TENIS

"Imamo 50 kalendara. Ako krenemo u kolovozu, spasit ćemo tri Grand Slama"

"Imamo 50 kalendara. Ako krenemo u kolovozu, spasit ćemo tri Grand Slama"
Foto: Getty images / Guliver image

PREDSJEDNIK Udruge teniskih profesionalaca (ATP) Andrea Gaudenzi u četvrtak je izjavio da se nada nastavku sezone u kolovozu, iako je više scenarija moguće pa čak i onaj o prekidu teniskih aktivnosti do sljedeće godine.

"Napravili smo 50 verzija kalendara koje mijenjamo svaki dan", rekao je Gaudenzi u razgovoru za nekoliko talijanskih medija te dodao:

"Ako uspijemo nastaviti s igranjem u kolovozu, spasili bismo tri Grand Slama i šest Masters 1000 turnira. U suprotno se problemi počinju množiti."

Posljednji ATP turniri odigrani su početkom ožujka, a drugom odgodom na razini svih krovnih organizacija (ITF, ATP, WTA) teniski profesionalci su stavljeni u mirovanje najmanje do 13. srpnja, a prvi put od Drugog svjetskog rata u ovoj godini neće se dijeliti wimbledonski trofeji. Roland Garros je iz termina u svibnju i lipnju prebačen na početak jeseni, a želja je ATP-ja da se u jesenskom terminu odigraju i dva Masters 1000 turnira na zemljanoj podlozi, onaj u Rimu i Madridu. Uz pretpostavku da nastavak sezone stvarno bude u kolovozu, kad su na rasporedu dva Mastersa 1000 (Cincinnati, Toronto) i US Open, veći dio najvrjednijih turnira bio bi spašen.

"Na taj način bi se moglo održati 70 do 80 posto sezone", tvrdi Gaudenzi koji se nada i održavanju završnog turnira u londonskoj O2 Areni prema već utvrđenom terminu od 15. do 22. studenoga, jer je "dvorana dostupna samo u tom tjednu."

"Naša strategija je jednostavna: odigrati što više turnira u tjednima koje ćemo imati na raspolaganju kako bismo sačuvali što možemo od onoga što nam je ostalo", objasnio je Gaudenzi i dodao kako to može značiti igranje u studenome i prosincu, kad je većina igrača na odmoru i na pripremama za sljedeću sezonu.

"Igrači već imaju relativno dugu stanku, tako da je jasno da ćemo igrati u studenome i prosincu, ako se to pokaže neophodnim."

Predsjednik ATP-ja je istaknuo i ekonomski aspekt krize koja je pogodila sve sfere života. ATP priprema mjere pomoći za najugroženije, od Challengera preko turnira iz serija 250 i 500, ako bi kriza potrajala.

"Naš sustav je čvrst, može trajati godinu dana bez tenisa, ali ne i više. Što duže traje, teškoće će biti veće. Sve će ovisiti o broju turnira koje ćemo morati otkazati", zaključio je Gaudenzi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara