koronavirus u sportu

"Igrači na ljeto masovno napuštaju Premiership. Fifa tu ne može ništa"

"Igrači na ljeto masovno napuštaju Premiership. Fifa tu ne može ništa"
Foto: Gulliver / Getty Images

NICK DE MARCO, vodeći engleski odvjetnik za sportsko i radno pravo, koji 20-ak godina u sporovima tog tipa zastupa saveze, igrače, klubove i agente, a tijekom korone savjetuje Udrugu profesionalnih nogometaša Engleske, poručio je da Fifine mjere o igračima kojima ugovori istječu 30. lipnja ove sezone ne vrijede za Veliku Britaniju.

Fifa za ovo ljeto suspendira Bosmanovo pravilo

Fifa je zato što se ne zna kako će i kada biti nastavljena sezona prekinuta zbog pandemije koronavirusa odlučila za ovo ljeto suspendirati Bosmanovo pravilo. Tako igrači kojima ugovori istječu 30. lipnja 2020. ne mogu napustiti klub kao slobodni igrači dok se ne okonča prekinuto prvenstvo ili dok ne budu donesene drugačije odluke o načinu završetka prekinutih sezona. Igrač je slobodan otići samo u slučaju dogovora s klubom.

De Marco na to odgovara da se pravila Fife ne mogu nametati u Engleskoj, čije radno pravo i zakoni koji reguliraju te odnose na njenom teritoriju imaju jaču snagu od naputaka Svjetske nogometne federacije. 

"Važniji je engleski zakon od naputka Fife"

"Pravno gledajući, igrači kojima ugovor istječe 30. lipnja ove godine mogu slobodno otići iz tih klubova i ne može ih se natjerati da nastave igrati za svoje dosadašnje klubove. Nitko ih na to ne može prisiliti. Ne samo Fifa, nego ni FA, klub ili bilo tko drugi", govori poznati odvjetnik za Sky Sports i poručuje:

"Pravo pitanje je što će biti s igračima kojima istječe ugovor ako prijelazni rok počne tek krajem ljeta. To će biti jako nefer prema onima koji od kraja lipnja nemaju ugovor i ne žele potpisati novi s donedavnim klubom."

De Marco nudi rješenje: "Može se dozvoliti da igrači potpisuju predugovore. Ako bi klub želio zadržati igrača, ali on ne bi htio s njim potpisati kratkoročni ugovor na dva ili tri mjeseca jer mu neki drugi klub nudi ugovor na tri godine, onda bi mogao potpisati taj bolji ugovor, ali da on postane važeći za dva mjeseca."

Niz poznatih lica u egzodusu

Predviđenim egzodusom iz engleskih klubova moglo bi otići niz poznatih igrača: Willian, Olivier Giroud, Pedro, David Silva, Adam Lallana, Jan Vertonghen, Ryan Fraser, Timothy Fosu-Mensah, Nampalys Mendy, Shane Long, Joe Hart, Jeff Hendrick...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara