Ivan Perišić - novi hrvatski nogometni dragulj kojeg Francuzi uspoređuju sa Zidaneom

PREMA pisanju talijanskih i francuskih medija problematični Nijemac na klupi Koelna Christoph Daum vrlo je zainteresiran za mladog hrvatskog veznjaka Ivana Perišića.

Prisjetimo se, Ivan Perišić, koji je rođen 2. veljače 1989. godine u Omišu, bivši je Hajdukov kadet, koji je u ljeto 2006. godine na zahtjev tadašnjeg trenera Sochauxa Alaina Perrina potpisao za taj francuski klub. Perrin je bio oduševljen mogućnostima talentiranog Perišića, u kojemu je već s nepunih 18 godina vidio standardnog prvotimca, zbog čega je na koncu Hajduku isplatio pristojnih 360 tisuća eura.

Perrin: Perišić me posjeća na Zidanea

Ivan je se samo 17 godina dobio sjajan ugovor bolji od svih prvotimaca Hajduka i bolji od većine igrača Sochauxa što je tamo bilo nepojmljivo. Također je bio najmlađi igrač koji je trenirao s prvom momčadi Sochauxa, zbog čega je bio predmetom ljubomore svih mladih igrača ovog francuskog kluba.

"Ivan ima odličnu tehniku i viziju igre. Sochaux ima dobrih igrača u svojoj omladinskoj školi, ali ovakvog talenta, moram priznati, nema. Perišić ima odlike Micouda i Zidanea. Znate, nema mnogo ovakvih tipova igrača koji tako brzo vide i usmjeravaju igru. Voli proigrati druge, nije sebičan, ali ima i realizaciju na kojoj ćemo posebno raditi. Ivan je izabrao pravi klub jer je Sochaux odlična odskočna daska za dalje. Međutim, kako Hajduk sada nije mogao zadržati Perišića, tako će i Sochaux za dvije, tri godine doći u istu situaciju, jer će ovaj mladić sigurno dalje napredovati", rekao je tada Alain Perrin.

Odlaskom Perrina Perišić pao u drugi plan

Ipak, unatoč vijestima iz Francuske kako Perrin tjera Ivana da trči i radi više od ostalih, jer u njemu vidi golemi talent, Perišić se svoju prvu sezonu nije naigrao, dapače nije upisao ni jednu službenu utakmicu, tek je dva puta bio na klupi.

Situacija se pogoršala odlaskom francuskog trenera s klupe Sochauxa u ljeto 2007. godine, kada je Ivan sasvim pao u drugi plan. Perrin je otišao u Lyon, a Perišića nije pozvao sa sobom.

Novi trener Frederic Hantz nije se slagao s Perrinom pa je tako sve njegove pulene stavio u drugi plan, pogotovo Perišića, koji je s vremenom postao nezadovoljan svojim statusom i činjenicom da unatoč velikom trudu nikako ne može do prve momčadi.

Posudba u Roeselare puni pogodak

Samim time, zimus je u dogovoru s agencijom odlučeno kako je nužno da Perišić ode negdje na kaljenje, a kao prigodan klub izabran je belgijski Roeselare, 14. plasirani klub prošle sezone. Jedan od njegovim impresarija, hrvatski internacionalac Tonći Martić objasnio nam je i zašto.

"Belgijska liga je zbog svoje blizine Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj itd. sjajan izlog za sve mlade igrače. Tamo na svakoj utakmici ima po pedesetak skauta iz cijele Europe, što je nama na koncu bio i cilj. Jednostavno smo željeli svijetu pokazati njegove kvalitete", rekao je za Index Tonći Martić.

Odmah po dolasku, Perišić je uspio izboriti mjesto prvotimca i od tada ga ne ispušta, postavši u kratkom vremenu najbolji igrač kluba. Unatoč činjenici da je Roeselare pretposljednji klub Jupiter lige sa samo četiri pobjede i 14 poraza iz 23 susreta, Perišić briljira.

Naime, u posljednjih šest uzastopnih ligaških nastupa Ivan je upisao tri gola i dvije asistencije. Kada se tome pridoda i statistika iz belgijskog kupa, Perišić je u osam utakmica zabio šest golova te dodao dvije asistencije što je upravo sjajna statistika.

U Belgiji Perišić je odigrao prve profesionalne minute te u osam utakmica zabio šest golova i dvije asistencije

"Čim je došao, odmah je u prvoj utakmici zabio Club Bruggeu i svi su vidjeli o kakvom se talentu radi. U sljedećim utakmicama nastavio je sjajnim nastupima i ubrzo postao najbolji igrač klub. Posebno je interesantno kako je to sve Perišić ostvario, a da prethodno nije odigrao niti jednu službenu utakmicu u karijeri kao senior. To su bile njegove prve seniorske minute, a njih je iskoristio na najbolji mogući način", rekao je Martić.

Perišiću, po vokaciju desnom veznjaku, na ljeto istječe ugovor sa Sochauxom i velika je vjerojatnost kako će promijeniti klub. Martić kaže puno je interesenata, iako postoji mogućnost da Ivan i produži ugovor s francuskim klubom.

"Ivana na svakoj utakmici gleda na desetke skauta, svi su iznenađeni njegovim kvalitetom, pravo je osvježenje. Posebno im je zanimljivo to što je na ljeto slobodan igrač i kao takav svima interesantan. Za sada ozbiljnije kontakte imamo tek s Koelnom, s kojim smo u dobrim odnosima i gdje naša agencija ima nekoliko igrača. Da, njihov trener Daum, vrlo je zainteresiran za Ivana, ali pregovori o njegovoj budućnosti vodit će se još neko vrijeme", dodao je u razgovoru za Index .

Vedran Buble
Foto: AFP/ Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara