Kolinda top-tema L'Équipea: "Kockastoj dami" posvećene tri stranice

Kolinda top-tema L'Équipea: "Kockastoj dami" posvećene tri stranice

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jedna je od glavnih tema današnjeg izdanja L'Équipea.

Francuski sportski dnevnik objavio je bilancu sportske godine u svojem tradicionalnom tjednom prilogu L'Équipe Magazineu. Kolindi su posvećene čak tri stranice.

"Kockasta dama"

S obzirom na uspješnu godinu hrvatskog sporta, Kolinda Grabar-Kitarović često je monopolizirala naslovnice svjetskih sportskih medija.

Nezaboravne i još uvijek svježe scene majčinskog grljenja francuskih i hrvatskih reprezentativaca po moskovskoj kiši nakon srpanjskog finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, priskrbile su hrvatskoj predsjednici mnoštvo simpatija i popularnost.

Svjetski mediji danima su nakon moskovske noći pisali o Kolindinom izljevu emocija. Francuzi su, pak, bili impresionirani pa su u anketama pokazali da bi radije glavom kimali toploj i empatičnoj Kolindi nego sadašnjem rezerviranom i hladnom francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Prva dama hrvatske države prometnula se u glavnu promotoricu hrvatskog sporta. Osim nogometaša, istaknula se i grljenjem tenisača nakon što je Hrvatska protiv Francuske osvojila Davis Cup. Sasvim dovoljno da je L'Équipe vidi kao pozitivnu ličnost koja promiče sportske vrijednosti i koja se kroz sport stapa s narodom i u radosti, i u tuzi.

"Sa svojim entuzijazmom ukrala je šou hrvatskih šampiona", ističe L'Équipe u podnaslovu podužeg teksta i analize Kolindinog brendiranja hrvatske države.

"Kockasta dama. Uzvišena i odlučna dama koja je poljubila Emmanuela Macrona nakon finala Svjetskog nogometnog prvenstva i koja je pred ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevim slavila pobjedu Hrvatske nad Rusijom u četvrtfinalu prvenstva", navodi francuski sportski dnevnik.

"Zna kako se prodati"

"Svojim je angažmanom možda i pobijedila. Svijetu je, uz sportaše, predstavila malenu zemlju s Balkana, neovisnu od 1991. godine", tvrdi L'Équipe i Kolindu karakterizira kao komunikacijskog znalca.

"U izboru Forbesa u 2018. godini rangirana je kao 47. najsnažnija žena svijeta. Vrsni je poliglot (govori engleski, španjolski i portugalski jezik) i zna kako se prodati. Je li komunikacijske metode naučila u Americi u kojoj se obrazovala?" pita se L'Équipe i opisuje životni i politički put hrvatske predsjednice koja je prisegnula 2015. godine.

"Nikada ne oklijeva pokazati svoju strastvenu stranu kako bi se približila svojim ljudima", navodi se.

Potkraj teksta naglašava se da Kolindini kritičari njezine poteze tumače kao pokušaj poboljšavanja imidža uoči skorašnjih predsjedničkih izbora.

U epilogu hvalospjeva zaključuje se da se Kolinda Grabar-Kitarović trebala distancirati od Zdravka Mamića, svojeg prijatelja koji je nedavno nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog financijske pronevjere u Dinamu. 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara