Koliko je stvarno važan posjed lopte? Ovo istraživanje prekida svaku raspravu

Koliko je stvarno važan posjed lopte? Ovo istraživanje prekida svaku raspravu
Foto: Index, Getty Images / Guliver image, CIES

JE LI posjed lopte bitan ili nebitan faktor na putu do pobjede? Neki smatraju da se radi o hipsterskoj kovanici modernih laptop trenera bez dubljeg značenja, a drugi ga smatraju osnovnom postavkom svakog uspješnog sustava. Jedno je sigurno - ako imalo pratite ili komentirate nogomet, imate svoje mišljenje o tome koliko je posjed lopte važan ili izmišljen faktor. Najnovija istraživanja nude nam znanstveni odgovor na to pitanje.

Znači li veći posjed više golova? 

InStat, tvrtka koja je jedan od vodećih autoriteta na području sportske statistike, objavila je u suradnji sa Švicarskim sportskim institutom za statistiku - CIES, rezultate istraživanje o povezanosti posjeda lopte s uspjehom u nogometu.

To je pitanje u nogometu popularizirala Barcelonina "posjed revolucija".

Istraživanje je provedeno tijekom dvije sezone u 35 nacionalnih liga, a istraživanje je provedeno tijekom dvije sezone u svakoj od liga, što je rezultiralo s ukupno 70 ispitanika. Kada pričamo o odnosu posjeda lopte i gol-razlike, tada klubovi koji imaju 57% i više posjeda pokazuju značajnu razliku u odnosu na klubove koji ne pridaju toliko pozornosti posjedu. Potvrđeno je kako je posjed lopte povezan s uspjehom.


Postoji pozitivna povezanost između posjeda lopte, postotka točnih dodavanja i postotka uspješnih dodavanja u zadnjoj trećini terena s jedne, te gol-razlike i osvojenih bodova s druge strane. Ona iznosi otprilike 0,7 (raspon potencijalnih vrijednosti je od 0 do 1), što ukazuje na iznimno visoku povezanost.

Od svih 35 liga u uzorku, tek u drugoj njemačkoj i drugoj španjolskoj ligi posjed i uspjeh nisu značajno povezani. Dinamo i Rijeka su kao hrvatski prvaci pokazuju drugu najveću povezanost uopće između tih parametara, odmah iza slovačke lige. Konačno, prvaci svih liga u obje sezone u prosjeku su imali prosječni posjed od 57%. Samo je prvak druge francuske lige uspio stići do titule, a da je pritom imao prosjek posjeda manji od 50%.

Nije točno da posjed lopte donosi uspjeh samo najboljim ekipama

Kako protumačiti ovo istraživanje? Njegova vrijednost je u velikom uzorku liga i ekipa te obuhvaća različite stilove i kulturu igre koji su bitni za izvođenje generalnih zaključaka. Unutar svake lige ispitani su najbolji, i osrednji i najlošiji klubovi. Time je opovrgnuta teza i floskula da posjed znači donosi uspjeh samo najboljim ekipama na svijetu te su izuzeti utjecaji "ekstremnih primjera", poput Manchester Cityja koji svoje uspjehe gradi na približno 70% posjeda, te Atletico Madrida koji ih gradi na mnogo manjem posjedu. Istraživanje dokazuje da su najbolje ekipe takve dobrim dijelom jer imaju dominaciju u posjedu lopte. Posjed lopte bitan je za ekipe iz apsolutno svakog "jakosnog" razreda. 

Odmaknemo li se od statističkog vokabulara i prijeđemo na praksu, zbog ogromne razlike u talentu je iluzorno očekivati da Nimes oduzme posjed PSG-u i sve navedene indikatore uspjeha stavi na svoju stranu. Međutim, Nimes ima bar 10 suparnika u ligi s kojima u utakmicu ulazi ravnopravno, s otprilike 50% šanse za pobjedu. U utakmici "nekog Nimesa" i "nekog Toulousea", kada nema naročite razlike u snazi kadra, ekipa koja će imati posjed imat će u prosjeku bitno veću šansu za pobjedu. Pravo pitanje je, kada maknemo brojke s ploče i pogledamo ono što se događa na terenu - zašto je to tako?

Posjed je najbolja obrana 

Postoji jedna vrlo jasna, banalna i savršeno logična korist posjeda, koju je davnih dana formulirao Johannes Cruyff - ako imaš loptu, suparnik ti ne može zabiti gol. Postoje sistemi igre u kojima su linije postavljene izrazito rizično i greška u predaji lopte može vrlo lagano završiti kobnim kontranapadima. Zato je zaključak izvučen na prosječnim vrijednostima, koje su obuhvatile i klubove koji imaju uigrane mehanizme igre u posjedu i "one koji ne znaju gdje bi s loptom". Posjed je, suprotno čestim interpretacijama, najbolja obrambena strategija. Kada se branite, možete suparniku uzeti loptu ili prostor, gotovo nikad oboje. Postoji razlog zašto najbolje ekipe na svijetu, koje imaju najveću taktičku fleksibilnost i najviše uvježbanih mehanizama i strategija, rezultat održavaju čuvanjem lopte. To je obrambena strategija u kojoj i dalje kontroliraju utakmicu, i mnogo manje ovise o protivniku nego u slučaju povlačenja duboko u svoju polovicu. 

Posjed igre donosi i mogućnost pravilne organizacije napada - i u smislu otvaranja suparnikovih linija i u smislu rasporeda koji omogućava najbezbolniju tranziciju nakon izgubljene lopte. Ekipe koje ne znaju graditi napad i držati loptu lakše je presingom natjerati na grešku, lakše ih je pročitati i lakše im je oduzeti vrijeme za tranziciju u bilo koju fazu igre. Takve ekipe u pravilu po inerciji igraju fazu napada na postavljenu obranu, bez vidljivog smisla i bez dovoljno vremena i organizacije da zauzmu optimalne pozicije i okupiraju najbitnije zone. Jednostavno, ekipa koja nema loptu ima puno manju kontrolu i puno više ovisi o suparnikovoj inspiraciji, kvaliteti i faktoru sreće. A u nogometu je, baš kao i u životu, moguće olakšati posao samo na onim stvarima koje kontrolirate.Vrijednost prvog gola 

Posjed lopte ima i dodatnu statističku vrijednost, a ona se ogleda u vrijednosti prvog gola. Prema istraživanju provedenom 2011. od strane IFFHS-a, ako dvije ekipe ulaze u utakmicu kao podjednaki favoriti, ekipi koja postigne prvi pogodak na utakmici šanse za pobjedu rastu za ogromnih 23%. A imate puno veće šanse za postići prvi gol na susretu ako ste vi ti koji dominiraju na lopti. Razlog takvom poboljšanju vjerojatnosti za pobjedu nije samo u rezultatskoj prednosti, već i u tome što se obično ekipa koja prva primi gol postavi inferiorno. Samim time, treba joj neko vrijeme da dođe na "radnu temperaturu" kako bi vratila rezultat u egal, a nerijetko mora u potpunosti promijeniti svoj pristup i strategiju. 

Stvari treba postaviti u ispravnu perspektivu. Moguće je pobjeđivati i biti uspješan i bez nadmoći u posjedu lopte, ali je takva vjerojatnost mnogo manja nego u slučajevima kada je vaša ekipa ona koja ima loptu. Moguće je i njegovati posjed, a biti neuspješan - to tek znači da takva ekipa ne zna implementirati postulate koju takva igra zahtijeva, a ne da je takva orijentacija sama po sebi kriva.

Brojke ne lažu 

Na kraju, brojke ne lažu. I dovoljno je u bližoj povijesti pogledati primjere Sassuola, Empolija, Bournemoutha ili Celte - redom klubova koji kvalitetom pripadaju u niži razred svoje lige, a koji su dosezali rezultate iznad svojih očekivanja igrajući onako kako "mali ne bi trebali igrati" - gradnjom igre kroz posjed. Ne treba očekivati da će se klubovi niže klase posjedom nametnuti u igri protiv velikana u većini utakmica, ali i takvi klubovi trebaju znati igrati na posjed - jer svaka liga ima tek jednog, dva ili pet klubova koji su izrazito dominantni, dok se sa svim ostalima može igrati. I češće nego ne, i slabiji klubovi će igrati s nekim iz svog ranga, a u tom susretu će u prosjeku puno češće pobjeđivati onaj koji ima loptu. Lopta u nogama nije savršen, ali je daleko najbolji prediktor nogometne uspješnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara