POSLJEDNJI PLES

Jordan: Izluđuje me to što sam morao otići dok sam bio na vrhu

Jordan: Izluđuje me to što sam morao otići dok sam bio na vrhu
Foto: Getty Images

IAKO JE te 1998. kao 35-godišnjak i dalje bio najbolji košarkaš na svijetu, Michael Jordan umirovio se nakon šestog osvojenog naslova NBA prvaka. 

Mnogi se pitaju bi li Chicago Bullsi osvojili i sedmi da se tog ljeta nisu raspali. Trener Phil Jackson je otišao, Jordan se umirovio, Scottie Pippen i Steve Kerr su trejdani, a Dennis Rodman je otpušten.

Generalni menadžer Jerry Krause proglašen je glavnim krivcem za raspad šampionske generacije, a on je u svojim memoarima, koje nije uspio dovršiti prije smrti 2017. godine, objasnio što se zapravo dogodilo - Jackson je želio barem godinu dana odmora, Jordan nije želio igrati ni za kojeg drugog trenera, Rodman i Longley bili su već pošteno načeti ozljedama, a Pippen je želio otići i konačno potpisati visoki ugovor.

Ipak, Jordan tvrdi da su Bullsi mogli i trebali pokušati osvojiti i sedmi naslov te da ga izluđuje to što nisu dobili priliku. Njegovim je osvrtom na raspad generacije završio desetodijelni dokumentarac Posljednji ples.

"Ako pitate sve dečke koji su osvojili naslov 1998. bi li prihvatili jednogodišnji ugovor da pokušaju uzeti i sedmi, što mislite bi li ga potpisali? Da, potpisali bi. Bih li ja potpisao na jednu godinu? Da, potpisao bih, činio sam to i ranije", rekao je Jordan, koji je uvjeren da se i Phila Jacksona i sve ostale dalo nagovoriti da učine isto.

"Bi li Phil to učinio? Da. Pippen? Njega bi trebalo najviše uvjeravati, ali ako je Phil tamo, ako je Dennis tamo, ako sam ja tamo i idemo osvojiti sedmi naslov, Pip to ne bi želio propustiti", smatra Jordan.

Ovako je otišao kad je bio na vrhu, iako se tri godine kasnije vratio u dresu Washington Wizardsa te se konačno oprostio kao 40-godišnjak. Redatelj Jason Hehir na kraju dokumentarca ga je pitao je li mu odlazak na vrhu bio satisfakcija ili ga je izluđivao.

"Izluđivao me je jer smo mogli osvojiti i sedmi. Iskreno u to vjerujem. Možda ne bismo, ali ne mogu prihvatiti da nismo ni pokušali", rekao je Jordan u dokumentarcu.

Odmah nakon toga prikazana je izjava Phila Jacksona, koja zapravo demantira Jordana.

"Bilo je to pravo vrijeme za rastanak. Imali smo strašan niz, sjajno se zabavljali, imali izvrsnu momčad... Ali bilo je vrijeme."

Dakle, bez obzira na Jordana, Krausea, vlasnika Jerryja Reinsdorfa i sve ostale, jasno je da je Jackson u rukama držao ključeve sedmog naslova. No nije ih želio upotrijebiti.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara