Jakov, Fuck Slovenija: Nudimo ti stotine tisuća kuna, status "vojnog lica" i privatnu biatlonsku stazu!

Jakov, Fuck Slovenija: Nudimo ti stotine tisuća kuna, status "vojnog lica" i privatnu biatlonsku stazu!

Tekst: Zvonko Alač
Foto: AFP


360 TISUĆA kuna uložili su Hrvatski i Međunardoni olimpijski odobr i Vlada RH u trećeg biatlonca svijeta u posljednje tri godine i dva mjeseca.

Do svote koju za mjesec i pol u Hajduku zaradi Anas Sharbini, došli smo zbrajajući sredstva uložena u njegov razvoj, kao i nagrade koje su mu isplaćene, počevši od siječnja 2007. i zaključno s krajem veljače ove godine.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša iznio je u razgovoru za Index sljedeće brojke.

Fak je u programu stipendije HOO-a od siječnja 2007. do ZOI u Sočiju 2014., ali je i proporcionalno njegovim uspjesima, rasla i njegova stipendija.

Od 1. siječnja 2007. dvije godine je primao 2 tisuće kuna mjesečno kao olimpijski C-kandidat.

Od 1. siječnja 2009. do 1. ožujka 2009. 5 tisuća kuna mjesečno kao olimpijski B-kandidat.

Od 1. ožujka (nakon osvajanja bronce na SP-u) nadalje 7 tisuća kuna mjesečno kao "evidentni" olimpijski kandidat.

Ugurao je HOO Faka i u "pristupne fondove" Međunarodnog olimpijskog odbora, gdje preko programa "Olimpijske solidarnosti" od ožujka prošle godine prima 1.500 dolara mjesečno (7.600 kuna mjesečno).

Vlada također nije škrtarila kada je u pitanju nagrađivanje Jakova Faka za "promicanje našeg imena i pronošenje hrvatskog barjaka po svijetu" (J. Kosor) pa je simpatični Goranin za brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu prošle godine dobio 40 tisuća kuna, dok ga nakon povratka u (trenutnu?) domovinu, osim protokolarnog ljubljenja s premijerkom i čaše pjenušca u Banskim dvorima, čeka i 91 tisuća kuna, sukladno Vladinu pravilniku o nagrađivanju za izuzetna sportska dostignuća.

Možemo, dakle, reći da Jakov Fak samo od stipendija HOO-a i MOO-a mjesečno zaradi više od 14,5 tisuća kuna. To su, dakle, stalni prihodi, naravno, ne računajući na Vladine jednokratne novčane nagrade za vrhunske rezultate, na ime čega je zaradio 131 tisuću kuna u posljednje dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Neka nam Jakov i hrvatska javnost oproste ovo prekapanje po zakutcima njegovih džepova, ali kada se govori da "vrhunski sportaši u Hrvatskoj nemaju uvjete" i kada je aktualan Fakov prelazak na mračnu (pardon, slovensku) stranu, potrebno je podastrijeti podatke koliko to medijski najeksponiraniji sportaš prima u Hrvatskoj.

Oficir s puškom na vježbalištu po njegovoj mjeri

Kao što bi rekli u TV prodaji, "ali, to nije sve", jer "ova nevjerojatna ponuda" uključuje časničko/instruktorsko mjesto za Jakova Faka u redovima Hrvatske vojske, što je, dakako, uobičajena praksa u zemljama koje na taj način dodatno zaštite budućnost i egzistenciju vrhunskih sportaša.

Naravno, Fak ne bi morao poput jednako uhljebljnih rumunjskih preciznih strijelaca birati hoće li stati na stranu "Securitatea" ili nenaoružanog revolucionarnog naroda, njegova dvojba je nešto lakša - Hrvatska ili Slovenija.

Osim toga, Mateša otkriva kako su pri kraju radovi na bitalonskoj stazi u Mrkoplju, točnije "staza je dovršena oko 70 posto i mi ćemo je dovršiti do kraja", koja bi bila Fakov poligon. Međutim, Jakovu i njegovoj obitelji je sigurno puna kapa emisara, nagovaranja, pa i ovakvih tekstova i, kao što su već najavili, o svemu će dobro razmisliti nakon završetka ZOI.


Mateša: Slovenija mu ne može pružiti ništa bolje od nas

Razgovarala: Dea Redžić

Umjesto prijenosa veleslalomske utrke iz Whistlera, odlučio se za Medveščakovu play off utakmicu u Ledenoj. Pomalo čudan odabir ako znamo da je Ivica u isto vrijeme bio na kanadskoj stazi, gdje je lovio što bolje vrijeme i spremao se za subotnji slalom.

"Ostatak delegacije HOO-a je u Vancouveru, a ja sam danas odabrao hokej. Treba pomoći svakom sportu koji se u Hrvatskoj razvija i mislim da je lijepa gesta popratiti hokejaše Medveščaka u ovako važnoj utakmici", rekao nam je Mateša, koji je u Whistleru prisustvovao tek proslavi naše prve medalje, one brončane Jakova Faka.Mrkopljanin se u Hrvatsku vraća u petak navečer, no hoće li u Hrvatskoj i ostati?

"Čujte, priča oko promjene državljanstva nije se spominjala dok nije uzeo broncu u Koreji. Nema razloga da Fak ne ostane u Hrvatskoj, pa gdje bi išao i zašto? Naravno da je on jako povezan sa Slovencima i on će trenirati sa Slovencima u Sloveniji, pa i u Norveškoj ako treba."

"Ne vidim gdje je tu problem, pa i naši su skijaši trenirali u inozemstvu jer se to pokazalo kao najbolji način, a Fak će trenirati tamo gdje kaže njegov stručni stožer."

"O tome hoće li se Fak zaposliti u HV-u, odlučuje samo on. Ukoliko smatra da je to za njega najbolje rješenje, stvar je riješena. Što se financija tiče, Fak je u svim našim olimpijskim programima. Novac stoga definitivno ne bi bio razlog njegova odlaska, vjerujte da mu Slovenija ne može pružiti ništa bolje od nas."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara