Jesu li BBB-i sami krivi za slučaj Dugopolje?

Jesu li BBB-i sami krivi za slučaj Dugopolje?

NOVINAR Slobodne Dalmacije u subotu navečer slučajno se našao u jednom splitskom kafiću punom Torcidaša koji su slavili pobjedu nad Dinamom. Među "normalnijim" navijačima u kafiću novinar je upoznao i one koji su nedugo prije fešte napali navijače Dinama.

Iako ni sam novinar nije mogao vjerovati  onom što je čuo, pokušao je naći opravdanje za čin navijača. Nekoliko puta je u tekstu napomenuo kako se ne slaže s tim što su oni učinili, no bilo je nekoliko razloga koji su Hajdukove navijače navele na osvetu.

Na posljednjoj utakmici u Zagrebu u kolovozu jedan kombi Hajdukovih navijača dočekan je kod naplatnih kućica u Lukom, navijači su bili pretučeni i opljačkani, a kombi uništen. Splićane je pogodilo to što su zagrebački mediji ignorirali događaj.

Nakon derbija u subotu skupina BBB-a uništila je Torcidine transparente, a neke i ukrala od kojih je jedan bio najstariji, najveći i najljepši Torcidin transparent, pa su se i na to naljutili Torcidaši.

No, sve to nije razlog da se zapali automobil u kojem se nalazi 5 Dinamovih navijača. 

Prema riječima novinara navodno se radi o skupini mlađih Torcidaša, starih otprilike 18 godina, dok su stariji su ogorčeni njiovim činom.

"Išli smo sa sedam auta iz Splita. Ponili smo sve šta triba: bejzbol palice, letve, šipke, benzin. Imali smo svog čovika na punktu i on nam je mobitelom javija da su se četri auta zagrebačkih tablica izdvojila. Napravili smo "čeku", opkolili ih i...udri. To im je za oni kombi od zadnjeg puta", prenosi riječi jednog od sudionika novinar Slobodne Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo svog čovika na jednom punktu i on nam je mobitelom javija da su se četri auta zagrebačkih tablica izdvojila i da voze iza jednog kamiona. Sačekali smo kamion, pustili ga da prođe i blokirali cestu. I tu ti počinje najluđi dio. Otvaramo prvi auto, a ono unutra žena i dite: ništa, pustili ih, štaš sa njima. Otvorili drugo auto, a ono unutra tri tipa. I taman da ćemo ih izvuć iz auta, a likovi vade karte od utakmice, svi bili na "istoku". Naši, razumiš! Pustili i njih, a ono vidiš treći i četvrti auto se okriću na cesti, tili su pobić prema Splitu. E, ali mi smo imali aute i iza njih i tako smo ih blokirali sa dvi strane. I ništa, onda smo ih izvukli iz auta, iscipelarili i zapalili auto. I taman to obavili, a ono vidiš stiže kolona purgera, rotacijska svjetla isprid i iza, pandurija razumiš, i onda smo sili u auta i nazad u Split."

"Zapalili smo ih u autu, čoviče! - rekao je jedan.
Sjebali smo ih totalno, jedan je gorija! - vikao je trijumfalno drugi, već obnevidio od alkohola i adrenalina." - prenosi novinar Slobodne pozivajući na pravo Zakona o informiranju, prema kojem policiji ne mora reći s kime je razgovarao.

Tajnik Torcide Drago Vržina ogorčen je činom u Dugopolju, ali službenu izjavu o napadu pripadnika Torcide napisao je ironično tvrdeći  kako "je napadač Bosanac, onaj isti koji je u Zagrebu u tramvaju izbo navijača Torcide", prisjećajući se izjave MUP-a o osobi koja je u Zagrebu napala navijača Hajduka.

Izjavu Vržine Slobodnoj Dalmaciji prenosimo u cjelosti:

"Unutrašnjin radon Torcidine kontrole otkriven je piroman iz Dugopolja! To je neimenovani bosanski državljanin F.C.S. (36 godina) koji je mokrio kod zidića u Dugopolju. Vozač iz ZG-auta opsovao mu je mater bosansku nato je on izvadio Zipov upaljač sa grbon ljiljana opsovao mu sve po spisku te zapalio vozilo i otrčio sa sinom priko polja. Sumnja se na "Bosanca" iz tramvaja br. 11 iz Ilice koji je izbo navijača Hajduka jer mu nije dao vatre u tramvaju. Foto robot koji su dali BBB se potpuno poklapa sa osobom koja je mokrila uz zidić u Dugopolju: kratko ošišan starije dobi sa manjkom zubi u glavi i dugih noktiju i te je nokte strigao sa nožem kojim je izbola Hajdukovca. Sin mu nije ništa porasta. Braćo pitajte Markovića možda ga on zna priča se da mu je iz sela."

Vržina smatra da su osobe koje su pretukle Hajdukovce na naplatnim kućicama, i one koje su izbole navijače bile kažnjene, Dugopolje se ne bi dogodilo.

       Izvor fotografije: Jutarnji list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara