Kad FIS piše pravila: "Kombinacija je bila komična i neprirodna - klasična kostelićevska"

Kad FIS piše pravila: "Kombinacija je bila komična i neprirodna - klasična kostelićevska"

Tekst: D.R:
Foto: AFP

OČEKIVANO, reakcije nisu izostale nakon što je Ante Kostelić postavio slalomsku stazu koju je Aksel Lund Svindal opisao kao - jednostavno "kostelićevsku".

> Samo oni koji ne razumiju mogu reći - opet je samo srebrni

> Legao u cilj za vječno sjećanje: Hrvati su pokazali da znaju braniti medalju!

> Presretni Kostelić: Nakon spusta sam znao da dolazi moje vrijeme

> Video: Ivica Kostelić - od rekordne pobjede u Aspenu do obrane srebra u Vancouveru

Otkako je FIS odredio novi format olimpijske superkombinacije - spust i jedna vožnja slaloma (za razliku od nekadašnje dvije slalomske vožnje), "tehničari" su na udaru. Jasno da je Gips, postavljajući slalomsku stazu u Whistleru, pogodovao pravim slalomašima, kakav je i Ivica Kostelić. Svindal to sasvim sigurno nije i njegova sekunda i kusur prednosti nad Ivicom i Bodeom polako se topila dok nije u potpunosti nestala kada je izletio sa staze...

"Moji glavni konkurenti odvozili su jako dobro i zato sam morao riskirati. Za zlato sam jednostavno morao napadati. Ova kombinacija bila je komična. Klasična kostelićevska, neprirodna", odgovarao je Svindal na upite o razlozima izlijetanja.

"Ante Kostelić je postavio zapetljanu stazu kakvu nisam vidio dugo, dugo godina", nadovezao se na priču skijaški velikan, četverostruki olimpijski pobjednik Kjetil Andre Aamodt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pravila su jasna i pomalo su nerazumljive reakcije alpinaca koji godinama žive s FIS-ovim izmjenama, dopunama i preinakama "pete discipline". Nekada su u jasnoj prednosti bili slalomaši, danas se to pokušava kompenzirati, ali predugačak spust ne dopušta jednakost u potrazi za najkompletnijim skijašem.

Možda bi bilo potrebnije da FIS raspravi je li najbolje rješenje da staze postavljaju treneri nacionalnih momčadi. Posebno je to osjetljivo kada su treneri i članovi obitelji, poput Gipsa ili supruga Amerikanke Lindsey Vonn. Gips je postavio pravu slalomsku stazu, s maksimalnim brojem vratiju (69) i nekoliki prigodnih zamki. Tražio je zamjenu za dugačak spust, najduži poslije Wengena...

Brončani Zurbriggen nije imao problema s takvim scenarijem: "Ponekad takvo što donosi prednost, ali ponekad i ne. Mislim da je staza bila postavljena tako da prednost na njoj imaju slalomaši koji su dobili priliku nadoknaditi vrijeme izgubljeno u spustaškoj utrci."

"Mislim da Ivica njom nije dobio značajnu prednost, on je sjajan skijaš koji se izvrsno snalazi na svakoj stazi, a ovo je odradio zaista dobro. Meni se sviđa to što se u slalomskoj utrci mora razmišljati, to je čini zanimljivijom, težom i uzbudljivijom. Treba misliti i na publiku koja prati natjecanje", kaže Švicarac.

Ivica: Očeva staza mi je ipak pomogla

Svindal je imao najbolje vrijeme spusta, no upao je u slalomsku zamku te nije završio utrku. "Pogriješio sam deset sekundi prije kraja. Glupo, ali događa se", kazao je Norvežanin, a srebrni Kostelić objasnio:

"Zapravo su to bila jedina vrata na stazi koja su skrivala zamku. Nije prvi put da se spominju staze koje moj otac postavi. Meni je žao što je Aksel pogriješio, bio bih sretniji da je završio utrku. Ali jednako je točno da tako postavljena vrata utrku čine zanimljivijom jer to je točka o utrci na kojoj treba uključiti glavu. Današnje staze za slalom tek su gimnastička vježba: lijevo, desno, ritam, vertikala, lijevo, desno, ritam, vertikala, ali na ovakvima se treba i razmišljati. Potičem takve inovacije, jer što ih bude više, to će slalom biti zanimljiviji."

"Meni je očeva staza na neki način pomogla. Moram reći da smo takve kombinacije trenirali, ali moram primijetiti da nisam na tome napravio neku prednost. Nitko, barem većina skijaša nije imala problema. Inače, i dalje smatram da je slalom osakaćen. Imali smo gotovo dvominutni spust, a nakon njega pola slaloma. Jedino je dobro to što je slalom bio postavljen na način na koji je bio, što je nama slalomašima davalo prednost", kazao je Kostelić koji je slično zborio nakon osvajanja klasične kombinacije u Kitzbühelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara