MICHAEL JORDAN

Jordanove tenisice opet ruše rekorde, prodaje se i par u kojem je pobijedio Hrvatsku

Jordanove tenisice opet ruše rekorde, prodaje se i par u kojem je pobijedio Hrvatsku
Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images, Christie's

AUKCIJSKA kuća Christie's danas je pokrenula prodaju 11 pari tenisica koje je Michael Jordan nosio na utakmicama, a među njima su i one u kojima je igrao protiv Hrvatske i drugih protivnika na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Očekuje se da će na aukciji biti srušen rekord u postignutoj cijeni koji drže također Jordanove tenisice, koje je aukcijska kuća Sotheby's u svibnju prodala za 560.000 dolara.

Tako je snažno zakucao da je razbio ploču, a komadić stakla ostao je u lijevoj tenisici

Taj bi rekord trebao srušiti primjerak Air Jordan 1 High tenisica, koje su posebne zbog jednog detalja koji nisu imale prije utakmice na kojoj ih je nosio.

Bilo je to 25. kolovoza 1985. na ekshibicijskoj utakmici u Trstu, kakve je ranije igrao i po bivšoj Jugoslaviji, kada je zbog siline zakucavanja razbio ploču, a komadić stakla do danas je ostao zaboden u lijevi džon. Očekuje se da bi trebale donijeti između 650 i 850 tisuća dolara. Taj je par na aukciji od 23. srpnja, a većina ostalih za ponude je dostupna od danas do 13. kolovoza.

Skupe će biti i tenisice koje je nosio prije pokretanja Jordan Branda, odnosno prije nego što su proizvedene prve tenisice s njegovim imenom. Radi se o modelu Nike Air Ship iz 1984. koje je nosio u prvoj predsezoni i na početku svoje rookie sezone u NBA ligi, a Christie's procjenjuje da će za njih dobiti između 350 i 550 tisuća dolara.

Model iz Barcelone ima posebne uloške

Tu je i model Air Jordan 1 TYPS, koji je 1985. napravljen prema izričitim Jordanovim specifikacijama, pa je desna tenisica broj 47, a lijeva 47 i pol. Za taj par Christie's očekuje do 70.000 dolara.

U toj cjenovnoj kategoriji je i par Air Jordan 7  koje je Jordan nosio na Olimpijskim igrama u Barceloni te u njima dvaput pobijedio Hrvatsku - u skupini i u finalu. One su posebne po inovativnom ortopedskom ulošku zbog kojeg nisu gubile na udobnosti ni nakon višestrukog nošenja, odnosno do kraja olimpijskog turnira. Dosad su bile čuvane u hotelu Ambassador u Barceloni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara