KRIMINAL U SPORTU

Kanadski odvjetnik: Droga i organizirani kriminal su najveća prijetnja sportu

Kanadski odvjetnik: Droga i organizirani kriminal su najveća prijetnja sportu
Foto: Hina

KANADSKI odvjetnik Richard McLaren, poznat po tome što je napisao izvještaj o sustavnom dopingu pod pokroviteljstvom ruske države, tvrdi kako je namještanje utakmica najveća prijetnja čistom sportu.

Govoreći na Simpoziju o manipuliranju utakmicama i kockanju u sportu u Torontu, naglasio je potrebu donošenja pravnih akata za zaštitu integriteta sporta.

McLaren, osnivač McLaren Global Sport Solutions, rekao je Reutersu da su namještanje utakmica i doping dvije najveće prijetnje sportu, ali i upozorio kako je namještanje veći problem.

"Ono što sport čini drugačijim od zabave je nepredvidivost", rekao je Kanađanin.

"Namještanje uklanja najveću i najvažniju karakteristiku, nepredvidivost", dodao je.

O tome pitanju govorio je i bivši generalni direktor Svjetske antidoping agencije (WADA) David Howman.

"Učinio sam mnogo posla u području općeg integriteta sporta i mogu vam citirati ono što mi govore ljudi koji rade u tom poslu, svi oni kažu da je najveća prijetnja integritetu sporta organizirani kriminal", kazao je Howman koji je bio generalni direktor WADA-e od 2003. do 2016.

"Negativci uključeni u 'guranje' droge i dopinga su isti negativci koji su uključeni u manipulaciju utakmicama", dodao je Howman.

McLaren je objavio izvješće u kojem je dokazano da su rusko ministarstvo sporta, njihova antidopinška organizacija i federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom igara u Sočiju. McLaren je i dalje jedna od najistaknutijih osoba u borbi protiv dopinga, otkrivši nedavno korupciju i sve više dopinga u dizanju utega.

Howman je bio generalni direktor WADA-e od 2003. do 2016. godine, a sada je predsjedatelj Odjeljenja integriteta u atletici, sportskog antidoping upravljačkog tijela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara