koronavirus u sportu

Independent: Nogometu prijeti potpuno gašenje. Izlaz iz ove situacije gotovo da i ne postoji

Independent: Nogometu prijeti potpuno gašenje. Izlaz iz ove situacije gotovo da i ne postoji
Foto: Getty Images

KORONAVIRUS je potpuno paralizirao sportska događanja u svijetu, a goleme posljedice mogao bi osjetiti upravo nogomet.

Nogometni čelnici u Engleskoj i Europi spremni su u potpunosti ugasiti nogomet barem do kraja rujna, unatoč strahovima da bi velik broj klubova mogao propasti zbog (ne)poslovanja, a sport sam po sebi biti potpuno upropašten. 

Pandemija virusa Covid-19 dosegla je u četvrtak vrhunac po pitanju sporta i sportskih događanja pa su čelnici vodećih nogometnih tijela u Engleskoj dobili poruku direktno iz kabineta premijera britanske vlade da otkažu sva nogometna natjecanja u Engleskoj. 

>> Pratite sve najnovije vijesti i informacije te upute za sportaše i navijače o koronavirusu i sportu na linku OVDJE.

"Nema šanse da se nogomet ponovno zaigra u travnju"

Engleska Premier League odlučila je u petak suspendirati sve svoje utakmice do 4. travnja zbog širenja koronavirusa.

"Nakon današnjeg sastanka jednoglasno je odlučeno da se suspendiraju sve utakmice Premier League s predviđenim nastavkom 4. travnja", objavili su u zajedničkom priopćenju Premier League, FA, EFL i WSL. 

No izvor blizak Independentu koji je bio na tom sastanku kaže da je "ideja da će se nogomet uopće zaigrati tada potpuno luda i naprosto neizvediva".

Predviđeni nastavak nogometa u Engleskoj trebao bi se dogoditi u travnju poslije reprezentativne stanke, ali šanse da se to dogodi su vrlo male, a neki od izvora ističu da je ta odluka bila puko kupovanje vremena od strane ljudi koji vode nogomet u Velikoj Britaniji. 

Kloppovo mišljenje o koronavirusu:

Premier League je htjela nastaviti iza zatvorenih vrata, ali ju je velik broj zaraženih natjerao na prekid

Naravno, sve bi trebalo biti jasnije u utorak 17. ožujka za kad je UEFA sazvala hitan sastanak s 55 predstavnika nacionalnih saveza. Plan je odgoditi Euro 2020. na sljedeću godinu, odgoditi Ligu prvaka i predložiti potpuno gašenje sporta na cijelom europskom kontinentu.

The Independent piše da je Premier League htjela nastaviti s igrom iza zatvorenih vrata, ali su je veliki broj igrača zaraženih koronavirusom i, kao vrhunac, zaraza Arsenalovog menadžera Mikela Artete natjerali da prekine prvenstvo jer je njegovo odigravanje naprosto postalo neizvedivo. 

To otvara nekoliko pitanja, pišu Englezi.

Ne postoji nacrt ili procedura koja rješava ovaj problem, ali postoji nekoliko potencijalnih varijanti

Zasad su u manjini klubovi koji bi pristali na završetak prvenstva i podjele titula s ovim stanjem u kojem je ono prekinuto. Svim vladajućima u engleskom i europskom nogometu jasno je da je potpuno nemoguće izaći iz ove situacije s jedinstvenim rješenjem koje će zadovoljiti sve strane. Ne postoji nacrt ni procedura za izlaz iz ove situacije uzrokovane globalnom zdravstvenom krizom, ali tri opcije naziru se kao potencijalna rješenja ako se prvenstvo nastavi nakon prekida.

Neki spominju završetak sezone bez obzira na to kad će se ona nastaviti nakon prekida, čak i ako se bude preklapala s početkom kalendara sljedeće sezone, drugi završetak sezone u svibnju čak i ako se ne budu igrale utakmice za trofeje, ispadanja i promocije između liga, nego bi se u obzir uzele pozicije koje klubovi zauzimaju sada kad je prvenstvo prekinuto. Treća opcija je potpuni otpis ove sezone, brisanje svega kao da se nije ni dogodila. Drugo i treće rješenje gotovo je neizvedivo. 

Klubovima iz nižih liga prijeti propast. Što će biti s ugovorima igrača, ljetnim prijelaznim rokom? 

Većina premierligaša može preživjeti bez nogometa do početka travnja, ali problem bi mogao biti za klubove nižih liga kako tjedni budu prolazili. Prihodi će drastično opadati, a računi će rasti i nastat će problem. Premier League će se tražiti za financijsku pomoć, što će biti teško izvesti s obzirom na probleme koji će se generirati.

Igrači kojima ugovori ističu u lipnju u najtežoj su situaciji i pitanje je kako će se izvesti ljetni prijelazni rok. To je još kompleksnija stvar.

Guardiolino mišljenje o koronavirusu:

UEFA ima moć, utorak je dan D za svjetski nogomet. Past će povijesna odluka

UEFA je u poziciji moći i može pokazati inicijativu, odnosno predstaviti uniformni program koji će se primijeniti u svim europskim ligama. Kako smo već nekoliko puta napisali, sljedeći utorak je dan D za nogomet i past će povijesna odluka. 

Primjerice, Liverpool bi mogao doznati hoće li postati prvak, odnosno što će uopće biti s tekućom sezonom u Ligi prvaka, hoće li se ona poništiti, ili će se nastaviti i sl. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus u sportu

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara