Jednim govorom Mamić je skrojio izbore u HNS-u

Jednim govorom Mamić je skrojio izbore u HNS-u

Foto: Hina

IZ TABORA Marijana Kustića, HDZ-ovog saborskog zastupnika koji je krenuo pa naglo odustao od kandidature za predsjednika HNS-a, puštaju se informacije kako je do "predaje" došlo zbog pritiska zakona i sportske inspekcije.

>>> PREOKRET U HNS-u Šukerov protivnik odustao, dobit će funkciju u Savezu

Da, iste one sportske inspekcije koja nije uspjela spriječiti da Ivan Šuker istovremeno bude saborski zastupnik i predsjednik košarkaškog saveza.

Mamićev govor je ugušio anarhiju i Kustića 

Priču smo pokrenuli mi, mediji, i doveli je do kraja, odnosno do drugostupanjske odluke sportske inspekcije. Državni dužnosnici, sukladno Zakonu o sportu, ne smiju istovremeno biti članovi upravnih tijela sportskih udruga, bez obzira na to što im to (urnebes!) ne brani Zakon o sprječavanju sukoba interesa, a na koji su se godinama pozivali oni koji su sjedili na dvije fine stolice. To sada više ne mogu pa su u srpnju i župani, gradonačelnici i zastupnici HDZ-a morali istupiti iz Izvršnog odbora nogometnog saveza, koji je nakon godinu i pol dana opstrukcije odlučio postupiti po zakonu. Među suspendiranim članovima IO-a je i saborski zastupnik Marijan Kustić, koji je, dakako, znao da sukladno istim pravilima ne smije biti ni predsjednik HNS-a, i to barem 12 mjeseci nakon prestanka njegove državničke dužnosti.

Hotelijersko-turističkom tehničaru i HDZ-ovcu Kustiću netko je objasnio da bi se zakon ovaj put mogao zaista upotrijebiti, i to protiv njega. Sve drugo, Kustić je dobro znao, kao i oni koji su ga pustili da se zeza s kampanjom. Njegov nagli odustanak nije uzrokovao probuđeni strah od zakona, nego Zdravko Mamić, koji je u sjedištu HNS-a održao mobilizacijski govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šlepanje uz pozitivnu atmosferu i Zlatka Dalića 

Mamić, koji je podnio ostavke na sve funkcije u HNS-u, u kriznim trenucima donosi ključne odluke za Savez. Ključna odluka je da u ovom trenutku treba pogurati Davora Šukera, iako ga nitko u Savezu više ne podnosi. Očuvanje postojećeg stanja za okupatore u HNS-u trenutačno je najsigurnija opcija, uz šlepanje uz pozitivnu atmosferu oko reprezentacije i Zlatka Dalića.

Mamić je brzo ugušio anarhiju koja je u Savezu zavladala njegovim izostancima i indiferentnošću. Održao je govor, izjurio iz Hiltona i izljubio novinare. To je jedini razlog zbog kojeg Kustić, Mamićev i Miškovićev čovjek u HNS-u, odustaje od izbora. Plus funkcija koju bi trebao dobiti po zaslugama. Pojedini članovi Saveza su po defaultu, zbog Kustićeva političkog backgrounda, smatrali da on ima i potporu premijera Andreja Plenkovića, pa su ostali zbunjeni. Kustić ne odustaje od kandidature zbog pritiska zakona, to je šuplja priča, iako treba spomenuti da bi stvari mogle postati zanimljive na Skupštini, jer prema tom zakonu dužnosnici ne smiju biti ni članovi Skupštine koja će glasati na izborima za predsjednika.

Mamić je objavio da Šuker ima potporu u 14 županija 

Legitimitet izbora mora se osigurati za manje od mjesec dana. Novi zakon, odnosno njegove izmjene i dopune, daje predstavnicima klubova jaču važnost u HNS-u, no i dalje su županijska središta ključne poluge moći. Njihovo mišljenje i dalje slijede oni koji su dalje od centra moći u Hiltonu. Prema Statutu, moguća su samo dva kandidata. Za kandidaturu je potrebno devet potpisa županijskih saveza. S obzirom na to da Hrvatska ima 20 županija i Grad Zagreb, jasno je da kandidat s 14 potpisa županija dobiva izbore jer se nitko drugi ne može kandidirati. Županije su i dalje ključne. Šuker je od Mamića, u govoru, doznao da već ima 14 baza na svojoj strani. Split je prvi javno objavio podršku Dariju Šimiću, koji očekuje dalmatinske saveze, dakle Dubrovnik, Zadar i Šibenik na svojoj strani. Zagreb i Osijek su Šukerove baze kao i veliki dio sjeverne Hrvatske. Ima i neodlučnih, pa će trgovina biti neizbježna. 
 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz hrvatsku reprezentaciju i Darija Šimiću instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: hrvatska reprezentacija i dario šimić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linkudok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara