Snježna kraljica otkazana!

Snježna kraljica otkazana!

Foto: Hina

SNJEŽNA KRALJICA se neće voziti, objavila je Janica Kostelić na Twitteru, a uskoro je stigla i službena potvrda.

Danas je FIS odlučio da se 5. i 6. siječnja na Sljemenu neće voziti ženska i muška utrka, pa je Snježna kraljica drugi put u povijesti otkazana zbog nedostatka snijega.

Sljemenske slalomske utrke Audi FIS Svjetskog kupa Snježne kraljica na danas održanoj završnoj snježnoj kontroli FIS-a ipak nisu dobile zeleno svjetlo.
 
Vrijeme je ove godine bilo izrazito nenaklonjeno proizvodnji snijega i pripremi staze te je FIS donio odluku o otkazu.
 
Iako vremenska prognoza najavljuje dolazak minusa i hladnijih dana, predstavnik FIS-a Emmanuel Couder je nakon konzultacija s prognostičarima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske zaključio kako su današnje dugoročne vremenske prognoze, iako i dalje daju negativne temperature, nešto toplije nego prethodnih dana te FIS ne može dati zeleno svjetlo i ući u rizik da staza ne bude na vrijeme spremna.
 
Hladnih dana za zasnježivanje staze ove godine nije bilo dovoljno, tokom prosinca nije bilo uvjeta za zasnježivanje niti jedne minute, a temperaturna inverzija na vrhu Medvednice kao i gotovo proljetne temperature u vrijeme Božića rastopile su veći dio prije napravljenog snijega. U subotu je nakon snježne kontrole bio iskazan određeni optimizam te je ženski slalom pomaknut sa 3. siječnja na 5. siječnja, no nakon današnjih sastanaka FIS je odlučio otkazati ovogodišnje utrke Snježne kraljice.
 
Otkazivanje utrka zbog nedostatka snijega česta je pojava, koja je do sada zadesila gotovo sve organizatore utrka Svjetskog kupa. U zadnjih nekoliko godina i poznati francuski Val d'Isere te finski Levi imali su po dva otkaza skijaških utrka FIS Svjetskog kupa, a sada im se nažalost pridružio i Zagreb. U sličnim okolnostima sljemenske utrke bile su otkazane i u prosincu 2013. godine. Ove sezone nakon otkaza Levija, jučer otkazanog St. Antona i danas Sljemena, pod upitnikom je i Adelboden, jer nepovoljni vremenski uvjeti očito zadaju probleme organizatorima u svim dijelovima Europe.
 
"Pažljivo smo pregledali količine snijega i prognozu za naredne dane i ne vidimo situaciju koja bi nam mogla garantirati dobru utrku na Sljemenu za najbolje svjetske skijaše i skijašice. Organizacijski odbor je probao napraviti sve, ali nažalost morali smo otkazati utrke. FIS pokušava pronaći alternativne organizatore za utrke na ove dane", rekao je Emmanuel Couder, direktor FIS Svjetskog kupa za muškarce i koordinator FIS Svjetskog kupa.
 
Službeno priopćenje FIS-a se očekuje.
 
Pavlek: Ne možemo jamčiti dovoljne količine snijega
 
"Ekipa Skijališta Sljeme i organizatora koja radi na pripremi snijega dala je sve od sebe, ali zbog 
dugotrajnih visokih temperatura nije bilo moguće pripremiti dovoljne količine snijega za održavanje utrke. Sve što nam treba su još tri hladna dana, no iako ide zahlađenje ne možemo sa stopostotnom sigurnošću jamčiti dovoljne količine snijega kao i kvalitetnu pripremu staze na vrijeme", izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka Vip Snježne kraljice i dodao:
 
"Žao mi je da Zagreb i Hrvatska neće ove godine imati promociju širom svijeta koju Vip Snježna kraljica iz godine u godinu osigurava putem TV prijenosa uživo i snimki koje idu na pet kontinenata. Ponovo smo imali prijavljen rekordan broj stranih televizijskih ekipa, no slika sa Sljemena nažalost neće biti prikazana širom svijeta.
 
Šteta je također što Ivica, Filip, Natko i drugi naši natjecatelji neće imati priliku skijati pred svojom 
publikom. Šeta je i što vjerni navijači i gledatelji, koji su godinama fer i korektno bodrili sve skijašice i skijaše, po čemu su sljemenske utrke posebno poznate i cijenjene u sportskom svijetu, neće moći ponovno uživati u sljemenskom spektaklu. Žao mi je naravno i što Zagrepčani još uvijek nemaju zasnježenu stazu i otvoreno skijalište koje bi nakon utrke moglo primiti sve zaljubljenike u snježne sportove. Sve što možemo je nastaviti raditi i nadati se hladnijoj zimi sljedeće godine."
 
Organizatori: Osiguranje će podmiriti troškove u potpunosti
 
"Što se financijskih implikacija otkazivanja utrka tiče, sve do danas nastale troškove, koji se u najvećoj mjeri odnose na montažne objekte koji su morali biti postavljeni znatno prije utrka, snosi osiguranje koje će ih podmiriti u potpunosti", prioopćili su organizatori.
 
Organizatori su najavili da se s organizacijom utrka, koje su u FIS-ovom kalendaru najmanje do 2020. godine do kada je kalendar i napravljen, nastavlja već početkom sljedeće godine prema planu i pozvali su sve ljubitelja skijanja da dođu na Sljeme 3. i 5. siječnja 2017.!
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara