sudac Krušlin. 

Ročište je nastavljeno uvidom u temeljnicu. USKOK je pitao Juraić kako je moguće knjižiti obvezu za isplatu dijela odštete za Modrićev transfer s datumom dospijeća 15. kolovoza 2009. godine.

"Knjižila sam temeljem ugovora između NK Dinama i Tottenhama"

Petković je potom pitao je li prilikom sklapanja temeljnice znala da iznos od 4,5 milijuna funti dolazi na račun u roku od sedam dana nakon sklapanja ugovora?

"Knjižila sam u kojim ratama transfer dolazi. Prema ovoj temeljnici, obveza Tottenhama prema Dinamu za isplatu Modrićevog transfera nastupila je 30. lipnja 2008. godine, a obveza Dinama prema Modriću za isplatu prve rate stizala je 15. kolovoza 2009. Nije mi poznato zašto je tek tada nastupila ta obveza Dinama prema Modriću. O podjeli novca od transfernog obeštećenja između Modrića i Dinama nisam razgovarala do momenta kada su mi ugovori dostavljeni na knjiženje. Pitala sam tada Modrića ima li pravo na to, rekao je da ima. Nisam pričala s Lukom o tome kada je potpisao aneks ugovora, u kojem razdoblju."

Podsjetimo, 26. travnja 2008. godine potpisan je ugovor između Dinama i Tottenhama, dok je ugovor o podjeli novca od transfernog obeštećenja (50:50) između Modrića i Dinama nastao 29. travnja 2008. godine. (POGLEDAJTE UGOVOR

Tužitelji su se potom fokusirali na pitanja o načinu na koji je Luka Modrić plaćao PDV.

"Kada je ušao u sustav PDV-a, plaćao je PDV koji se plaća po načelu isplate. Ako je dobio isplatu, platio bi porez. Ako mu klub nije platio, onda nema ni poreza. Tako je bilo sve dok je bio građanin Republike Hrvatske. Poznato mi je da svaki igrač koji vodi obračun poreza po odbitku nema obvezu podnositi završni račun."

"Sjećam se kako je Velika Britanija dala rezidentnost Modriću kada je došao tamo, 1. srpnja 2008., na razdoblje do kraja ugovora. Šest mjeseci nakon tog datuma ja sam ga odjavila"

Prema njezinom mišljenju, Modrić nije trebao izdavati fakturu jer se knjigovodstvo vodilo po načelu naplate, a prije naplate nije bilo knjiženja.

Tužitelji su pitali Juraić je li fakture izdavala prije isplate Dinama prema Modriću.

"Kada bi se klub naplatio, znalo se da ide isplata i tada se radila faktura, prema odluci Uprave."

Na pitanje zašto nije izdala fakturu za isplatu prve rate transfernog obeštećenja, Juraić odgovara da u tom smjeru nije postojala odluka Uprave da će se plaćanje izvršiti: "Ništa se nije moralo knjižiti prije naplate, kazala sam vam već".

Juraić se nije mogla sjetiti je li u ugovorima s igračima ili u pripadajućim aneksima dogovarano na koje će račune novac biti isplaćen. 

"Ne znam ništa o građanskom ugovoru između Mamića i Luke, kada je to izašlo u novinama, pitala sam Luku. Rekao je da je imao takav ugovor s Mamićem. Ne znam na koji način je Luka raspolagao s tim novcem."

Mamićev odvjetnik Ivan Stanić pitao je Modrićevu punicu zna li gdje je sjeo novac Luke Modrića od transfernog obeštećenja:

"Na račun u Hrvatskoj te je na njega plaćen porez", kazala je.

Time je okončano ispitivanje Vesne Juraić.

USKOK je uložio primjedbu na dio njenog iskaza u kojem je kazala kako je prvi put vidjela aneks ugovora u travnju 2008., dok je u istrazi  rekla da se radi o razdoblju do srpnja 2009.

Podsjetimo kako je nakon svjedočenja u Osijeku pod istragom i Luka Modrić, zbog sumnje u davanje lažnog iskaza. (klik za opširnije

Nikky Vuksan danas se nije pojavio na svjedočenju, pa je sudac pročitao njegov iskaz iz 2015. godine.

>>> MAMIĆ NAKON IZLASKA IZ SUDNICE: Mislim da će me osloboditi! 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara