Izbornik ruske Davis Cup reprezentacije: Moj posao je teži od Hiddinkovog!

ŠAMIL TARPIŠEV, trofejni izbornik ruske Davis Cup i Fed Cup reprezentacije će sljedećeg vikenda voditi Ruse u finalu Davis Cupa  protiv SAD-a u Portlandu. Tarpišev je od 2002. s ruskim tenisačima dva puta osvojio Davis Cup, a s tenisačicama tri puta Fed Cup.

Iskusni i iznimno uspješni trener je svoj posao usporedio sa onim kolege na klupi nogometne reprezentacije i povukao zanimljivu paralelu između teniskog i nogometnog izbornika:

"To su dva vrlo slična posla. U oba slučaja najčešće imate na raspolaganju samo tri ili četiri dana za pripremu momčadi. Igrači vam dolaze u reprezentaciju u različitim fizičkim stanjima, a vi ih, u vrlo krtakom vremenu, morate dovesti na neku istu, ili barem sličnu razinu. Zbog toga jako respektiram posao koji obavlja Guus Hiddink u našoj nogometnoj reprezentaciji. Kao, uostalom, i njegovi kolege u ostalim selekcijama. No, mislim da je moj posao čak i teži od Hiddinkovog! Tenis je pojedinačni sport, a dužnost je izbornika u vrlo kratkom vremenu ''pretvoriti'' igrača od individualca do člana kolektiva. Osim toga, većina vrhunskih svjetskih nogometaša igra u Europi, pa je izbornicima europskih reprezentacija posao olakšan, jer im igrači ne putuju u reprezentaciju sa svih strana svijeta, kao što je slučaj u tenisu u Davis Cupu.

Zato je moj posao poput posla brazilskog nogometnog izbornika, kojem također velika većina stiže s drugog kontinenta, konkretno Europe, na akcije reprezentacije. Uzmite, na primjer, Davidenka. Igrao je u Aziji, na Masters Cupu u Šangaju, a sada se mora priviknuti na američku vremensku zonu. Ali, isto vrijedi i za ostatak momčadi.

Tarpišev otkriva kako je nogomet sastavi dio treninga u ruskoj teniskoj reprezentaciji.

"Nogomet na teniskom terenu je vrlo dobra vježba u sklopu treninga. Osim toga, igranje nogometa pomaže mojim igračima u opuštanju i rasterećenju. Najbolji nogometaš među tenisačima je Igor Andrejev. Zapravo, svi igraju dobro osim Dmitrija Tursunova, koji je odrastao u Americi, pa je njegov omiljeni sport američki nogomet."

Tarpišev smatra kako bi eventualna pobjeda Rusije u Portlandu bila jednaki uspjeh kao i plasman ruske nogometne reprezentacije na Euro:

"Tko se nadao da će Rusija proći, pogotovo nakon poraza od Izraela. Poput cijele nacije, i mi smo još uvijek u pozitivnom šoku zbog uspjeha Hiddinkove momčadi. Nadamo se da i mi možemo krenuti njihovim stopama. Ipak, SAD je favorit. Igraju na domaćem terenu, postavili su brzu podlogu koja odgovara njihovim predvodnicima Roddicku i Blakeu. Izgledi su 60:40 za SAD"zaključio je Tarpišev.

Tarapišev je legenda Davis Cupa: ostvario je 45 pobjeda u 66 susreta, čime se približio bivšem australskom izborniku Nealeu Fraseru, koji je prikupio 49 pobjeda u susretima Davis Cupa, osvojivši pritom u sedamdesetima i osamdesetima četiri naslova pobjednika.

Tarpišev ima i 27 dobivenih susreta u 36 nastupa u Fed Cupu, a sljedećeg će vikenda pokušati postati prvi čovjek u povijesti, koji je u istoj godini osvojio Davis Cup i Fed Cup!

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara