Jonahsson: Hrvatska i Mađarska imaju izvrsne šasne za dobivanje domaćinstva

LENNART JOHANSSON, aktualni predsjednik krovne europske nogometne organizacije, javno je izrazio podršku hrvatsko-mađarskoj kandidaturi za domaćinstvo EP-a 2012. godine, pozvavši pri tom čelnike mađarskog nogometnog saveza da zaborave nedavne razmirice i krenu već utabanim stazama uspjeha i slave.

"Važno je gledati u budućnost. Od svađe nema ništa, mađarski nogomet treba vratiti onamo gdje pripada." - otpočeo je Johansson izlaganje na press konferenciji upriličenoj tijekom službenog posjeta Budimpešti.

50-ih godina prošlog stoljeća mađarska je zlatna generacija, predvođena nedavno preminulom  legendom Ferencom Puskasom, zadivila nogometni svijet.

Mađari su upisali nevjerojatne 32 utakmice bez poraza, uzeli olimpijsko zlato i postali prva momčad koja je pobijedila reprezentaciju Engleske na Wembleyu. No, od te slavne 1953. godine, mađarski nogomet doživio je slobodni pad. Naši saveznici trenutačno drže 65. mjesto na FIFA-inoj ljestvici, a lani, u mjesecu listopadu doživjeli su jedan od bolnijih poraza u svojoj povijesti, kada ih je reprezentacija Malte maksimalno udaljila od plasmana na EP 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put Mađari su participirali na velikom natjecanju daleke 1986. godine na SP-u u Meksiku, gdje su eliminirani u prvom krugu.
Klupski nogomet u susjedstvu također je na niskim granama, poglavito nakon što je Ferencvaros zbog golemih gubitaka doveden do ruba bankrota i protjeran u niži rang natjecanja.

Problemi su kulminirali lani, kada su unutarnje prepirke ostavile nogometni savez bez rukovodstva na nekoliko mjeseci.

No, Johannson je uočio veliki pomak u radu s mladima, istaknuvši pri tom da "zajednička hrvatsko-mađarska kandidatura ima izvrsne izglede za pobjedu."

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara