Jedan odnos, tri istine: "Dražen i Vlade dijelili su sve; tajne, očaj, slavu. Sve ostalo su gluposti"

Foto: AFP

STOJKO VRANKOVIĆ rekao je ponešto o američkoj propagandi koja krasi film Once brothers, no puno su veći odjek imala njegova svjedočanstva o odnosu Dražena Petrovića i Vlade Divca. Iskopine će uvijek tumačiti tri istine; našu, njihovu i američku, no Stojkova riječ mora imati posebnu težinu. I to ne samo zato što toliki čovjek toliko tih.

Dražen i Stojko bili su uistinu najbolji sportski prijatelji i ne čudi što je kolega živuću legendu morao dugo nagovarati da progovori o filmu. Kojeg, uzgred rečeno, još nije niti pogledao. Nije ni trebao, da bi ispričao svoju priču. Da bi potvrdio da je odnos Dražena i Divca stao onog trenutka kada se Vlade stao isčuđavati što neki njegovi kolege žele igrati za reprezentaciju koja ne postoji. Dogodila se i gesta na utakmici u Los Angelesu, za Dražena je Divac prestao postojati nakon što ga je namjerno nagazio nogom dok je ležao na podu i čekao da sudac svira faul.

Tako pripovijeda Vranković, dok Franjo Arapović otišao korak dalje i ustvrdio da dokumentarac falsificira prošlost, jer Dražen s Divcem nije imao ništa, a kamoli prijateljstvo. U srpskim medijima polemika još ne prestaje. Za Blic govori Draženova majka Biserka, koja se na promociji srdačno družila s Divcem i emitirala zajedništvo.

"Ovdje nitko ne želi plakati za Draženom, svi želimo raditi za njega", kazala nam je tada.

Film će, kao i Draženov brat Aco, opisati korektnim, dok o odnosu prijateljstva i propagande kaže:

"Čuli su se svakog dana, ali to je stalo kada je počeo rat. Što se mene tiče, nisam se s Vladom vidjela sve do prije desetak godina, kada se Jure Zdovc opraštao od košarke, pa je pozvao i supruga i mene. Kad nas je Divac ugledao, zaletio se prema meni i zagrlio me. Nije me puštao. Zaista vjerujem da ga je to iskreno tištilo. Doživjela sam film kao njegovu potrebu da dobije oproštaj"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je otišao u NBA Dražen je često komunicirao s Vladom.

"Dražen je na taj način pokušavao u novoj sredini zatražiti pomoć i savjet prijatelja i suigrača iz nekadašnje reprezentacije s kojim je godinama bio cimer"

"Kada dva košarkaška znalca provedu pet godina u reprezentaciji kao cimeri, onda je sasvim logično da postanu odlični prijatelji.", stav je Ace Petrovića.

"Dražen i Vlade su bili izuzetni prijatelji, čemu sam i sam svjedočio 1986. i 1987. godine, dok sam bio njihov suigrač u reprezentaciji SFRJ. Vjerujem da se komentari Stojka Vrankovića tiču tvrdnje da su moj pokojni brat i Divac bili najbolji prijatelji. Vranković poznaje Dražena od malih nogu, zajedno su se košarkaški razvijali i puno ga je potresla pogibija mog brata. Sve drugo su gluposti. Dražen i Divac su definitivno bili dobri prijatelji koji su dijelili tajne, radosti, očaj, slavu... Sve. Na terenu i van njega."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara