Jedrenje: Startala utrka Sydney-Hobart

Jedrenje: Startala utrka Sydney-Hobart
U SYDNEYU je danas startala čuvena jedriličarska utrka Sydney-Hobart na kojoj se 1998. dogodila najveća tragedija u bližoj jedriličarskoj povijesti kada je olujno more uzelo šest života i potopilo pet brodova.

Na startu jubilarne 60. utrke u Sydneyu okupilo se 116 jedrilica koje su krenule prema 630 nautičkih milja dalekoj Tasmaniji i cilju u Hobartu. To je i rekordni broj jedrilica u zadnjih deset godina i nakon što su organizatori nakon tragedije iz 1998. znatno pooštrili sigurnosne uvjete i zabranjivali manjim jedrilicama da se natječu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon starta utrku su povela tri maksi-krstaša 33-metarska australska Skandia sa vlasnikom i kormilarom Grantom Wharingtonom, novozelandska Konica Minolta, koja se nekad zvala Zana i za čijim je kormilom Stewart Thwaites, te potpuno novi australski 33-metarski krstaš Nicorette koji je sa kormilarom Lude Ingvallom isplovio na svoju prvu utrku.

Već po običaju, meteorološka prognoza za ovo doba godine predviđa jak vjetar i velike valove, pogotovu kada brodovi uđu u Bassov prolaz između australskog kopna i Tasmanije, gdje ih očekuje do 60 čvorova i valovi do devet metara.

Rekord utrke drži danski krstaš Nokia koji je 1999. na cilj došao za jedan dan, 19 sati i 48 minuta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara