ANALIZA IZ ENGLESKE

"Kad primi loptu, Palaversa se vrti kao Cruyff. Mogao bi biti budućnost Cityja"

"Kad primi loptu, Palaversa se vrti kao Cruyff. Mogao bi biti budućnost Cityja"
Foto: screenshot

ČIM SU SE pojavile glasine o transferu Ante Palaverse u Manchester City, mladi je Hajdukov veznjak izazvao veliko zanimanje u Engleskoj, pogotovo među fanovima "građana". Jedan od njih, Stew Gurney, ujedno je i nogometni analitičar koji piše za portal Total Football Analysis.

> Palaversa u 14:45 leti za Manchester! Čeka se povijesni transfer za Hajduk

Gurney je detaljno analizirao stil igre i statistički učinak Palaverse u Hajduku te ga usporedio s Brazilcem Fernandinhom, za kojeg bi Splićanin trebao biti dugoročna zamjena.

Tekst počinje "servisnim" informacijama, piše kako je Ante kapetan hrvatske U-19 reprezentacinje, da bi transfer ukupno trebao težiti sedam milijuna funti te kako se radi o defanzivnom veznjaku koji se ove sezone probio u prvu momčad, sakupio 14 nastupa i postao standardan. Ostatak teksta prenosimo u cijelosti.

"Manchester City ne krije da nadugo i naširoko traži zamjenu za Fernandinha. Ako prvaci Premier ligeuspiju dovesti Palaversu, on bi mogao biti dugoročno rješenje tog problema.U našoj taktičkoj analizi pogledat ćemo neke Palaversine statistike i vidjeti kakav je u usporedbi s Fernandinhom. Naglasit ćemo i neke vrline koje je pokazao dosad igrajući u Hrvatskoj", piše Total Football Analysis, pa kreće s pregledom."

Stil igre

"Palaversa igra vrlo fizički za svoju dob. S 18 godina ima otprilike 188 cm i ne izgleda kao da je zalutao među starije suigrače u Splitu. Hajduk je igrao u brojnim sustavima ove sezone, ali vrlo često su se odlučivali za formaciju 4-1-2-1-2. U tom sustavu Palaversa je obično lijevi ili desni veznjak, a ne usamljeni pivot, pozicija koju igra Fernandinho u postavi Cityja."

"Na polovici sezone u Hrvatskoj, hajduk igra lošije nego lani, kad je završio treći. Trenutačno je peti u ligi, pa iako se Ante Palaversa probio u momčad, ona je takva da to može zavarati."

Dodavačke sposobnosti

"Palaversa ima impresivan dodavački repertoar i pokazao je sposobnost proigravanja po zemlji između linija. Također može poslati loptu u prostor ili isturenijim suigračima, što je vrlo važno s aspekta Cityjevog stila igre. Dolje su brojni primjeri koji pokazuju Palaversine mogućnosti dodavanja, primjećivanja prostora i kretanja ispred sebe."

"Palaversa primjećuje primatelja lopte i šalje loptu direktno na njegovu nogu. Ovo podsjeća na tip dodavanja za kakva je u Manchester Cityju zadužen Aymeric Laporte."

"Visoki veznjak ponovno pronalazi suigrača u prostoru. Ovaj put udara loptu vanjskim dijelom kopačke i pravovremeno pronalazi krilnog igrača u prostoru ispred sebe."

"Kretanje napadača vrlo je slično nekim kretnjama Cityjevih ofenzivaca. Napadač je odveo čuvara na stranu prije nego što se ubacio iza obrambene četvorke. Palaversa je primijetio nepovezanu zadnju liniju, kao i utrčavanje suigrača, te je ponovno poslao savršenu loptu. Napadač ju je primio i poslao u mrežu."

"Palaversine sposobnosti dodavanja podupiru i njegove statistike. Prema Wyscoutu, Palaversa odigrava 57,35 dodavanja po utakmici s uspješnošću od 84,6%. U usporedbi s Fernandinhom, te su statistike vrlo impresivne. Brazilski veznjak u prosjeku ima 68,32 dodavanja po utakmici s uspješnošću od 89,6%. Igrač Cityja ima 10 dodavanja više u prosjeku s nešto boljim postotkom točnosti. Međutim, to više govori o stilovima igre Manchester Cityja i Hajduka."

"Kako se vidi na gorepriloženim slikama, Palaversa je sklon odigravanju dugih paseva. Hrvatski veznjak odigrava 17,3 dodavanja prema naprijed u 90 minuta uz stopu uspješnosti od 70,2%. Nadalje, Palaversa odigrava 12,64 dodavanja u protivničku trećinu u 90 minuta sa stopom uspješnosti od 74,2%."

"Opet, gledajući Fernandinhove brojke, Brazilac je točniji u proigravanjima prema naprijed (81,8%) i u protivničku trećinu (80%), ali broj pokušanih dodavanja im je vrlo sličan."

Čitanje igre

"U formaciji dijamanta Ante Palaversa često mora operirati duboko u protivničkoj polovici, a kreže se i uz aut-liniju kad Hajduk nema posjed. Pokazao je visoku inteligenciju u igri bez lopte u tim područjima, kao što se vidi na fotografijama ispod."

"Najimpresivniji na ovim slikama je Palaversin pregled prostora nakon što je osvojio loptu. Nakon što je presjekao dodavanje, okružila su ga tri protivnička igrača, ali zna gdje su mu suigrači i gdje je prazan prostor. Slatkim proigravanjem petom Palaversa eliminira trojicu protivničkih igrača koji ga pritišću, a njegov suigrač može krenuti u napad na zadnju liniju."

"Ponovno, na slikama gore Palaversa je pročitao dodavanje protivničkog igrača. Brzo je gurnuo loptu kroz noge drugog protivnika suigraču u opasnoj poziciji."

"Kako Palaversa prima loptu na fotografijama gore, svjestan je dvojice protivničkih igrača koji ga pritišću s obiju strana. Brzo se okreće poput Cruyffa u prostor i tjera protivnike da ga fauliraju."

"Njegovo impresivno čitanje igre podupiru statistike. Palaversa ima 9,24 oduzete lopte na protivničkoj polovici po 90 minuta i 2,62 presječena dodavanja u 90 minuta. Njegova visina i fizička moć naglašene su činjenicom da dobija 52% zračnih duela."

"Kad uspoređujemo njegove statistike s Fernandinhovima, vidimo da nimalo ne zaostaje. Fernandinho ima malo više oduzetih lopti u protivničkoj polovici (10,65) i bolji je od Hrvata s 4,95 presječenih dodavanja u 90 minuta. Fernandinho je nešto manje uspješan u zračnim dvobojima, kojih dobija samo 45,8%. To može biti faktor u odluci bivšeg trenera Barcelone Pepa Guardiole da napravi ovaj transfer.

Doprinos napadu

"Budući da igra malo isturenije nego Fernandinho, Palaversa povremeno iskoči pred kazneni prostor. Zabio je dva gola i ima zastrašujući udarac."

"Oba gornja primjera su iz hrvatske U-19 reprezentacije. Prvi pokušaj otišao je malo pokraj gola, ali drugi je slatko zahvatio poluvolejem i pogodio golmanov donji desni kut za izjednačenje u 89. minuti."

"Gornja snimka naglašava Palaversinu inteligenciju u igri bez lopte, kao i smirenost na rubu šesnaesterca. Na prvoj slici Palaversin čuvar ima 6-7 metara prednosti. Međutim, Palaversa vidi akciju prije nego što se odigrava i predviđa povratnu loptu na rub kaznenog prostora. Ubrzava, prolazi čuvara i stiže do ruba šesnaesterca prije nego što će smirenim udarcem iz prve poslati loptu u donji kut."

"Na posljednjim slikama Palaversa se pozicionirao u opasnom području na rubu šesnaesterca dok Hajduk probija protivnika, Hajduk uzima loptu i brzo pronalazi Palaversu. Brzim dodirom elegantno prebacuje golmana za zapanjujući gol."

Zaključak

"Za sedam milijuna funti, kupnja Palaverse predstavlja opciju s relativno malim rizikom. U prošlosti je Manchester City potpisivao brojne mlade talente poput Enesa Unala, Patricka Robertsa, Marlosa Morena i Bruna Zuculinija. Nažalost, ti igrači često su bili kupljeni kako bi se na njima zaradilo, a ne da zaista igraju u prvoj momčadi. Međutim, Palaversa djeluje kao da ima pravi potencijal, a budući da je pozicija defanzivnog veznog problematična u Manchester Cityju, tu bi se moglo otvoriti mjesto za Hrvata."

"Dok transfer još nije gotov, priča se kako je Pep Guardiola impresioniran 18-godišnjakom. Još je prerano za reći misle li ljudi u Cityju da Palaversa zaista može biti prava zamjena za Fernandinha, ali ovo je svakako korak u pravom smjeru."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara