Kinezi i njihovi sponzori mole za oporavak Yao Minga

KINESKE novine dramatičnim naslovima dočaravaju atmosferu zabrinutosti za ozljedu Yao Minga u zemlji organizatora Olimpijskih igara.

Stresfraktura u lijevom stopalu centra Houston Rocketsa i kineske reprezentacije Yao Minga, koja čini upitnim njegov nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu, uzrokovala je u domovini mega popularnog košarkaša stanje opće panike. Sam Yao Ming priznao je da bi "eventualno nenastupanje na Olimpijskim igrama za njega bilo najveće razočaranje u karijeri", ali to je vrlo blaga konstrukcija riječi u odnosu na one koje se mogu pročitati u kineskim novinama kao opis potencijalnog Mingovog izbivanja s Igara u Pekingu.

"Yaova ozljeda tijela pogodila nas je u naša srca", ili "Yaova ozljeda je fatalna", samo su neki od naslova koji ozljedu košarkaša prikazuju u sferi nacionalne tragedije. Sve to i nije previše čudno ako znamo da je, upravo zbog njega, košarka preko noći postala najpopularniji sport u Kini. Zahvaljujući tome, Yao Ming je prvi kandidat za paljenje olimpijskog plamena na svečanoj ceremoniji otvorenja Igara 8. kolovoza.

Zabrinuti su i najveći sponzori Olimpijskih igara, kao što su Reebok, Visa ili Coca Cola. Svi su oni upravo na Yaovom imidžu najviše gradili promociju svojih marketinških interesa u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Ipak, prevladava optimizam da će košarkaška super-zvijezda zauzati svoje mjesto u kineskoj reprezentaciji na OI. Kako bi ta mogućnost bila što veća, kineska web stranica NBA lige poziva cijelu naciju na molitve za Yaov oporavak.

"Čekat ćemo na tvoj dolazak u tišini." - jedna je od poruka na forumu.

Glasnogovornik Organizacijskog odbora OI zaključuje:

"Poput svih Kineza, organizatori se nadaju da će Yao biti spreman za nastup na Olimpijskim igrama."

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara