Esport

Izlazi nikad bolji Football Manager. Igramo betu i ovo je nešto skroz novo

Izlazi nikad bolji Football Manager. Igramo betu i ovo je nešto skroz novo
Screenshot: Football Manager 2019

ZA TJEDAN dana izlazi novi serijal jedne od najpopularnijih nogometnih simulacija. Football Manager 2019 službeno će biti pušten u prodaju 2. studenog, nakon čega ćete ga moći nabaviti u digitalnom i fizičkom obliku, a prije nekoliko dana Sports Interactive otkrio je i neke detalje i novosti prije samog izlaska videoigre.

Football Manager 2019 moguće je prednaručiti na Steamu uz popust od 10 %, dok originalna cijena iznosi 54,99 eura, odnosno oko 410 kuna. Kao i prethodnih godina, igra izlazi u tri oblika. Football Manager 2019 bit će moguće zaigrati na PC-ju i Macu, Football Manager 2019 Touch zamišljen je za PC, Mac, iOS i Android, dok je Football Manager 2019 Mobile rezerviran isključivo za sustave iOS i Android.

FM mijenja izgled nakon 14 godina

Na prvi pogled, najočitija razlika između novog serijala Football Manager i svakog prijašnjeg je osvježeno korisničko sučelje. Football Manager 2019 dolazi u blago ljubičastoj pozadinskoj boji, uz izmijenjen gotovo svaki zaslon u igri, što će iskusniji menadžeri zasigurno prepoznati. Najviše pažnje posvetilo se promjenama na zaslonima ''taktika'' i ''treninga'', gdje se sitnim promjenama u rasporedu opcija na ekranu htjelo dobiti na pojednostavljenju cijelog koncepta.

VAR i goal-line tehnologija

FM19 odlučio je ostati ukorak s ostatkom nogometnog svijeta. Iako neke nogometne lige, a među njima i jaka Premier liga, to još nisu učinile, u novom serijalu popularne nogometne situacije susretat ćete se s VAR-om. Videotehnologija će u igri biti podijeljena u dva segmenta. Prvi će biti upravo VAR (eng. Video Assistant Referee), odnosno pomoćni sudac koji uz pomoć videotehnologije dodatno procjenjuje ispravnost odluka glavnog suca na terenu. Prema uzoru na korištenje VAR-a u pravom životu, FM19 će imati dva tipa VAR-a, onaj u kojem glavni sudac odlazi na sredinu igrališta i na TV ekranu provjerava spornu situaciju i onaj u kojem se putem slušalice konzultira sa svojim pomoćnicima koji koriste videotehnologiju.

Druga novina u ovom dijelu igre je i uvođenje tzv. goal-line tehnologije koja će pomagati pri procjeni u situacijama kada isprva nije jasno je li lopta prešla gol-liniju ili ne, tako da u serijalu nećete moći reći da vas je igrica prevarila. O svim navedenim novinama bit ćete pitani i nakon utakmice, na konferencijama za medije itd.

"Utakmica je ono za što se svaki menadžer priprema cijelog tjedna. Ono što se događa tijekom utakmice može odrediti sudbinu svakog menadžera, a niz novih dodataka u Football Manageru 2019 omogućava da doživljaj utakmica bude najimpresivniji u povijesti serijala", osvrnuli su se iz SI-a po pitanju ovih novina.

Prvi put licencirana njemačka Bundesliga

Nakon skoro desetljetnog čekanja, potpuno licencirana njemačka Bundesliga pojavit će se u Football Manageru. To znači da će Bundesliga, ali i Bundesliga 2, sadržavati prave grbove i dresove svih klubova, kao i fotografije nogometaša, trenera i ostatka stručnog stožera, što dosad nije bio slučaj. Također, imena natjecanja bit će ispravno napisana, a prvi put ćete igru moći zaigrati i na njemačkom jeziku, s oko 2 milijuna prevedenih riječi i fraza na njemački jezik što sada brojku jezika na koje je FM preveden povećava na 19.

"Football Manager 2019 označava prvu godinu četverogodišnjeg ugovora o licenciranju Bundeslige i nadamo se da ćemo uspješnu suradnju nastaviti i tijekom narednih godina", tvrdi Sports Interactive.

Goleme taktičke preinake

Kao i svake godine, Sports Interactive najviše pažnje posvetio je taktici, kao jednom od najbitnijih dijelova igre. Tako ćete u serijalu Football Manager 2019 biti u mogućnosti koristiti neke od najpopularnijih taktičkih stilova u svijetu nogometa kao što su Kloppov Gegenpress, Guardiolina Tiki Taka i talijanski Catenaccio. Svaki od spomenutih stilova moći će se i doraditi, ali će sada biti znatno lakše natjerati svoju momčad da se brani visokim presingom, što dosad nije bio slučaj.

Također, jedna od većih novina je i promjena u segmentu timskih instrukcija. Dosad se u igri timske instrukcije postavljalo u generalnom smislu, ali FM19 uvodi promjene i posvećuje pažnju sitnim detaljima. Naime, u novom serijalu igre moći ćete svoju instrukcije svojoj momčadi postavljati u tri različite faze igre. Primjerice, bit će moguće reći svojim igračima da po izgubljenom posjedu lopte vrše visoki presing ili se povlače dublje u zonu ispred svog vratara. Po preuzimanju posjeda, bit će moguće reći igračima da strpljivo izgrade napad ili odigraju kontru i sl.

Napravljene su i preinake po pitanju sudjelovanja vratara u igri. Zbog toga je dodano nekoliko opcija koje su vezane za distribuciju lopte s naglaskom na vratare, a te opcije se nalaze u fazi tranzicije. Sada imate potpunu kontrolu nad time koliko brzo vratar vraća loptu u igru te na koje područje na terenu ili na kojeg igrača se treba fokusirati prvi distribuciji lopte.

FM19 bit će bogatiji i za nove dvije igračke uloge. Tako će vaš napadač moći igrati u ulozi napadača koji aktivno sudjeluje u presingu (eng. Pressing Forward), dok ćete u obrani moći izabrati braniče koji će čistiti svaku loptu bez obzira na okolnosti (eng. No-Nonsense Centre-Back i No-Nonsense Full-Back).

"Dodali smo mnogo stvari u područje taktike u posljednjih nekoliko godina, a role igrača su postale važnije kako u FM-u tako i u realnom svijetu. Ipak, mislimo da sve te dodatke i ostale stvari koje bismo željeli dodati nismo uspješno predstavili vama menadžerima kako biste mogli na najbolji iskoristiti sve značajke unutar sustava taktike", kazali su iz Sports Interactivea.

Naravno, ovo nisu svi noviteti koji nas očekuju u novom serijalu. Preostale promjene koje je Sports Interactive odlučio napraviti samo su dorade nečega što već dulje vrijeme postoji u samoj igri te su to većinom ispravci nekih lošije odrađenih stvari na prijašnjim izdanjima igre.

Potpuno novi koncept treninga

Suštinski, definitivno najveću promjenu u novoj inačici doživjet će sustav treninga, a tvorci igre ovu promjenu opisuju kao "najveću u povijesti serijala".

"Tijekom godina imali smo priliku prisustvovati treninzima brojih klubova. Nedavno smo proširili znanje našeg studija tako da su brojni ljudi koji rade u nogometu, uključujući menadžere (klupske i izbornike reprezentacija), nogometne direktore i druge, podijelili svoje znanje da nam pomognu poboljšati igru.

Ovo dijeljenje znanja, uključujući činjenicu da već imamo skupinu kvalificiranih trenera koji rade u studiju, pomoglo nam je stvoriti potpuno nov sistem treninga koji predstavlja realnu prezentaciju kako pravi klubovi razvijaju mlađe igrače i pripremaju etablirane igrače za predstojeće utakmice, ali i sezonu u cijelosti", kazali su iz SI-a.

Treninzi će od ove godine biti podijeljeni u tri dnevna dijela što znači da ćete kao menadžer moći prilagoditi svoj program kako bi odgovarao potrebama vaše momčadi tijekom sezone. Ono što dosad nije bilo moguće, a sada je napokon dodano, deset je različitih trening opcija između kojih možete odabrati na koju ćete se posebno fokusirati. Tako to mogu biti napad, obrana, treninzi snage i mnogi drugi segmenti. U prijašnjim serijalima bilo je moguće odabrati samo jedan, općeniti aspekt nogometne igre koji se mogao trenirati.

Te opcije su i dalje prisutne kao općenite mogućnosti, ali s povećanom raznolikošću tako da trening na FM19 možete prilagoditi kako biste izvukli najbolje iz svoje ekipe.

Primjerice, umjesto treniranja obrane općenito možete odabrati opciju treniranja "skok igre u obrani" (eng. Aerial Defense) koja može biti dobra ako vaš sljedeći protivnik preferira igru dugim loptama te puno centaršuteva. Kada odaberete određenu vrstu treninga, dobit ćete uvid u utjecaj tog treninga na vašu momčad. Tako ćete moći vidjeti kako određeni trening utječe na pojedine atribute igrača, njegovu kondiciju ili koheziju tima.

Još jedna od novosti u Football Manageru 2019 je sustav mentorstva, tj. novi način popularnog tutoringa. Od sada će biti moguće oformiti grupu mentora od najmanje tri člana gdje seniorski igrači još više rade s juniorima. Mentorstvo može utjecati na osobnost mlađih igrača te njihove navike zbog čega bi bilo dobro da kao mentore postavljate igrače čija osobnost odgovara osobnosti koju želite vidjeti kod svojeg tima.

"Treninzi su područje igre za koje su naši fanovi najviše zahtijevali da bude unaprijeđeno. Želimo biti sigurni da su promjene koje donosimo opširne, privlačne i zanimljive. Uvjereni smo da novi trening sistem zadovoljava sva tri kriterija", rečeno je od strane tvoraca igre.

Za kraj, donosimo i minimalne sistemske zahtjeve koje će vaše računalo morati zadovoljavati ne bi li moglo pokrenuti Football Manager 2019 ili Football Manager 2019 Touch.

Windows

Operativni sustav (64 ili 32-bitni): Windows 7, Windows 8/8.1, Windows 10 (1803/April 2018 Update)
Procesor: Intel Pentium 4, Intel Core ili AMD Athlon, 2.2 GHz ili više
RAM: 2GB
Grafička: Intel GMA X4500 – NVIDIA GeForce 9600M GT – AMD/ATI Mobility Radeon HD 3650
256MB VRAM-a, DirectX Version 9.0c ili novije
Prostor na disku: 7GB

MAC

Operativni sustav (64-bitni): macOS 10.10.5 Yosemite, macOS 10.11.6 El Capitan, macOS 10.12.5 Sierra, macOS 10.13.5 High Sierra, macOS 10.14 Mojave
Procesor: Intel Core 2 – 1.8 GHz 2.2 GHz ili više
RAM: 2GB
Grafička: Intel GMA X4500 – NVIDIA GeForce 9600M GT – AMD/ATI Mobility Radeon HD 3650, 256MB VRAM-a, OpenGL 2.1
Prostor na disku: 7GB

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara