EUROPSKI DINAMO

Jedan mit je srušen. Molim vas, nemojte izmisliti neki drugi

Jedan mit je srušen. Molim vas, nemojte izmisliti neki drugi
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

NI OVAJ put nije moglo bez stresa, a jedina drama odvijala se u zraku iznad Maksimira. Gusta magla prijetila je prekidom utakmice i to je ujedno bio jedini način na koji je netko ovom Dinamumogao uzeti famozno europsko proljeće. Ili da magla prekine utakmicu, ili da nestane struje, ili da se, ne znam, Zemlja rastvori pa svi skupa popadamo u neki procjep na Maksimiru i odemo u vražju mater.

No magla nije uspjela, a ovaj put nije bilo ni zaleđenog terena, ni Kabe Diaware, ni “austrijskog zločinca”, ni onog nesretnog Dimitrisa Salpingidisa koji nam je prije osam godina po polarnoj hladnoći u prosincu uzeo i Božić, i proljeće i sve živo. No dok se magla spuštala, imali smo osjećaj da su svi oni tu, da proviruju preko maksimirskih tribina, zloguko se smijulje i poručuju nam: "Nećete, razbojnici!"

Znam, zvuči paranoično, ali tako je to bilo svih ovih godina s Dinamom. Jedini koje nimalo nisu impresionirali i preplašili mitovi, kletve i onih 49 godina su 11 tipova u plavom na terenu koji su igrali opušteno kao na nekoj pripremnoj utakmici. Bez stresa, bez nervoze, puni samopouzdanja i želje. Baš - europski. Prava je šteta da ih na trenutke s maksimirskih tribina, a i na televiziji nitko nije mogao vidjeti.

Nikakve panike nije bilo

Bjeličine igrače nije omeo ni Vahtang Čanturišvili, čovjek čudnog imena koji bi se nekih prijašnjih godina pridružio spomenutoj ekipi “grobara” proljetnog Dinama. No njegov fantastičan gol za 2:1 u 63. minuti bio je, na sreću, samo počasni. Skromna momčad Spartaka do tog trenutka dobila je dva gola, a mogla je barem još tri ili četiri i u Dinamovoj povijesti bi ostala zapisana kao ekipa koju je Dinamo natrpao na putu do skidanja tog prokletstva.

Iako je Maksimir malo utihnuo nakon Spartakova gola i na trenutak se prisjetio i Olympiakosa, i Marseillea, i Heerenveena, i PAOK-a, ovaj Bjeličin Dinamo jednostavno nije momčad koju jedan gol za 2:1 može pokolebati u važnoj utakmici. Vidjelo se to na početku ove europriče protiv Fenerbahčea kad je gol Turaka za 2:1 bio potpuno nebitan. Vidjelo se to i večeras. Slovaci su pokušali do kraja zakomplicirati Dinamovo proljeće, ali dojma smo da drugi, a kamoli treći gol ne bi dali da se igralo još tri dana. Što zbog svoje limitiranosti, što zbog odgovornog Dinama koji je stao na loptu i rutinski do kraja držao prednost, a Oršić je na kraju, za svaki slučaj, zabio i treći.

Rutina

Rutina. To je riječ koju smo teško do ove sezone povezivali s Dinamom u Europi. No Bjeličina momčad se rutinski prošetala kroz ovu jesen i svojim navijačima omogućila iznimno zabavnu zimu u kojoj će se po zagrebačkim kafićima analizirati Dinamov protivnik u nokaut fazi koja počinje 14. veljače.

Meni to još nije najbolje sjelo. Dinamo u Europi na proljeće. Taj mit je napokon srušen i nadam se da za mojeg života netko neće smisliti neki drugi, jer za još jedan ne bih imao živaca. Ovako jedva čekam 14. veljače i prvo kolo drugog kruga.

Ovaj Dinamo će i tamo imati što reći.

POGLEDAJTE VIDEA 

Kapetan Dinama nakon velikog uspjeha Dinama Izjave Nenada Bjelice Dinamovi navijači plešu i pjevaju ispred Maksimira Dinamo nakon 49 godina izborio proljeće u Europi Boysi navijaju u magli: Tisuće navijača ispred Maksimira: Magloviti Maksimir: Slavlje navijača: Odlazak navijača s Maksimira zbog magle: Slavlje navijača nakon gola za 3:1 Reakcija Igora Cvitanovića Slavlje igrača nakon pobjede (edited)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara