KINA VIŠE NIJE NOGOMETNA MEKA Na transfere uveli drakonske sankcije

KINA VIŠE NIJE NOGOMETNA MEKA Na transfere uveli drakonske sankcije

Foto: Getty Images

KINESKI nogometni savez objavio je rat svojim klubovima koji su u posljednje tri godine zgranuli javnost otkupnim odštetama te bogovskim plaćama koje su većinom nudili europskim klubovima i njihovim kapitalcima.  
 
Shanghai SIPG svojevremeno je za sveukupno 115.800.000 eura otkupio Oscara (60 milijuna eura) i Hulka (55.80 milijuna eura). Jiangsu Suning je, pak, za 50 milijuna eura kupio Alexa Teixeiru, a Guangzhou Evergrande za 42 milijuna eura Jacksona Martíneza.
 
Nakon basnoslovnog trošenja, Kineski nogometni savez priopćio je rigorozne mjere kako bi spriječio sumanuto ponašanje na tržištu. Isprva je u svibnju protekle godine svim klubovima koji posluju s gubitkom nametnuo stopostotan porez na transfere veće od 340 tisuća eura. Ipak, klubovi su smicalicama u vidu posudbi i plaćanja odšteta s treće strane zaobilazili opterećujuće pravilo. U konačnici, rukovodstvo kineskog nogometa najavilo je nove zakone. 
 
"U slučaju nogometaša koji dolaze u kineske klubove kao slobodni igrači nakon poništavanja ugovora s prijašnjim klubom, klauzula otkupa plaćena od strane klubova smatrat će se iznosom transfera. Što se tiče klubova koji dovode igrače na posudbu s opcijom kupnje, iznosi posudbe i potencijalan iznos transfera će biti pribrojeni ukupno potrošenoj sumi kako bi se utvrdilo moraju li platiti porezni namet. Klubovima, uhvaćenima u izbjegavanju poreza, bit će oduzeti bodovi u sezoni 2018. Nova se pravila uvode od tekućeg zimskog prijelaznog roka, ali se primjenjuju i na transfere u ljetnom prijelaznom roku 2017. godine", objelodanjena je odluka Kineskog nogometnog saveza uz najavu kako će kršenje zakonskih okvira automatski za sobom povlačiti propisane kazne. 
 
Klubovima koji izbjegnu platiti manje od 340 tisuća eura za stranog i 150 tisuća eura za domaćeg igrača bit će oduzet jedan bod u predstojećoj sezoni. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Klubovima koji izbjegnu plaćanje do 675 tisuća eura za stranog i 300 tisuća za domaćeg igrača bit će oduzeta tri boda. 
 
Klubovima koji izbjegnu plaćanje do 1.35 milijuna eura za stranog i 600 tisuća eura za domaćeg igrača bit će oduzeto šest bodova.
 
S čak deset bodova bit će kažnjeni klubovi koji izbjegnu plaćanje do 2.7 milijuna eura za stranog i 1.2 milijuna eura za domaćeg igrača.
 
Najveća je kazna oduzimanje 15 bodova, a nju će zaraditi svi klubovi koji izbjegnu plaćanje veće od 2.7 milijuna eura za stranog te 1.2 milijuna eura za domaćeg igrača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara