Još jedan engleski velikan u američkim šapama: Kroenke 62-postotni vlasnik Arsenala

Još jedan engleski velikan u američkim šapama: Kroenke 62-postotni vlasnik Arsenala

Foto: AFP

AMERIČKI biznismen Stan Kroenke isplatio je dva suvlasnika Arsenala i postao većinski vlasnik kluba. Ukupno ovog trenutka u portfelju ima 62 posto dionica Topnika.

To konkretno znači da mu ostali dioničari moraju prodati vlastite vlasničke udjele nakon što im on to formalno ponudi, što opet znači da će 63-godišnji Amerikanac uskoro postati stopostotni vlasnik kluba čija je vrijednost procijenjena na 731 milijun funti.

U nedjelju je Kroenke formalizirao otkup 16,1 posto dionica u vlasništvu Dannyja Fiszmana, odnosno 15,9 posto koje je držala Lady Nina Bracewell-Smith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroenke, koji je prvi vlasnički udio u Arsenalu stekao 2007., a u Upravni odbor ušao 2008., najavio je da će predsjednik kluba ostati Peter Hill-Wood, a trener Arsene Wenger.

"Oduševljeni smo mogućnošću povećanja naše uključenosti u poslovanje Arsenala. Riječ je o fantastičnom klubu s posebnom tradicijom i prekrasnim menadžerom, Arseneom Wengerom" rekao je Kroenke nakon što je zgotovio posao.

U Sjedinjenim Državama Kroenke u vlasništvu drži denversku dvoranu Pepsi Center, u kojoj igraju dvije njegove momčadi: Denver Nuggets (NBA) i Colorado Avalanche (NHL). Također je vlasnik St. Louis Ramsa (NFL), Colorado Rapidsa (MLS) i Colorado Mammotha, profesionalne momčadi u lacrosseu, koja domaće utakmice također igra u Pepsi Centeru.

Podsjećamo, u vlasništvu američkih poduzetnika već su Manchester United, Liverpool i Aston Villa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara