Jokin zaokret od Repeše: Nikada mlađi na svjetsko prvenstvo

Tekst: D.R.
Foto: Nenad Dugi / Cropix

IZBORNIK Joke Vranković nije želio direktno odgovoriti je li preliminarni popis uoči početka priprema za Svjetsko prvenstvo u Turskoj potvrdio smjenu generacije, no jasno je da ćemo vidjeti zaokret u odnosu na bivšeg izbornika.

U odnosu na Repešinu gardu iz Poljske danas u reprezentaciji više nema Vujičića, Prkačina, Nincevića, Rozića, Bagarića ni Kasuna, a čak osam od 17 igrača, koliko je na popisu, u Turskoj bi moglo odraditi svoj debi. Naravno, ako se izbore za vizu, dakako. Izbornik je u startu objasnio odluku koju je i prije stidljivo najavio, da će priliku dati Mariju Delašu i Leonu Radoševiću.

"Zbog situacije u kojoj je Stanko Barać, iako imamo naznake da bi njegovo stanje moglo biti u redu, odlučili smo se za jedno ime više na popisu. Odlučio sam se za one igrače koji su se potvrdili kroz sezonu te za koje vjerujem da nam u ovom ciklusu mogu najviše dati.

"Također, ne dijelim ovu momčad na vanjsku ili unutrašnju. Kompletnu sliku dobit ćemo kroz pripreme koje počinjemo i završavamo u Hrvatskoj", dodao je Vranković, koji će naglasak staviti na homogenost ekipe, jer smatra da je ona vitalna za izgled jedne momčadi na ovako velikom turniru.

Nemamo lidera, ali imamo budućnost

Također, ne želi tijekom priprema raspravljati o konačnom popisu jer bi to stavilo dodatni pritisak na ekipu: "Nije mi u planu baviti se tim tko će biti deseti, jedanaesti ili dvanaesti igrač, mnoge kombinacije utjecat će na konačni oblik ekipe, kao i na udarnu petorku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo je kombinacija za početni sastav, i to daje dodatan motiv uoči priprema. No, svjestan je Joke da plusevi lako postaju minusi, ako odgovor pojedinih igrača nije na nivou očekivanja.

Ekipa koju će Vranković brusiti od 15. srpnja do 28. kolovoza, te na koncu izabrati 12 imena za povratak na svjetsku smotru po prvi put nakon Kanade '94, nema lidera koji se nameće prvi pogledom na popis.

"Lider će se vrlo jasno iskristalizirati na pripremama, nećemo ni imati potrebe naglašavati njegovo ime", reći će Joke.

Svjetsko prvenstvo u Turskoj (28.8-12.9) trebao bi biti na viskom nivou organizacije. Već sada hrvatske su agencije već prodale sve aranžmane za prvi krug, koji otvaramo susretom protiv SAD-a. Cijena paketa za 15 utakmica prvog kruga iznosila je 150 eura. U Istanbulu ništa neće prepustiti slučaju, zbog stalne prijetnje od terorizma. Hrvatska će reprezentacija biti smještena u hotelu s pet zvjezdica, s ostalim reprezentacijama iz skupine (Slovenija, Tunis, Brazil, Iran), osim jasno Amerikanaca, koji su zakupili čak 120 soba za svoj staf, u drugoj rezidenciji.

Izbornik se suočio i upitima o slobodi reprezentativaca tijekom priprema i turnira, a njegovi se odgovori neće pretjerano svidjeti suprugama, djevojakama ili prijateljicama naših igrača. Joke je naime zagovornik izlocije, pa će vjerne navijačice, obitelj i prijatelji smještaj tražiti negdje drugdje. No, restrikcija nema kada su u pitanju slobodni dani...

Popis: Roko Ukić, Zoran Planinić. Marko Popović, Davor Kus, Marko Tomas, Bogdanović Bojan, Hrvoje Perić, Rok Stipčević, Krunoslav Simon, Krešimir Lončar, Marko Banić, Stanko Barač, Ante Tomić, Luka Žorić, Vedran Vukušić, Mario Delaš i Leon Radošević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara