POLITIKA I SPORT

Janica je dala otkaz, što ostaje iza? Josip Pavić u kombinaciji za novog šefa

Janica je dala otkaz, što ostaje iza? Josip Pavić u kombinaciji za novog šefa
Foto: Pixsell

VLADA je jučer u priopćenju sa zatvorene sjednice u jednoj rečenici provukla kako Janica Kostelić više nije državna tajnica za sport. Nakon tri godine Janica je dala otkaz iz privatnih razloga. 

Jedna od najvećih skijašica svih vremena ušla je u politiku kao pomoćnica u ministarstvu Predraga Šustara, premijer je tada bio Tihomir Orešković, a u pozadini je radio Tomislav Karamarko. Vlada Andreja Plenkovića ukinula je resor sporta iz Ministarstva obrazovanja i oformila Ured za sport, između ostalog i na nagovor Janice Kostelić.

Tri godine Janice Kostelić: Napravila više nego što se zna 

Ona je u startu bila nervozna na poziciji zbog sporosti procesa koji su je dočekali, ali vrlo brzo je ušla u šemu. U tri godine mandata još nije stala pred novinare i iznijela na čemu je njezin Ured radio, a činjenice govore da je u to vrijeme napravila više nego svi ministri zajedno: stavila je u funkciju zakon o sportu - koliko god bio loš, pa potaknula njegove izmjene, ozbiljno je dirnula u nogometni savez i smijenila ljude u sukobu interesa te donijela Nacionalnu strategiju sporta, ključan dokument koji hrvatski sport čeka od osamostaljenja. Rješenja problema su daleko, ali prvi važan korak je tu. 

Činjenica je i da su se davanja za sport povećala za sto posto u vrijeme Janice Kostelić. Povukla se naglo, kako to i obično radi, nakon što je postala majka u siječnju i ušla u drugi svijet.

Vlada RH jučer je razriješila Janicu, ali nije još imenovala novog tajnika ili tajnicu. Pojavila se priča da bi Janicu trebao naslijediti Josip Pavić, naš proslavljeni vaterpolski golman, olimpijski i svjetski pobjednik. Odluka će biti političkog tipa, donesena uskoro, a iza Janice u Uredu je ostao Krešimir Šamija, njezin prvi pomoćnik zaposlen na većini ključnih projekata koji je i dosad mijenjao sad već bivšu državnu tajnicu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara