Karlović okrenuo protiv Lapenttija: "Probudio sam se u četvrtom setu i proigrao!"

Karlović okrenuo protiv Lapenttija: "Probudio sam se u četvrtom setu i proigrao!"

Foto: Željko Hajdinjak (Cropix)

IVO KARLOVIĆ je u Varaždinu donio Hrvatskoj prvi bod u prvom kolu Svjetske skupine Davis cupa protiv Ekvadora. Drugi hrvatski reket je svladao prvog ekvadorskog Nicolasa Lapenttija sa 3:2 u setovima. Nakon 3 sata i  45 minuta bilo je 6:2, 5:7, 6:7, 6:3 i 6:4.

> "Sada dobro jedem pa nema problema s petim setom"

Nije ugodno kada protiv sebe imate majstora za mečeve u pet setova, a vama taj dio statistike i nije najjača strana, a morate okrenuti i dobiti u "pet". Upravo se u toj situaciji našao naš tenisač kada je 34-godišnji Lapentti nakon početnih 1:0 u setovima osvojio naredna dva sa 7:5 i 7:6 stigao na korak do senzacije. Jer teško bi bilo naći neku drugu riječ osim senzacije da je kojim slučajem već pomalo ocvala ekvadorska legenda koja danas jedva upada u svjetski top 100 uzela Karlovićev skalp na vrlo brzoj varaždinskoj podlozi.

No, Lapentti u svojoj bogatoj karijeri ima čak 45 mečeva u pet setova od čega je dobio njih 30. Ako i ima netko uspješniji na Touru, mi za njega ne znamo. Karlović je do danas imao 2:12; sada je taj score ipak malo bolji. Kada znate ove podatke, pobjeda našeg tenisača tim je veća.

A mislili smo da će biti lako

A počelo je gotovo savršeno za najvišeg igrača na touru. Lapentti je u prvom setu uspio uhvatiti tek pokoji Karlovićev servis, na svoj se nije najbolje snalazio i Ivo je s dva breaka i 6:2 uzeo prvu dionicu i najavio lak posao. No, Ekvadorac je ipak uspio posložiti svoje redove, naviknuti se na ultra brzu varaždinsku podlogu i ući u ritam serviranja. Do 5:5 smo gledali uglavnom mirno držanje svojih početnik udaraca kada Ekvadorac dolazi do breaka (uspio ga osvojiti na četvrtu break loptu) i sa 7:5 poravnava rezultat.

I treća je dionica bila preslik druge. Obojica su tenisača dobro servirala pa je odluka pala u 13. igri. No, naš drugi reket ipak nije iskoristio svoje iskustvo u tie-breakovima i Ekvadorac je relativno lagano sa 7:2 osvojio i treći set.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su već u nevjerici počeli vaditi statistike znajući da mečevi u pet setova i nisu najjača strana našeg tenisača. Dapače, statistika je ponudila katastrofu, posebno kada se zna da je iskusni Ekvadorac u karijeri odigrao čak 45 maratonskih mečeva.

Karlović dokazao karakter

No, Karlović je dokazao upravo suprotno. Odigrao je najbolje kada je bilo najteže. Nošen podrškom solidno popunjene varaždinske dvorane "Div sa Šalate" je autoritativno uzeo naredna dva seta okrenuvši meč u svoju korist. I u četvrtom i u petom setu Lapenttija je "brejknuo" na njegov prvi početni udarac i sigurno je prednost držao do kraja za prvi bod Hrvatske.

Dodajmo da je naš tenisač tijekom meča ispalio 36 asova, a ukupno je imao i 37 winnera.

Davis Cup, Svjetska skupina, 1. kolo, petak:

Hrvatska - Ekvador 1-0 Karlović – N. Lapentti 6-2, 5-7, 6-7( 2), 6-3, 6-4

Čilić - G. Lapentti (kasnije)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara