Kad Srbi uzmu "pravdu" u svoje ruke: Prijavili nas Uefi zbog majica podrške "zločincu Gotovini", a što je s ovim?

Kad Srbi uzmu "pravdu" u svoje ruke: Prijavili nas Uefi zbog majica podrške "zločincu Gotovini", a što je s ovim?

Foto: AFP, Cropix / Nikša Stipaničev

"HRVATSKI nogometni savez neće sankcionirati izlazak nogometaša Zadra na Šubićevac u majicama s likom ratnog zločinca Ante Gotovine, dok Uefa još uvijek nema službeni stav", piše srpski Kurir čiji su novinari kontaktirali Nyon nakon što je čitavo kolo HNL-a na tribinama posvećeno podršci generalu iz Pakoštana!

Srbi, pometite ispred svog praga, imate i što!

Taj potez pravdaju zgražanjem sramotnim činom nogometaša hrvatskog prvoligaša koji nije naišao na osudu europske sportske javnosti, pa naši susjedi pravdu eto uzimaju u svoje ruke, ukazujući na uplitanje politike u sport. Podsjećaju i na niz akcija hrvatskih huligana, od svastike u Livornu, do slova "U" u Parizu, ali među paralelama ne pronalazimo podatke o ispadima Srba u Genovi ili ubojstvu francuskog navijača u Beogradu, zbog čega su pripadnici Grobara osuđeni 240 godina zatvora. Ništa se također ne piše (niti se pisalo) o velikoj zastavi koja je "krasila" jug Partizanovog stadiona, s likom Radovana Karadžića, ideologa srpskog genocida i ratnih zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

A kada smo već kod majica koje nose nogometaši, vrijedi podsjetiti na sramotan potez igrača Crvene zvezde, koji su pod pritiskom i zbog straha od Delija, na teren istrčali s majicama "Pravda za Uroša". Podsjećamo, pravednik i delija Uroš istaknuo se pokušajem ubojstva policajca u civilu turanjem baklje u njegova usta, zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora.

Tema su ovdje ipak transparentni hrvatskih navijača, koje je osudio i nekadašnji član Klupske komisije Uefe Dušan Maravić:"Nevjerojatno je da se 20 godina od raspada Jugoslavije događaju iste stvari. Uefa izričito zabranjuje uplitanje politike u sport, a nošenje majica s likom ratnih zločinaca je veliki skandal. Rekao bih da stvari koje se ovdje događaju nisu po civilizacijskim normama 21. stoljeća. To je klasično hodanje na tjemenu glave i samo može nas odvesti u neke nove, krvave sukobe" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurir piše da ovog vikenda i ostali hrvatsku klubovi po uzoru na Zadar, a pod blagoslovom HNS-a, imaju namjeru na teren poslati svoje nogometaše u majicama s likom generala koji je odgovoran za smrt više tisuća Srba. Kontaktirali su Srbi i povjerenika Prve HNL, koji im je rekao da ne vidi nikakvu potrebu da igrači Zadra budu kažnjeni zbog ovog incidenta,

"Da stvar bude gora, Brezni tvrdi da Zadrani nisu učinili nikakvo zlo i priznaje da se razmatra ideja da svi klubovi prve lige učine istu stvar u sljedećem kolu", navodi Kurir i prenosi stav koji je ishodio od Uefe:

"Uefajoš nema sve potrebne informacije o utakmici. Naš stav je dobro poznat i Uefa zabranjuje prisustvo bilo kakvih političkih poruka unutar i oko nogometnih stadiona. Međutim, preciznije informacije o sankcioniranju aktera incidenta ili samog HNS još nemamo", poručili su iz Nyona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara