Godinu dana bez šjor Ivana: Kad je on govorio - svi su šutjeli

Godinu dana bez šjor Ivana: Kad je on govorio - svi su šutjeli

Foto: Cropix / Tom Dubrave, Vladimir Dugandžić 

NITKO nije znao pričati i prakticirati nogomet onako kako je to činio Tomislav Ivić, genijalac koji nas je napustio prije točno godinu dana, u . Jedna posebna energija zasnivala se na enormnom znanju, briljantnoj tehnici i rijetko viđenoj nogometnoj pronicljivosti. Govorio je bez dlake na jeziku, oštro i kritično, ali njegovi su neistomišljenici uvijek bili tihi. Znali su zašto - šjor Ivan bio je autoritet bez premca.

Samo je Ivić mogao reći da Ćiro nema pojma o nogometu, da Hajdukova klupa ne smije biti poligon za regrutiranje možebitnih budućih trenera, da je Mamić pun sebe, ali nije budala. O hrvatskom nogometu pričao je kao o juhi bez soli, a reprezentaciji je odavno predvidio gubitak pobjedničke moći. Samo on mogao je u zenitu karijere kritizirati Darija Srnu, jer je ostao limitiran i nikada do kraja nije iskristalizirao centaršut, svoje najjače oružje. Gotovo svaki put Ivić je bio u pravu.

Kada nas napusti takva veličina, fraze zvuče još više otrcano, ali s Ivićem je zaista završena jedna nogometna era. Ostala je filozofija koju je utkao u razvoj modernog nogometa.

Nizozemci su poludjeli kada su vidjeli kako Ivić igra totalni nogomet

"Kada je on govorio, svi su šutjeli. To govori sve o njemu", kaže Vlatko Marković.

Bio je vjerojatno najsvestraniji svjetski trener i prava je šteta što nije stigao završiti svoju autobiografiju. U njoj bi sasvim sigurno veliki dio zauzele one zlatne 70-te godine, kada je u Split uvezao totalni nogomet čija je izvedba impresionirala i njegove originalne tvorce koji su ga, kao totalnog anonimusa, sa 33 godine, transportirali u Ajax. Ivić im je već u prvoj sezoni, 1976/77., donio naslov prvaka.

Njegov životni suputnik bio je i Stanko Poklepović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Kroz 40 godina napravili smo najveće promjene nogometnog sporta na našim prostorima. On je otišao i korak dalje, jer je imao uspjehe u Europi. Njegov pečat je jak, izgubili smo čovjeka koji je stvarao nogomet kakav danas gledamo. Bio je u nogometu do posljednjeg sata, do posljednje minute", kaže Špaco.

I u posljednjim danima života Ivić je savjetovao mnoge, među njima i Joška Vlašića.

"Nažalost, život nam servira loše i dobre stvari. Ovo je tužan dan. S Ivićem sam puno razgovarao, dao mi je sjajne savjete za sina. Vjerujem da je on utkan u svih nas"

Bilić: Šjor Ivane, hvala ti na svemu

"Ne samo Hrvatska, nego i svijet, izgubili su jednog od najvećih nogometnih znalaca ikad. Stvaratelja, trenera, vođu, nogometnog revolucionara. Jedan je od nekolicine izabranih koji će zauvijek zlatnim slovima ostati zapisan među istinskim genijalcima koji su doslovno mijenjali pojam nogometne igre", Ivića je opisao Slaven Bilić. 

"Bio je čovjek koji je imao snage da uvijek reagira, odigra, odbije nešto i postavi se bez velike drame. Bio je zaista genij. Nije bio samo dobar trener, već i veliki igrač, točno onakvog tipa kakve je on želio stvarati. S velikim brojem kilometara i sredini terena i redovito u situaciji iz koje se uvijek izrodio gol. uUova bezdušna vremena, on je imao dušu", riječi su Vlatka Markovića.

"Bilo je mečeva kada smo bili ljuti jedan na drugog, ja sam imao sreću da ga kao trener Dinama osam puta pobijedim. Tada mi je rekao: Vlatko, mi te dovedemo u Hajduk, a ti si pročitao sve naše libre...  Ponosim se što sam bio i trener Hajduka, Ivićevog kluba. Odigrali smo puno velikih utakmica, ali i povijesni remi 1:1, posljednju utakmicu pored stare plinare"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara