HR SPORT

Janica donijela ključni dokument hrvatskog sporta, čeka se od osamostaljenja

Janica donijela ključni dokument hrvatskog sporta, čeka se od osamostaljenja
Foto: Pixsell

NA DANAŠNJOJ 12. sjednici Hrvatskog sabora izglasan je Nacionalni program hrvatskog sporta 2019. - 2026., prvi strateški akt planiranja Republike Hrvatske u području sporta. Ključni dokument hrvatskog sporta čeka se još od osamostaljenja. Sport je jedan od najneurednijih resora u zemlji, a Ured za sport Janice Kostelić uhvatio se izrade nacionalne strategije koja bi trebala uvesti red, stvoriti temelje za kategorizaciju nacionalnih sportova i okvire financiranja, što je najveći problem hrvatskog sporta. Dodajmo i kako je aktualni Zakon o sportu u pojedinim odredbama neprovediv, a hrvatski sport godinama funkcionira izvan zakonodavnih okvira, kombinirajući nadležnosti i pravila i stvarajući vlastitu praksu koju sada treba do temelja razbiti i stvoriti sustav.

"Podnaslov ovog dokumenta je ”Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na sportske uspjehe“, i time smo željeli povezati dvije stvari, jednu na koju smo već izrazito ponosni, a to su uspjesi naših sportaša i činjenicu da je Hrvatska u svjetskom vrhu po postizanju vrhunskih rezultata, a drugo je nešto na što ne možemo biti ponosni, a to je nedovoljna aktivnost opće populacije, što je i svojevrstan javnozdravstveni problem. Ovim dokumentom vodimo brigu o sva tri pojavna oblika sporta - natjecateljskom, sportu u sustavu obrazovanja i sportskoj rekreaciji”, rekao je zamjenik državne tajnice za sport Krešimir Šamija.

Nacionalni program sporta 2019. - 2026. sadrži 6 općih i 19 posebnih ciljeva koji uključuju 63 mjere i 148 aktivnosti kojima će se u razdoblju od 2019. do 2026. godine omogućiti smanjivanje nedostataka u hrvatskom sportu te iskorištavanje pruženih prilika. Hrvatska je velesila gledajući sportske rezultate, no većina njih nastala je iz sveopćeog kaosa. Hrvati se i sve manje bave sportom, a skoro polovica stanovništva pomorske zemlje su neplivači. Središnji državni ured za sport nedavno je za njihovu obuku povukao sredstva iz europskih fondova. 

”Ciljevi uključuju rješavanje problema u području financiranja, infrastrukture, stručnih kadrova, skrbi o vrhunskim sportašima i brigu o dual-karijeri te, naravno, onaj dio koji će možda biti i najteže riješiti, problem neaktivnosti nacije. Neke mjere iz ove strategije već provodimo, poput ulaganja u sportsku infrastrukturu, sufinanciranje velikih sportskih manifestacija, financiranje razvoja vrhunskog sporta i ulaganja u lokalni sport, a s donošenjem ove strategije provodit će se još bolje i sustavnije. Dio mjera već je pripremljen i kreću s provođenjem sljedećeg tjedna kao što je na primjer natječaj za subvencioniranje školovanja vrhunskih sportaša kojim skrbimo o dual karijeri sportaša, ali i povećanju broja kvalitetnog stručnog kadra kojega trenutno nedostaje u nekim sportovima”, istaknuo je Šamija.

Šest općih ciljeva Nacionalnog programa sporta 2019. - 2026. su: osigurati preduvjete za razvoj sporta, unaprijediti zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i povećati promocijske vrijednosti sporta, unaprijediti skrb o sportašima, uspostaviti sustavan i racionalan pristup upravljanja održivom sportskom infrastrukturom, unaprijediti skrb o stručnim kadrovima te unaprijediti sustav upravljanja u sportu. 

Strategiju možete pročitati ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara